Divovske građevine koje recikliraju otpad i koriste ga kao pomoćni izvor energije, vertikalni samoodrživi gradovi, kao i plutajući tornjevi bili su zvijezde natjecanja američkog dizajnerskog magazina eVolo.

Arhitekti su tradicionalno odmjerili snage u osmišljavanju najkreativnijih rješenja, a od 478 prijavljenih projekata žiri je odabrao tri pobjednika.
„Methanescraper“ je odnio prvu nagradu. Projekt potpisuje Marko Dragičević iz Srbije koji je osmislio neboder koji se sastoji od kapsula s otpadom priključenih betonskom trupu.

Otpad se sortira na staklo, plastiku, papir, drvo, metal te organski otpad pa zatim reciklira. Neke od građevina koje su prikupile najviše pohvala žirija možete pogledati u našoj galeriji.

Na drugom mjestu je „Airscraper“ kojeg su osmislili Klaudia Gołaszewska i Marek Grodzicki iz Poljske, a leži na strukturi koja je poput dimnjaka kako bi mogao pročistiti zrak u gradovima. Zagađeni zrak se usisava i čisti kroz filtere.

Airscraper Airscraper (Foto: Profimedia.hr/ eVolo Magazine)

Iza projekta Creature Ark: Biosphere Skyscraper stoji britanski trio koji je osmislio vertikalni prirodni rezervat koji ima središnju istraživačku stanicu nadahnutu zemljinim klimatskim pojasevima.

Oslanjajući se na odnos između zemljopisne širine i klimatskih zona, neboder dijeli i simulira svaku klimatsku cjelinu na svojoj visini, dok se sustav za praćenje nalazi u srcu strukture. Stanovnici zgrade su ugrožene životinje koje žive u simulacijskom okruženju, a posjećuje ih znanstveni tim.

Drakelow Putovanja Tajne podzemlja: Tuneli koji su u Drugom svjetskom ratu bili tvornica sjena


 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju