Umjesto da ih ponudi tržištu po povoljnijim cijenama i tako se riješi viškova, auto-industrija ih jednostavno odvozi na posebna odlagališta gdje ta vozila čekaju smrt. Dobro, malo smo preemocionalni - ostavljena su da istrunu! Srećom, Google Maps zna gdje postoje mjesta na kojima se odlažu takva vozila.

Nama najbliže takvo odlagalište je ono u Velikoj Britaniji u Sheernessu, gdje se odlažu vozila koja proizvede auto industrija s područja Europe. Ne možete ni pomisliti koliko VW-a, Audija, BMW-a ili Mercedesa ima na tom odlagalištu. I sve su to automobili koji nemaju ništa ili pak jako malo prijeđenih kilometara.

Houston… we have a problem - više gotovo nitko ne kupuje nova vozila. Recesija koja je pogodila svijet dovela je do pada potražnje za novim vozilima. Iako bi se za nas moglo reći da nas je recesija po tom pitanju zaobišla, ipak smo mi posebna sorta koja živi da se pokaže susjedima, a ne u realnim okvirima, drugi narodi uvelike štede na novim automobilima. Tako su nekada Amerikanci kupovali novi automobil skoro svake godine, a kad ih je pogodila kriza, svoje vozilo drže u garažama i do deset godina. Ta nagla promjena u kupovnoj moći Amerikanaca dovela je do velikih problema najvećeg proizvođača automobila na svijetu - General Motorsa. Kako je GM svoju proizvodnju automobila prebacio u jeftiniju Kinu, to je dovelo do toga da se na kineskom teritoriju pojavljuje sve više mjesta na kojima se odlažu ti automobili. Naravno, Kinezi si sa svojim, pretežno mizernim plaćama još neko vrijeme ne mogu priuštiti skupe američke automobile. Još neko vrijeme...

Koliki je ovo problem za okoliš, odnosno koliki će tek postati, ostaje nam tek da vidimo. Niti jedna od auto-kompanija još nije probala s recikliranjem starih neprodanih vozila, možda se nadaju da će jednog dana postati oldtimeri i vrijediti puno više nego danas. No neke od njih su odlučile otvoriti vrata ovih poligona, i pustiti turiste u šetnju kroz vozila, naravno uz vodiča i naplatu. Što vam taj vodič može reći i pokazati - ne znamo. Trebalo bi se uputiti na neko od tih odlagališta i uvjeriti se, ali za početak - preko Google Mapsa se uvjerite u to kako izgledaju ova odlagališta. U nastavku je popis nekih od njih.

Swindon, Ujedinjeno Kraljevstvo
Sheerness, Ujedinjeno Kraljevstvo
Baltimore, Maryland, SAD
Suderland, Ujedinjeno Kraljevstvo
Valencia, Španjolska
St. Petersburg, Rusija
Upper Heyford, Bicester, Oxfordshire

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju