Ispod parka Kingsford Country, u blizini Birminghama, pod zemljom se nalazi nekadašnji vojni kompleks koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio dobro čuvana tajna.

Britanski tuneli Drakelow iskopani su 1941. godine, a prvobitno su služili kao tvornica sjena za proizvodnju avionskih motora i dijelova.

Tvornice sjena pojavile su se u Britaniji u kasnim tridesetima prošlog stoljeća kako bi se znanje i strojevi jedne industrije, primjerice automobilske, iskoristili za drugu (zrakoplovnu). Stručnjaci su pratili rad jedni drugih poput sjena, zbog čega je i došlo do intrigantnog naziva.

Radovi u podzemlju tunela Drakelow odvijali su se na prostoru od tri i pol kilometara, i tijekom rata i za većeg dijela pedesetih godina - najprije za zrakoplove, a zatim za tenkovske motore. Do 1961. druga je vrsta sjene pala na Drakelow.

Drakelow Drakelow (Foto: Profimedia.hr)

Na vrhuncu hladnog rata Britanska vlada zauzela je polovicu tunela i pretvorila ih u strogo povjerljivo sjedište "vlade u sjeni", jedno od trinaest takvih mjesta u Velikoj Britaniji koji čine mrežu podzemnih bunkera kao što je Drakelow.

Tuneli su bili tajna do 1993. godine, kad su kilometri tunela i zastarjele opreme prodani u privatne ruke, a od tada zaklada za očuvanje radi na obnovi kompleksa kako bi mu se vratila stara slava, u nadi da će jednom otvoriti Muzej hladnog rata. Do tada posjetitelji mogu razgledati tunele u okviru turističke ture.

Davelis - 2 Putovanja Neobjašnjivi misterij: Špilja u kojoj se mobiteli gase, a voda kapa naopako

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju