Po količinama maslinovog ulja Hrvatska je u mediteranskom okružju mali, gotovo nezamjetan proizvođač. Po kakvoći, međutim, najbolji hrvatski uljari ujedno su i u svjetskom vrhu. Dokazuju tu na najuglednijim svjetskim smotrama i ocjenjivanjima već godinama.

Radi se o pojavi koju i stručnjaci nazivaju hrvatskim maslinskim čudom. Naši su uljari, naime slijedili najbolje spoznaje stečene tisućljetnom tradicijom maslinarstva u Istri i Dalmaciji, a usvojili su i najnovije znanstvene i tehnološke spoznaje. No nije uvijek jednostavno znati kako odabrati i pravilno čuvati najbolje maslinovo ulje - potrebno je i ponešto "prakse" 

Zanimljiv je segment vrhunskog maslinarstva u kojem naši uljari prednjače. Radi se o njezi i marketingu srtnih maslinovih ulja. Naime većina naših najboljih uljara osim kupaža tržištu odvojeno nudi ulja od jedne sorte, takozvana monosortna ulja. Jedan od naših najnagrađivanijih uljara, obitelj Belić u ponudi ima čak 13 monosortnih maslinovih ulja.

Potaknuti ovim trendom vrhunski chefovi traše one sorte ulja koje savršeno pristaju njihovim jelima, a sommelieri usklađuju to veliko gastronomsko trojstvo. Ovu zamisao Gastronomadi predstavljaju na vinskom festivalu Vinocom. Kraj studenog prigoda je da se kultu mladih maslinovih ulja pridruži kult tartufa, još jedan od naših gastronomskih blagoslova.

> Sitno brojimo do najiščekivanijeg adventskog događanja

Naime Hrvatska je jedinstvena po tome što u njoj cijele godine uspijevaju tartufi u tržišno isplativim količinama: tri temeljne crne sorte i jedna bijela. Tako sada tartufari Nature znalcima predstavljaju u svježem izdanju crni tartuf poznat kao tuber melanosporum i najcjenjeniji bijeli ziber magnatum pico kojemu je cijena ove sezone viša od dvije tisuće eura za kilogram.

12 vrhunskih sortnih maslinovih uja berbe 2018. probranih iz maslinika od Zapadne Istre do Južne Dalmacije svako od njih po mjeri 12 malih jela od kultnih namirnica, poput svježih crnih i bijelih tartufa, mlade otočke skute, odležale govedine, velebitskog meda i 12 najboljih vina Grand Cro vinarija samo za 12 poznavatelja koji prvi nabave ulaznice za 12 X 12 X 12 X 12 radionicu festivala Vinocom u Esplanadi u petak 23. ovog mjeseca.

Raj između Plitvica i Zagreba: Imanje na kojem ćete shvatiti poantu života Ekodrom Estate - 18 Ekodrom Estate - 17 Ekodrom Estate - 16 +14 Ekodrom Estate - 15

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju