Kad je ekstra djevičansko maslinovo ulje u pitanju, ne treba biti vješt kuhar da biste zadovoljili zahtjevna nepca svojih ukućana ili gostiju. Već i komad domaćeg kruha umočen u ekstra djevičansko maslinovo ulje koje zavodi mirisom zelenog ploda masline i svježe pokošene trave izazvat će pravu malu gastronomsku senzaciju.

Jedino na što trebate pripaziti jest da maslinovo ulje koje ste poslužili bude prvoklasno. A za pravo uživanje i hedonizam treba znati kako maslinovo ulje izabrati, ali i kako ga pravilno čuvati. Na što pripaziti pri kupnji maslinovog ulja i kako s njime pravilno postupati, upitali smo mr. sc. Zoricu Jurišić, savjetnicu za maslinarstvo, senzorsku ocjenjivačicu za djevičanska maslinova ulja.

Svjetlost, kisik i toplina

Tri su stvari na koje valja pripaziti kad je maslinovo ulje u pitanju, kaže Z. Jurišić – kisik, svjetlost i toplina.
"Za razliku od vina za koje vrijedi izreka "što starije, to bolje", u slučaju djevičanskih maslinovih ulja, s vremenom će karakteristična svojstva početi opadati, pa proizvod više neće sadržavati karakteristike one tržišne kategorije pod kojom je stavljen na tržište.

 

Svjetlost ubrzava oksidacijsko kvarenje i gubitak kakvoće djevičanskih maslinovih ulja. Zato se ne preporučuje maslinovo ulje čuvati u svijetlim bocama. Maslinovo ulje u takvim je bocama više izloženo svjetlosti, zbog čega će kraće trajati, i veća je vjerojatnost da će se pokvariti," kaže mr. sc. Jurišić.

Čisto, tamno i bez plastike

Nije poželjno, kaže Z. Jurišić, maslinovo ulje izlagati ni toplini, posebno ne suncu: "Prostorija u kojoj se ulje čuva trebala bi biti čista i prozračna, a ulje bi trebali čuvati izvan direktnog Sunčeva svjetla. Idealna temperatura na kojoj se čuva maslinovo ulje kreće oko 16 stupnjeva Celzijevih, a ako imate klimatiziran podrum, neće biti loše da tamo ostavite bocu svog omiljenog ulja. Pripazite da u prostoriji nema vlage, jer i ona ubrzava kvarenje. A dobro je znati i da maslinovo ulje upija mirise."

Baš zato Zorica Jurišić upozorava da, kad se maslinovo ulje čuva u plastičnoj ambalaži, može dovesti u pitanje njegovu kakvoću ili zdravstvenu ispravnost. Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito je neželjena pojava apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim senzorskim karakteristikama.

Zato se preporučuje ulje čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak 'točanja kruha', zaključuje Zorica Jurišić. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju