Nagrada za najzeleniji grad u Europi prestižna je titula za koju se svake godine prijavljuju zemlje koje drugima mogu poslužiti kao uzoran primjer, ali i orijentir turistima što žele putovati na destinacije u kojima je zrak čist, ima dovoljno zelenila, a ekološki standard je visok. Priznanje je Europska unija po prvi put dodijelila prije 18 godina Stockholm, a slijedili su ga njemački Hamburg, Vitoria-Gazteiz (glavni grad španjolske autonomne zajednice Baskije) te francuski Nantes.

Od bliskih susjeda priznanje je dobila i Slovenija za Ljubljanu prije dvije godine. Nagrađena je za poticanje građana da što više hodaju, bicikliraju i koriste javni prijevoz, a manje se služe automobilima. Europska unija ih je pohvalila za ekološko iskorištavanje otpada, a napomenuli su i da tri četvrtine Ljubljane zauzimaju zelene površine.

Ove godine zelena titula pripada Nijmegenu luci na rijeci Waal, u istočnoj Nizozemskoj te jednom od najstarijih gradova u zemlji. Od industrijskog grada, kakav je bio u prošlosti, Nijmegen je sivilo zamijenio zelenilom, a napredak se očekuje i u budućnosti.

Već sad se 10 posto grada opskrbljuje energijom vjetra, brojni građani svakodnevno putuju biciklom te umjesto metalnih ili kamenih ograda sade živicu ili drveće. Marljivo recikliraju, a godinu za godinom smanjuju količinu otpada. Sudeći prema statistici, svaki stanovnik Nijmegena raspolaže s 92 metra četvorna zelene površine.


Popis najzelenijih europskih gradova


2010. Stockholm

2011. Hamburg

2012. Vitoria-Gazteiz

2013. Nantes

2014. Kopenhagen

2015. Bristol

2016. Ljubljana

2017. Essen

2018. Nijmegen

2019. Oslo

2020. Lisabon

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju