Jedna od najneobičnijih zgrada na svijetu nalazi se u Montréalu, drugom po veličini gradu u Kanadi i najvećem u pokrajini Québec, koji se nalazi na istoimenom otoku, smještenom na ušću rijeke Ottawa u Saint Lawrence. U šetnji obalom nemoguće je ne vidjeti Habitat 67, koji izgleda kao prizor iz kakvog prastarog znanstveno-fantastičnog filma.

Habitat 67 dizajnirao je Moshe Safdie kao svoj diplomski rad dok je bio student arhitekture na Sveučilištu McGill. Nešto kasnije je izgrađen za privremeni smještaj radnika koji su dolazili iz cijelog svijeta radi svjetske izložbe Expo 67.

Mosheov dizajn svojevrsni je eksperiment koji koristi arhitekturu za oponašanje organskog rasta, spajajući prirodu i geometrijske uzorke. Takav stil prepoznaje se kao dio smjera metabolizma, koji je tijekom 1960-ih u Japanu zagovarao sintezu tradicijskoga japanskoga graditeljstva i tehnologije moderne arhitekture, a jedna od prepoznatljivih građevina iz tog doba je toranj kapsula Nakagin na periferiji Tokija.

Iako se Habitat 67 često naziva brutalističkim remek-djelom, Safdie napominje da je zgrada nastala kao reakcija protiv brutalističkog pokreta u to vrijeme i predstavlja dizajn za ljude srednje klase, kao način poboljšanja kvalitete života u urbanoj sredini. Svaka jedinica zgrade imala je pristup vrtu, a većina ih je bila izgrađena na vrhu krova susjednog stana. Jedna od Safdiejevih deviza bila je: "vrtovi dostupni svima".

Svaka od 354 identične montažne kutije od kojih se sastoji Habitat 67 izrađene su u tvornici koja se otvorila posebno za njihovu izradu, a stanarima je bilo na raspolaganju 158 stanova. Danas ih je 148 jer su neki spojeni u veće jedinice.

No život u Habitatu nikada nije bio jeftin, bez obzira na to što se nalazi daleko od centra, u industrijskoj zoni bez pogodnosti poput metroa, trgovačkih centara ili drugih domova. Uz konačni trošak od 22 milijuna dolara, troškovi izgradnje premašili su proračun, pa je zgrada u državnom vlasništvu tražila neobično visoke cijene najma kako bi nadoknadila gubitak.

Safdiejev izvorni plan uključivao je izgradnju više od 1000 stanova, trgovine i škole, ali njegov san nikada nije realiziran. Habitat 67 još uvijek je dom stotinama stanovnika Montreala. Nađete li se u prilici posjetiti ga, valja imati na umu da treba imati prijevoz ili se pripremiti na dugu šetnju jer praktičnog javnog prijevoza nema. Mogući su i obilasci s vodičem od svibnja do listopada i obično su rasprodani unaprijed, pa ih treba rezervirati ranije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju