Da je vinska scena Hrvatske itekako živa i neprestano raste potvrdila je i dodjela nagrada za godišnja postignuća u svijetu vina Vinart Römerquelle. Hotel Sheraton okupio je posjetitelje sa zajedničkim ciljem unapređenja kulture vina, a zahvaljujući projektu direktora Vinarta Saše Špiranca, najmarljiviji su nagrađeni i trajno zabilježeni. Kako bi se nastavio dobar trend zanimanja za vinska događanja u Hrvatskoj važno je da pojedinci i vinarije te poduzetnici iz različitih sfera ekonomije od trgovine do proizvodnje nastave s uspješnim radom.



Nagradu za osobu godine koja se dodjeljuje onome tko u proteklom periodu rezultatima svog rada posebno zaduži vinarstvo Hrvatske i čiji uspjesi pridonvinaosi razvoju i afirmaciji dobrih vina dobio je Tomislav Tomac, jedan od najzaslužnijih za napredak i profiliranje Plešivice kao „šampanjske“ vinske regije. Kao argument za dodjelu priznanja začetniku trenda narančastih vina iz amfora na Plešivici navedeno je i uvrštenje pjenušca Amfora na Decanterovu listu 75 Stellar Buys.

Nominirani su i Željko Suhadolnik, doajen vinskog novinarstva i internacionalni vinski sudac, Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, Edi Maletić, jedan od najvažnijih znanstvenika vinske tematike te Vlado Krauthaker, neumorni ambasador hrvatskih vina u inozemstvu.

> 5 zapovijedi za posluživanje sira i vina

Vinarijom godine proglašena je Benvenuti jer je prema kriterijima žirija imala najviše uspjeha na domaćoj i internacionalnoj vinskoj sceni i time pridonijela afirmaciji hrvatskih vina, kao i izgradnji imidža pouzdanosti, unikatnosti i visoke kvalitete. Vinarija godine u Dalmaciji je vinarija Krajančić, u bregovitoj Hrvatskoj to je vinarija Tomac, Benvenuti je najbolja u Istri i Kvarneru, a vinarija Antunović najbolja je u Slavoniji i Podunavlju.



Dodijeljene su i nagrade za one koji su se pokazali najboljima u sektorima trgovine, zaslužnima za razvoj domaće vinske scene, bili oni uvoznici, veletrgovci ili maloprodaja. Web shopom godine proglašena su Vivat fina vina, Vrutak je dobio nagradu za supermarket godine, a nagrađeni su i veletrgovci Miva i Mohor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju