Sljubljivanje vina i sira ne mora biti nerješiv problem. Donosimo korisne savjete koji će pomoći i najvećim amaterima na ovom području.

1. Spajajte vina i sireve sličnog intenziteta
Vina s više od 14,5 posto alkohola sljubljuju se s aromatičnijim i intenzivnijim sirevima. Vina s manje od 12 posto alkohola bolje odgovaraju uz delikatnije okuse. U prijevodu: nježni gruyere, comte ili kravlji sirevi s orašastom notom bolje će ići u pinot noir i beaujolais, dok će se robusniji cheedar i gauda prirodnije odgovarati uz cabernet sauvignon, merlot ili cabernet franc.

2. Zreli sirevi vole crveno vino
Kako sir zrije, tako gubi vodu, intenzivira mu se okus i pojačava postotak masnoće. Upravo tada postaje idealan sastojak za sljubljivanje s odvažnim crvenim vinima jer masnoća neutralizira visok postotak tanina u opojnoj tekućini.

Nećete pogriješiti ako izaberete sir koji je zrio barem godinu dana, a pogotovo vrste poput parmezana ili paškog.

Pljesnivi sirevi vole slatka vina (Foto: Stockfood)3. Desertna vina vole pljesnive sireve
Slađa desertna vina idealna su namirnica za sljubljivanje s pljesnivim sirevima, i onima intenzivnije arome. Slatkoća u vinu čini neutralizira miris u siru i čini ga kremastijem. S druge strane, aroma sira ublažava slatkoću vina. Dvije klasične kombinacije koje morate probati: porto i stilton, te sauternes i roquefort.

4. Pjenušci idu meke sirove
Pjenušava vina imaju visoku kiselost, zbog čega predstavljaju idealnog čistača nepca nakon konzumacije kremastih i ljepljivih sireva poput briea, camemberta ili muenstera.

5. Sirevi i vina iz iste regije se slažu
U većini slučajeva nećete pogriješiti ako poslužite vina i sireve iz iste regije. Dobri primjeri koji potvrđuju ovo pravilo: kravlji sir iz francuske doline Loir izvrsno ide sa sauvignonom blancom iz iste regije. Također, španjolska garnacha prekrasno se slaže sa sirom manchego.

Uz pjenušac najbolje idu meki sirevi (Foto: Stockfood)