U trendu Piccolina kućica, Gata, Airbnb - 1 70 eura za noć Za savršen odmor dovoljno je svega 19 kvadrata! Dokaz je i ova kućica u okolici Splita Rustica - 4 Velike porcije, ali... Restoran Rustica: "Narodni" restoran na početku Dubrave koji nije ostavio dobar dojam La Pelosa - 2 Sladak život gorkog okusa Talijanski Maldivi? "Plaža koju morate vidjeti" ima pravila koja se neće svima svidjeti


Leskovac je grad na jugu Srbije od svojih 60.000 stanovnika, poznat po gostoprimljivim ljudima, trubačima, NK Dubočica i, ponajviše – hrani. Ne samo da su majstori po pitanju jela na žlicu, poput leskovačke mućkalice (jer se posuda drma, odnosno mućka lijevo – desno), nego i po onome što je danas tema – jelima s roštilja. Za vrijeme bivše tvorevine od države, samo su dvije ugostiteljske škole izazivale poštovanje i divljenje – Opatija i Leskovac. I dok su s Jadrana izlazili velemajstori mediteranske i mitteleuropske kuhinje, Leskovac je uvijek znao kako s mesom.


Glavni grad Hrvatske danas je prepun naljepnica i reklama za leskovački roštilj. Neki stvarno u kuhinji imaju čovjeka koji je završio jaku školu, neki samo glume naglasak, dok se neki niti ne trude skrivati da je to trenutno in, i da su jednostavno i oni morali to imati. No, za pravi leskovački roštilj, ili kako bi oni to nazvali – skaru, treba ipak puno više. Jedna od bitnih stavki je janjeća maramica koja čuva sokove, a ćevapi se i po 24 sata prerađuju, tretiraju, odmaraju, odležavaju... Koristi se najkvalitetnija crvena paprika, a dolazi i kao začin na stol umjesto papra, a kajmak kao prilog bi trebao biti mekan, mastan, kiselkast... I danas je iskreno - teško naći pravi leskovački roštilj u metropoli.


Prije koju godinu Zagrebu se dogodila Tvornica Pljeskavica Kosta, kućica u Savskoj ulici 127 podno ruine Vjesnikova nebodera. TPK je ubrzo među ljubiteljima roštilja stekla kultni status zahvaljujući timu koji je stajao iza imena, financija i ideja - uostalom TPK koje aludira na tvornicu parnih kotlova je stvarno kopirajterski dragulj. Kvaliteta je ubrzo previše počela puniti restoran, pa su partneri u poslu otvorili još jedan lokal, petstotinjak metara dalje na Cvjetnoj cesti 15, pod imenom TPK – Veliki pogon.

I, kako to obično biva, došlo je do razmirica među glavnim igračima, pa danas imamo upravo sjajnu situaciju za obožavatelje roštilja, mesa, i svega dobrog što prepustimo na tretman iznad vrelog ugljena.


Leskovačka receptura, vešalice, uštipci, pljeskavice i sva klasika očekuju vas i u Malom i u Velikom pogonu. I dalje se radi po provjerenoj recepturi, a Veliki pogon uskoro kreće u smjeru butik roštiljnice. Tamo smo naime probali rebarca, ramstek i kobasice koje dolaze iz riječke mesnice Čučković, a to je samo vrh mesnog brijega koji spremaju za novu školsku godinu. Ugodno i kulturno osoblje, sjajan izbor glazbe, i neodoljiv miris roštilja sigurno će vas natjerati da se brzo vratite, a svakako bi trebalo izdvojiti ćevape koji od presitne leskovačke teksture konačno streme prema zagrebačkoj, ipak krupnijoj. Posebnu pozornost obratite na specijalni – slovenski kajmak!

Mali pogon, odnosno kućica u travi, i dalje će se držati tradicije, od sočne i neponovljive gurmanske pljeskavice, preko ubojito sočnog punjenog batka, do klasične šopske i urnebesa...


Nadamo se da će se ljudi koji su napravili prepoznatljiv brend za sve hedoniste zakopati ratne sjekire, i dalje surađivati na dobrobit svih nas, a do tada – izazivamo vas sve da isprobate omiljene leskovačke specijalitete u oba lokala. Barem jednom mjesečno!