Povodom drugog rođendana sve poznatijeg restorana BICKO, na Karlovačkoj cesti 24, vlasnica Sandra Evačić s prijateljima je organizirala jedno od najboljih natjecanja u roštilju u Hrvatskoj sa čak 10 izvrsnih ekipa. Bilo je tu vrsnih profesionalaca i potpunih amatera, no svima je bilo zajedničko to da su iskreni ljubitelji dobrog roštilja i ugodnog druženja. Program roštiljade i natjecanja posjetitelja duhovito i veselo je vodio neumoran i neuništiv Davor Dretar Drele, a sam natjecateljski dio je bio osmišljen na sljedeći način:



U subotu, nakon kušanja 10 potpuno različitih roštilja natjecateljskih ekipa - Večernje škole, O’Hara teama, Fio Show teama, Šušković teama, Xenininih ratnica, Press BBQ teama, Kud Vinko Pintarić teama, Sto tona teama, Gazda i HR2 teama – odluku o 5 finalista donijela je stručna komisija u čijem su sastavu bili MasterChefovi Časlav Matijević i Robert Slogar, Domagoj Jakopović Ribafish - pivski sommelier i samoprozvani ćevapolog, Vana Babić – novinarka Dobre hrane te Nada Vejić - vlasnica poznate zagrebačke pečenjarnice Kraljice.

Iako sam dosta često član svakojakih žirija, testiranja i općenito svugdje gdje se dobro jede, nikad nisam vidio tako složan i zabavan žiri. To se jelo, pijuckalo, komentiralo, rezalo, kudilo, i ono najbitnije – na kraju usaglasilo i složilo oko svega. Ocjenjivali smo umjetnički dojam, odnosno impresije onoga što smo vidjeli na pladnju, a kako nismo znali čije je meso, tako nije ni bilo protekcije. Na rasporedu polufinala su bila tri jela s roštilja: pileći batak sa zabatkom, lungić i gurmanska pljeskavica. Pazili smo da meso nije sirovo, pregoreno, sasušeno, kao i da nema nekih nuspojava – kao kad ti padne ćevap u pepeo... Druga ocjena se odnosila na okus. Čovjek bi pomislio da se tu nema bog zna što ocjenjivati, ali razlike su bile ogromne – od totalno neslanih komada, do onih paniranih Vegetom, ili okupanih u barutnom čiliju. Najhrabriji roštilj, pun orijentalnih čudesa, od kurkuma, curryja, origana i još sto čuda od kojih se uopće nije osjetilo meso (nazvali smo ga od milja – u krevetu s Libanoncem) – ispao je u prvom krugu, kao i preslani, preljuti i oko kosti sirovi primjerci, pa smo do dugo u noć slavili pet finalista koji su se na istome mjestu trebali pojaviti dan kasnije.



I tako su se finalisti, ekipe Večernje škole, O’Hara teama, Xenininih ratnica, Sto tona teama i Gazdi našli pred svojim roštiljima i novim izazovima ponovno u nedjelju. Kuhari Bicka su im za danas pripremili smjesu za ćevape, lungić za punjenje i komad ramsteka. Uslijedili su sati pacanja, lickanja, pripreme i pečenja, a nakon ocjenjivanja, u kojem su doista presudile sitnice, pobjedila je ekipa koja nije osvojila prezentacijom i estetikom, ali je za mrvičak bila bolja okusom. Ipak smo bili žiri Igara gladi, a ne gladnih očiju, iako, reducirano pivo od 14% alkohola, tempura od ćevapa i ramstek na kruški - to ćemo dugo sanjati...

Predali smo papire organizatorici natjecanja i saznali da su prve pobjednice Igara gladi – dame, odnosno ekipa Xenine ratnice, predvođene Stankom Miljković, članicom popularne Udruge Žene i vino - WOW (Women on wine) koja promovira upravo kulturu stola i umjereno uživanje u vinu. Xenine ratnice su, kako je lijepo rekao Drele, skupile sva iskustva svojih mama, baka, prabaka i svih tradicionalnih priprema mesa i napravile ga - jednostavno, a istodobno fino, sočno, ukusno i - prema ocjenama pet članova žirija, bolje od svih drugih. Drugo mjesto i pehar za umjetnički dojam (njihov je pladanj bio gorespomenuti Mister estetike) je osvojio O'Hara team, u kojem su bile velike zvijezde zagrebačkih restorana – Priska Thuring (Dubravkin put), Marin Vajdić (O'Hara), Grigorio Mannuci (Sherry's) i Martin Karabajić (Maximillian), dok je bronca otišla legendarnoj Večernjoj školi...



Konačni poredak Prvih Igara gladi by Bicko je sljedeći: 1. Xenine ratnice; 2. O'Hara team; 3. Večernja škola, 4. Gazde i 5. 100 tona team. U poklon paketima za prva tri mjesta, nalazio se i bon za kupnju veće količine mesa Mesnice Navračić (Utrine i Velika Gorica), koji je predstavnik O'Hara tima Marin Vanjak darovao u humanitarne svrhe, što se izvrsno spojilo s početnom idejom organizatora, restorana Bicko, da sve neiskorišteno meso daruju Domu za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu - a to je odmah i učinjeno.
Osim natjecanja u roštiljanju, Bicko je organizirao Igre gladi za dame i gospodu, u kojima su natjecateljice i natjecatelji morali pojesti određenu (poveliku) kobasicu odnosno gurmansku pljeskavicu, a svi sudionici su nagrađeni prigodnim poklon-paketima. Slušati Dreleta dok to komentira – neprocjenjivo!



Nakon uspješnog prvoga predstavljanja Igara gladi i proslave 2. rođendana, pozvani ste i na 3. rođendan restorana Bicko, na istom mjestu, istoga datuma sljedeće godine. Dotada, pratite Bickove Facebok i web stranice, jer vam pripremaju zanimljive tematske gurmanske večeri, a za MARTINJE i veliko „Kolinje kod Bicka“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju