Napušteno sklonište ugrađeno u stijenu planine Cristallo u talijanskim Dolomitima izazov je za brojne planinare. Nalazi se na visini od oko 2700 metara, a do njega se može doći samo hodanjem po neravnim stijenama koje znaju svladati tek najhrabriji i najiskusniji penjači.

Sklonište s kosim krovom izgrađeno je unutar jednog od vrhova masiva sa zidovima od opeke, a sadrži dva vrata i četiri prozora uokvirena drvetom. Vjeruje se da su ga izgradili talijanski vojnici tijekom Prvog svjetskog rata kako bi se oduprli niskim temperaturama i jakom vjetru.

Santa Maddalena, Italija - 2 Putovanja Na 1350 metara, podno Dolomita: Je li ovo najljepše selo u Italiji?

Skloništa su se gradila u Dolomitima na nepristupačnim mjestima i kako bi se vojnici zaštitili od neprijatelja. Do tih sigurnih prenoćišta dolazili su uz pomoć ljestava od užadi, prečki, kablova i drugih sličnih pomagala.



Do ovog talijanskog skloništa u planini Cristallo danas mogu doći svi oni koji krenu takozvanom željeznom stazom – Via Ferrata Ivano Dibona, a koja započinje u talijanskom skijalištu Cortini d'Ampezzo.

Ruta Via Ferrata Ivano Dibona preporučuje se samo iskusnim penjačima jer obiluje izazovnim preprekama – uključujući i 27 metara dugačak viseći most Cristallo.

Guštajte na Čizmi: 3 nevjerojatna odredišta u Italiji na kojima neće biti gužvi Siena +0 Santa Maddalena, Italija - 3

Planinski masiv Cristallo smješten je u sjevernoj Italiji u pokrajini Veneto te je dio Parka prirode Ampezzo Dolomita koji privlači brojne turiste svojim prirodnim ljepotama.

Kako se možete popeti do napuštenog skloništa iz Prvog svjetskog rata, pogledajte u YouTube videu Güntera Londona.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju