Čarobno okruženje Nacionalnog parka Krka, u kojemu izvorna ljepota prirode ljubi bogatu kulturnopovijesnu baštinu čuvajući višestoljetnu tradiciju, idealno je mjesto za neograničeno uživanje u prirodi, a Park se najbolje može upoznati šetajući njegovim poučno-pješačkim stazama.

U Parku je ukupno trinaest staza različitih dužina, izgrađenih na različitim lokalitetima. Jedna je biciklistička, a vodi do Skradinskog buka, najpoznatijeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki, do kojeg se može spustiti i šumskom stazom s ulaza Lozovac. Na Roškom slapu i u manastiru Krka nalaze se još dvije kružne staze. Najkraća je staza, duga 300 metara, ona koja vodi do Bilušića buka, a najduža Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, duga 8,5 kilometara, jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj. U sklopu staze nalazi se i Oziđana pećina, u kojoj je utvrđena prisutnost čovjeka, pa je u njoj uređena arheološka zbirka in situ. Od pećine do dna kanjona i lokaliteta Roški slap vodi 517 drvenih stuba. Preko kaskada staza vodi dalje, pa posjetitelji mogu vidjeti smaragdnozeleni tjesnac Među gredama, špilju Šuplju stinu, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i otok Visovac, biser prirodne i kulturne baštine Republike Hrvatske.



Ljepoti kamena i utvrde Ključice moguće je diviti se sa staze koja vodi do korita Čikole ili, na suprotnoj strani kanjona, sa staze Ključica, koja završava vidikovcem s kojeg se pruža prekrasan pogled na srednjovjekovnu utvrdu. Šetnjom se može i do vidikovca na Manojlovcu, najvišem slapu na rijeci Krki, a uređene su i tri nove staze na srednjem toku Krke u blizini Roškoga slapa.

Klub prijatelja Krke nova je usluga namijenjena istinskim zaljubljenicima u prirodu, a članstvo u Klubu prilika je i povod da posjetitelji svoje slobodne trenutke provedu odmarajući se u zaštićenom području i da, upoznavajući prirodna i kulturnopovijesna bogatstva Nacionalnog parka Krka, svoj duh oplemene novim znanjima i iskustvima, uz spokoj koji daje priroda.



Članstvo je dostupno svim posjetiteljima, domaćim i stranim, po cijeni od 200 kuna za odrasle i 90 kuna za djecu od sedam do osamnaest godina, koja će posjećivati Park u pratnji roditelja, a vrijedi godinu dana od dana kupnje. Svi naši prijatelji moći će neograničeno puta ući u NP „Krka“ u tom razdoblju, osim u srpnju i kolovozu na Skradinski buk, kada je ulaznicu moguće iskoristiti samo jedan put. Uz iskaznicu Kluba prijatelja Krke na ulazu u Park potrebno je predočiti osobnu iskaznicu ili drugu odgovarajuću ispravu. Žitelji Šibensko-kninske županije ostvaruju popust prilikom učlanjenja u Klub u visini od 50 posto od iznosa članarine.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju