Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica te zasigurno jedan od najčešćih proteina u hrvatskim domaćinstvima. Vole je mladi i stari, a može se pripremati na različite načine.

Dobri kuhari ne bacaju hranu i znaju iskoristiti svaki komad pojedine namirnice.

Slika nije dostupna Hrana i piće Iz jednog lonca: Najlakši recept za finu piletinu s kremastim umakom od sira i maslaca

Živite li ili kuhate za dvije osobe, od jednog pileta možete pripremiti pet ručkova ili večera. Za početak važno je znati razrezati pile na komade te odvojiti posebne dijelove za 5 različitih obroka.

Ponedjeljak

Pileća prsa ispržite na gril tavi i poslužite s povrćem kuhanim na pari i sezonskom salatom.

Dobili ste zdravi obrok bogat proteinima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji će vam dati dovoljno energije za radni dan, a istovremeno neće opteretiti vašu probavu.

Ako želite malo "konkretnji" obrok, poslužite je s kuhanom tjesteninom, rižom, bulgurom i slično.



Utorak

Pileće batke marinirajte u kombinaciji maslinova ulja, limuna, češnjaka i kadulje pa ih ispržite na tavi da se koža karamelizira, a potom ih dovršite u pećnici. Poslužite ih s pečenim krumpirima iz pećnice i sezonskom salatom.

Srijeda

Karamelizirajte pileće kosti, popržite ih s nekoliko mrkvi, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršina, prelijte ih vodom te stavite kuhati u velikom loncu na niskoj temperaturi nekoliko sati. Dok kuhate temeljac, na površinu će izlaziti pjena koju treba odstraniti kuhačom ili žlicom.

Varivo od piletine Hrana i piće Tako lako! Recept za fino varivo s piletinom koje puca od vitamina C

Od polovice tako pripremljenog pilećeg temeljca napravite finu juhicu s rezancima i korjenastim povrćem koji će vas ugrijati i ojačati vaš imunitet.

Četvrtak

Napravite rižoto po želji s dostupnim namirnicama iz hladnjaka podlijevajući rižu s drugom polovicom pilećeg temeljca koji ste pripremili dan ranije.

Petak
Ostatke mesa od pileta ispržite u woku s povrćem i jajima, pa tom sočnom smjesom napunite lagano tostirane tortilje. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju