Uz male pomagače u obliku kuhinjskih aparata browniese ćete napraviti bez drame i u trenu, a i za njihovo ukrašavanje nije vam potrebna pretjerana vještina. Ipak, ovi će neodoljivi kolačići biti zvijezda vašeg blagdanskog stola.

Sastojci:

225 g čokolade za kuhanje
90 g kakaa u prahu
1 žlica mljevene kave za espresso
2 šalice šećera
pola šalice smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
1 žličica soli
6 jaja
1 i pol šalica brašna
pola šalice maslaca

Priprema:

1. Namastite lim za pečenje s omekšanim maslacem, pa stavite na njega papir za pečenje, a zatim i njega namastite maslacem.

2. Pomiješajte narezanu čokoladu na komadiće, trećinu kakaa u prahu i mljevenu kavu za espresso. Ako ne volite okus kave, preskočite taj sastojak iako je ovdje samo kao pojačivač okusa.

3. Rastopite maslac. Želite li ubrzati proces i ne paliti štednjak, maslac u trenu rastopite u mikrovalnoj. Naš pomagač bila je mikrovalna pećnica Gorenje Simplicity, čiji se programi biraju jednostavno, preko samo jednoga gumba pomoću kojeg možete upisati gramažu hrane koju zagrijavate i ona sama procijeni vrijeme koje joj je potrebno da ju zagrije. Vrući maslac prelijte preko mješavine čokolade i kakaa te pustite da odstoji dvije minute, a zatim dobro promiješajte pjenjačom dok smjesa ne bude u potpunosti glatka.



4. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, bijeli i smeđi šećer ekstrakt vanilije i sol. Miksajte na najjačoj brzini deset minuta kako bi vaši browniesi bili prozračniji i bez praška za pecivo. Činit će vam se možda predugo, ali budite uporni. Onima koji imaju kuhinjski robot bit će kudikamo lakše. Za nas je sav posao obavio kuhinjski robot Gorenje koji je vrijedno radio dok smo mi mogli raditi nešto drugo, kao što je paljenje pećnice ili pripremanje lima za pečenje.

5. Pećnicu zagrijte na 180 °C i rešetku stavite u sredinu.

6. Odrežite papir za pečenje u jednu vodoravnu traku i okomitu u mjerama lima. Lim za pečenje namastite maslacem pa na njega vodoravno stavite jednu traku, namastite je malo maslacem pa stavite vodoravnu traku i također je namastite maslacem.

7. Jajima nakon 10 minuta polako dodajte rastopljenu čokoladu i još kratko miksajte da se sve sjedini.

8. Silikonskom špatulom pažljivo umiješajte brašno i ostatak kakaa u prahu kako bi zadržali mjehuriće, sve dok se brašno i kakao potpuno ne sjedine.

9. U pripremljeni lim za pečenje ulijte smjesu i zagladite je špatulom te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C na 20 minuta.

10. Nakon 20 minuta izvadite browniese i snažno lupite limom za pečenje po radnoj površini kako bi nastale pukotine i vratite ih nazad u pećnicu na 15 minuta. Odmah nakon pečenja izvadite ih iz lima jednostavnim potezanjem papira (pogledajte u videu) i čačkalicu zapiknite u sredinu. Na čačkalici će vjerojatno ostati nešto smjes,e no neka vas to ne brine, browniesi su gotovi sigurno gotovi i bit će sočniji kada se ohlade.

11. Kada se ohlade, dijagonalnim potezima nožem odrežite trokutiće.

12. Kraljevsku glazuru podijelite u tri dijela. Jedan dio obojite u crveno, drugi u zeleno i treći u bijelo. Njome potom ukrašavajte trokutaste browniese te ih ukrasite šarenim mrvicama, pahuljicama i zvjezdicama kako bi nalikovali borićima i kapicama Djeda Božićnjaka. Za debla borića koristite prigodne šećerne štapiće. Može li im itko odoljeti?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju