U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica diljem svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom škotskom desertu koji se može pripremiti i uz dodatak čokolade i karamela.

Zbog bogatijeg okusa glazure i karamela takav kolač se naziva shortbread millionaire – ili u slobodnom prijevodu, poslastica milijunaša. Ponekad se glazura posipa krupnom soli, kako bi se istaknuo okus čokolade i karamela, ili pak slanim perecima koji služe i kao zanimljiv ukras.

Sastojci za shortbread millionaire:

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • 175 g maslaca, omekšalog

Karamel:

  • 100 g maslaca ili margarina
  • 100 g svijetlog muscovado šećera
  • 397 g kondenziranog mlijeka

Glazura:

  • 200 g čokolade

Priprema shortbread millionairea:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Lagano namastite i obložite kvadratnu ili pravokutnu posudu za pečenje dužine od oko 20, 22 cm.
  2. Za tijesto pomiješajte 250 g glatkog brašna i 75 g šećera u prahu u zdjeli. Utrljajte 175 g omekšalog maslaca dok ne dobijete smjesu nalik finim krušnim mrvicama. Mijesite smjesu dok ne dobijete tijesto, a zatim utisnite u dno pripremljenog kalupa.
  3. Lagano izbodite prhko tijesto vilicom i pecite 20-25 minuta ili dok nije čvrsto na dodir i dobije boju. Ostavite da se ohladi u posudi.
  4. Da biste napravili karamel, stavite 100 g maslaca ili margarina, 100 g svijetlog muscovado šećera i kondenzirano mlijeko u tavu pa lagano zagrijte dok se šećer ne otopi. Stalno miješajte kuhačom da se šećer ne zalijepi za dno posude. Pojačajte vatru na srednje jaku, cijelo vrijeme miješajući, i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru na nisku i neprestano miješajući, oko 5-10 minuta ili dulje, dok se smjesa malo ne zgusne – ali ne predugo jer će kolač biti previše tvrd. Prelijte preko tijesta i ostavite da se ohladi.
  5. Za glazuru polako otopite 200 g čokolade izlomljene na kockice na pari. Prelijte preko hladnog karamela i ostavite da se stegne. Zagrijte oštricu noža u vrućoj vodi pa narežite kolač.

Restorani u Hrvatskoj koje vole stranci: Najbolje mjesto za ručak u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci... Fantažija kitchen and wine iz Splita - 1 Fantažija kitchen and wine iz Splita - 2 Fantažija kitchen and wine iz Splita - 3 +17 Fantažija kitchen and wine iz Splita - 4