Čokolada i karamela odlična su kombinacija, pogotovo kada u cijelu priču dodate i malo soli, koja će naglasiti čokoladni okus. Desert možete poslužiti sa sladoledom od vanilije, a ako ga poželite dodatno zakomplicirati, dodajte i odmrznuto ili svježe šumsko voće.

Sastojci za čokoladne kocke s karamelom:

  • 200 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade
  • 220 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 75 g brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1/8 žličice soli

Karamel:

  • 395 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 2 žlice javorova sirupa
  • 60 g maslaca
  • 1 žličica soli

Priprema čokoladnih kocki s karamelom:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kvadratni lim od 20 cm namastite maslacem i obložite papirom za pečenje.
  2. Za karamel stavite sastojke u mali lonac na srednje jaku vatru. Prvu minutu povremeno promiješajte. Kada se zagrije, neprestano miješajte (lagano) sedam minuta, pazeći da se ne uhvati za posudu. Maknite sa štednjaka i miksajte 30 sekundi. Poklopite i držite na toplom.
  3. Otopite čokoladu i maslac: stavite čokoladu i maslac u zdjelu koja može u mikrovalnu pa je zagrijte u tri ture po 30 sekundi, miješajući između toga, dok se ne otopi i postane glatko. Zatim dodajte šećer, lagano umućena jaja i vaniliju pa sve umiješajte u čokoladnu smjesu i dobro promiješajte da se sjedini.
  4. Dodajte suhe sastojke: prosijte brašno, kakao prah i sol. Miksajte dok ne postane glatko.
  5. Pola šalice smjese ostavite sa strane, a preostalo ulijte u pripremljeni lim.
  6. Zatim prelijte slani karamel preko tijesta za kolače. Ako se karamela ohladila, zagrijte je na štednjaku minutu-dvije dok ponovno ne postane tekuća.
  7. Tijesto koje ste odvojili nasumično prelijte preko karamela. Štapićem za ražnjiće možete napraviti zavijutke. Pecite 30 minuta - 35 minuta ako želite da kolač bude vlažan, ili još koju minutu više, ako želite da bude tvrđi. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta. Hladite još 20 minuta prije rezanja. Karamel će se stvrdnuti kad se kolač ohladi, ali moći će se rezati.

Brzo su gotova, a većinu sastojaka vjerojatno imate kod kuće: 7 jela za svaki dan ovog tjedna Rezanci sa svinjetinom Tuna sa špagetima +0 Dal od crvene leće

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju