Čokolada i karamela odlična su kombinacija, pogotovo kada u cijelu priču dodate i malo soli, koja će naglasiti čokoladni okus. Desert možete poslužiti sa sladoledom od vanilije, a ako ga poželite dodatno zakomplicirati, dodajte i odmrznuto ili svježe šumsko voće.

Sastojci za čokoladne kocke s karamelom:

  • 200 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade
  • 220 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 75 g brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1/8 žličice soli
U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane

Karamel:

  • 395 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 2 žlice javorova sirupa
  • 60 g maslaca
  • 1 žličica soli

Priprema čokoladnih kocki s karamelom:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kvadratni lim od 20 cm namastite maslacem i obložite papirom za pečenje.
  2. Za karamel stavite sastojke u mali lonac na srednje jaku vatru. Prvu minutu povremeno promiješajte. Kada se zagrije, neprestano miješajte (lagano) sedam minuta, pazeći da se ne uhvati za posudu. Maknite sa štednjaka i miksajte 30 sekundi. Poklopite i držite na toplom.
  3. Otopite čokoladu i maslac: stavite čokoladu i maslac u zdjelu koja može u mikrovalnu pa je zagrijte u tri ture po 30 sekundi, miješajući između toga, dok se ne otopi i postane glatko. Zatim dodajte šećer, lagano umućena jaja i vaniliju pa sve umiješajte u čokoladnu smjesu i dobro promiješajte da se sjedini.
  4. Dodajte suhe sastojke: prosijte brašno, kakao prah i sol. Miksajte dok ne postane glatko.
  5. Pola šalice smjese ostavite sa strane, a preostalo ulijte u pripremljeni lim.
  6. Zatim prelijte slani karamel preko tijesta za kolače. Ako se karamela ohladila, zagrijte je na štednjaku minutu-dvije dok ponovno ne postane tekuća.
  7. Tijesto koje ste odvojili nasumično prelijte preko karamela. Štapićem za ražnjiće možete napraviti zavijutke. Pecite 30 minuta - 35 minuta ako želite da kolač bude vlažan, ili još koju minutu više, ako želite da bude tvrđi. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta. Hladite još 20 minuta prije rezanja. Karamel će se stvrdnuti kad se kolač ohladi, ali moći će se rezati.

Brzo su gotova, a većinu sastojaka vjerojatno imate kod kuće: 7 jela za svaki dan ovog tjedna Rezanci sa svinjetinom Tuna sa špagetima +0 Dal od crvene leće