Etli kuru fasulye naziv je za varivo od graha koje je omiljeno u Turskoj, osobito zimi, kada lijepo grije. Postoje brojne varijacije recepta, ali ono što je većini zajedničko jesu kockice mesa.
Grahu se dodaje janjetina, suho meso ili kobasice, a najčešće se poslužuje s kuhanom rižom i jogurtom.
Sastojci za turski grah:
- 300 g suhog bijelog graha
 - 500 g junetine ili janjetine za gulaš
 - 1 glavica luka
 - 1 list lovora
 - 25 g maslaca
 - 3 češnja češnjaka
 - 40 g paste od rajčice
 - 15 g paste od turske slatke paprike (ili dodajte više paste od rajčice)
 - 1 žličica šećera
 - 1 žlica limunova soka
 - sol i papar
 
Priprema turskog graha:
- Namočite grah u vodi preko noći. Sutradan stavite meso, luk i lovorov list u veliki lonac pa prelijte vodom i lagano posolite i popaprite. Zagrijte do vrenja pa oberite pjenu. Smanjite vatru na srednju pa ostavite da se kuha dok meso ne postane mekano, oko sat vremena. Izvadite luk i lovor pa dodajte grah i još vode. Pojačajte vatru i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i ostavite da krčka dok grah ne omekša.
 - U međuvremenu zagrijte tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i sjeckani češnjak, pastu od rajčice, crvenu papriku i šećer. Pržite nekoliko minuta uz stalno miješanje. Dodajte malo tekućine iz lonca s grahom i mesom pa dobro promiješajte.
 - Ponovite još nekoliko puta, sve dok umak od rajčice ne postane prilično rijedak. Umiješajte ga u grah i meso pa promiješajte, dodajte sok od limuna, sol i papar po ukusu. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 5-10 minuta. Maknite s vatre i ostavite najmanje 10 minuta.
 
 
    
        Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            