Tavuk sote je omiljeni gablec, ili marenda koja se može naći u restoranima, kao i pajzlovima diljem Turske, a rado se priprema kao i kod kuće.

Jelo koje ne traži previše filozofije radi se od piletine, paprike i rajčice te poslužuje s rižom ili bulgurom, kao i tjesteninom. Ponekad se u jelo dodaje i povrće, poput graška ili mahuna.

Nemate li pri ruci tursku pastu od rajčice (aci biber salçasi) u jelo dodajte više paste od rajčice, a umjesto aleppo ljute papričice u pahuljicama poslužit će slatka ili ljuta crvena mljevena paprika. 

Sastojci za turski paprikaš:

  • 3 žlice ulja
  • 600 g pilećeg zabatka bez kosti ili pilećih prsa
  • 1 srednja glavica luka
  • 1 manja zelena paprika
  • 2 crvene rog paprike
  • 1 velika žlica paste od rajčice
  • 25 g turske pikantne paste od paprike - aci biber salçasi (ako nemate pri ruci dodajte više paste od rajčice)
  • 1 žličica čili aleppo ljute papričice u pahuljicama (ili ljute mljevene paprike)
  • 1 žličica šećera
  • 250 g rajčice
  • 200 ml vode
  • 15 g peršina
  • sol i papar

Priprema turskog paprikaša:

  1. Meso narežite na kockice veličine 2 cm. Luk sitno nasjeckajte. Paprike očistite i narežite na kockice. Odvojite listove peršina i narežite ih. Rajčice kratko blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite i grubo narežite.
  2. Piletinu kratko zapecite na ulju u više tura. Izvadite je i u istom loncu ili tavi ispržite luk i papriku, 8-10 minuta uz redovito miješanje i dodavanje još ulja po potrebi. Prema potrebi dodajte i malo vode.
  3. Dodajte pastu od rajčice, pastu od paprike (ako koristite), mljevenu papriku i šećer. Pržite još minutu-dvije uz stalno miješanje.
  4. Dodajte nasjeckanu rajčicu, piletinu i vodu. Dobro promiješajte i pustite da provrije, a zatim ostavite da se kuha dok se piletina ne skuha, 10-15 minuta.
  5. Maknite s vatre i umiješajte peršin. Ostavite još 5 minuta prije posluživanja, pa poslužite posipano peršinom prema želji.

Jela za siromahe: 7 zasitnih recepata za 7 dana u tjednu koji se rade "od ničega" Pohana cvjetača Zlevanka Quesadilla je popularno meksičko jelo +0 Gulaš od krumpira

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju