Islandska blagdanska gozba sastoji se od neobičnih jela, koja nam se na prvu čine poprilično nejestivima. Iako su morski plodovi uobičajena namirnica na koju smo i mi navikli, Islanđani će rado pojesti dimljenu janjetinu ili kuhanu ovčju glavu, pa čak i trulo meso morskog psa, za koje kažu da je prava skupocjena delicija. Za ovakva jela zaslužni su Vikinzi, koji su, zahvaljujući svojem snažnom utjecaju, ostavili trag ne samo u islandskoj gastronomiji već i u vjeri i kulturi, pa se mnogi stari običaji njeguju i danas.

Osim što Islanđani regularno slave međunarodne blagdane, u kalendar su dodali i mnoge nordijske svečanosti, koje rado obilježavaju. Za njih postoji više likova Djeda Božićnjaka, a jedan od njih je nalik trolovima koji su u davno doba plašili djecu, dok se danas spominju kao pripitomljena bića koja se rijetko pokazuju ljudima. 

Iako nam se na prvu čini kako se na Islandu zbog neobičnih specijaliteta ne bismo najeli, u koji god restoran zavirite, naići ćete i na brzu hranu, ali i brojne specijalitete koji su svoje mjesto osigurali u raznim gastronomijama diljem svijeta. Jedno od onih jela koje će vas primamiti, jer će ga u restoranima nuditi kao poseban prilog koji morate kušati, jest i karamelizirani krumpir, koji se jede uz sve vrste mesa i ribe. 

Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Inspirirani Lidlovom Deluxe ponudom, odlučili smo pripremiti pravi blagdanski recept koji će ugrijati nepca i srca svih koji se okupe zajedno za stolom. Osim dobre volje, trebat će vam samo nekoliko namirnica, čiji će vas spoj potpuno oduševiti. Slatki, karamelizirani krumpir odlučili smo napraviti kao prilog kozicama iz Lidlove Deluxe ponude, koje su svoje mjesto na blagdanskom stolu na Islandu davno osigurale. Češnjak, peršin i maslinovo ulje dobitna su i jednostavna kombinacija kojom u trenu možemo kozice okupati sočnim okusima. Uz nekoliko kapljica limuna na kozicama, zajedno sa slatkim krumpirom, na stolu imamo dobitnu kombinaciju koja sa stola nestaje u trenu. 

Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - KARAMELIZIRANI KRUMPIR

SASTOJCI: 

  • 1 kg mladog krumpira 
  • 70 g šećera
  • 70 g maslaca 
  • 50 ml vode 
  • žličica soli 

PRIPREMA: 

  1. Odaberite manje krumpire zbog lakše pripreme i dobro ih operite. U dublji lonac ulijte vodu i dodajte sol. Kad voda proključa, stavite krumpire u lonac i skuhajte ih. 

  2. Kad se krumpiri skuhaju, pričekajte da se ohlade i pažljivo ih ogulite. Ako ste odabrali veće krumpire, narežite ih na pola ili na manje ploške. 

  3. U posudu dodajte šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se ne otopi, neprestano miješajte kako ne bi zagorio. Kad šećer poprimi blago smeđu boju, dodajte maslac i pričekajte da se otopi i sjedini sa šećerom. 

  4. Nakon što su se maslac i šećer sjedinili, posudu maknite s vatre i dodajte ranije pripremljeni krumpir uz blago miješanje kako bi se šećer ravnomjerno rasporedio po svim krumpirima. Pričekajte da se šećer malo stvrdne pa poslužite jelo. Ako vam je u posudi ostalo još karameliziranog šećera, prelijte ostatak po krumpirima u tanjuru. Dobar tek! 

 

Taj slatki prilog odlično će se složiti s kozicama iz Lidlove Deluxe ponude, kojima će kombinacija češnjaka i limuna uz dodatak peršina i maslinova ulja dati posebnu aromu, a karamelizirani krumpir bit će kao šlag na torti ovog jednostavnog jela koje svatko može pripremiti. 

Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Da bismo kušali neobične recepte koji uveseljavaju okupljene za blagdanskim stolom u Zemlji Vatre i Leda, ne trebamo spakirati kofere i otputovati tisuće kilometara na sjever jer nas u obližnjem Lidlu  očekuje bogata Deluxe ponuda s kojom iz vlastite kuhinje na drugi kraj svijeta možemo otputovati u trenu bez imalo muke. Nakon ukusnog jela, zasladite se čokoladnim slasticama iz Deluxe ponude poput ručno rađene čokolade ili punjenih čokoladnih pralina.  

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju