U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Bilo da pripremate večeru za goste, želite složiti kakvo brzo jelo za ponijeti, ili jednostavno guštati u kakvom slasnom jelu inspiranim Meksikom, tortilje je uvijek dobro imati u "pričuvi". Pulled pork, ili trgana svinjetina poslužila nam je kao inspiracija za slasne tacose, ali umjesto nje možete iskoristiti i višak blagdanskog pečenja - što tanje ga narežite i poslužite u tortiljama s umakom od avokada i povrćem. 

Sastojci za tacose s trganom svinjetinom

  • 2 glavice luk
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 600 g svinjske lopatice
  • sol, papar po ukusu
  • ½ žličice kumina
  • 50 g rajčica iz konzerve.


Za guacamole:

  • 300 g avokada
  • sok od 1 limete
  • 8 žlica maslinovog ulja
  • 6 grančica korijandera
  • 1 čili papričica
  • 2 rajčice
  • 2 češnja češnjaka


Za posluživanje:

  • 8 tacos tortilja
  • 1 svježa salata po ukusu
  • 60 g kukuruza
  • 8 grančica korijandera
  • 1 crveni luk
  • 1 čili papričica

Priprema:

  1. Luk narežite, dodajte ga u lonac, dodajte ulje i pecite luk dok ne postane staklast. Meso narežite na manje komade i dodajte luku. Posolite, popaprite i pospite kuminom.
  2. Pecite meso sa svih strana. Zatim dodajte 200 ml vode, poklopite lonac i pecite u zagrijanoj pećnici na 130°C 120 minuta dok ne omekša. Nakon pečenja, vraćamo lonac na štednjak.
  3. Rajčice narežite na manje komadiće, dodajte ih mesu i zajedno pirjajte još 30 minuta, dok tekućina ne zakuha. Avokadu odstranite košticu i sastružite meso avokada.
  4. Stavite meso avokada u zdjelu, dodajte sok limete, maslinovo ulje, posolite, popaprite i usitnite vilicom. Umiješajte nasjeckani korijander, čili, rajčicu i na kraju narezani češnjak.
  5. Meso natrgajte vilicama i pomiješajte s umakom od pečenja. Tortilje pecite na suhoj tavi sa svake strane po 1 minutu.
  6. Gotovo meso poslužite u tortilji punjenoj salatom, posuto kukuruzom, korijanderom, nasjeckanim crvenim lukom i čilijem.

Znate li što je bikla? Vrgoračko piće koje su ratnici pili za snagu i energiju Smutica Vrgorac - 8 Vrgorac - 7 +5 Vrgorac - 6