• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kraljevi talijanske kuhinje: 11 prefinih sireva koje obožava cijeli svijet

Mladi, odležani, topivi, lagano hrskavi, pikantni, dimljeni, bijeli, zlaćani... Čizma je raj za ljubitelje sireva, u kojima možete okusiti tradiciju svake regije.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 29.01.2023 07:20 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Špilje u Frodshamu, Engleska - 5 Jedinstvena investicijska prilika Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići

Odležali parmezan za puna usta umamija, nježna burrata koja se topi u ustima, kremasti mascarpone u omiljenom cheesecakeu – Italija je zadužila svijet za sireve koji su duša mnogih jela. Ima ih na stotine vrsta, a za mnoge se zna izvan Čizme. Doista, svaka vinska regija i gurmanski grad u Italiji ima svoje domaće sireve karakteristične za taj kraj i mnogi od njih proizvode ih od pradavnih vremena.

Nađete li se u Italiji, dobro je znati da Talijani imaju dvije riječi za sir i oba vuku latinske korijene: formaggio i cacio. Potonji je manje poznat, ali možete ga prepoznati u slavnom rimskom jelu: cacio e pepe – radi se o fantastičnoj tjestenini koja osim sira ima i papar. Najpopularniji talijanski sirevi su mozzarella, parmigiano reggiano, gorgonzola i ricotta. Neki od njih najbolji su na hrskavom kruhu, dok se drugi dodaju nadjevima za tjesteninu, desertima i brojnim drugim jelima.

A koje sireve nikako ne treba zaobići? Krenimo!

Burrata

Burrata je mekani, bijeli i kremasti talijanski sir koji se u počecima pravio na području Murgie 1950-ih kako bi se smanjilo bacanje hrane. Pripremljene od kravljeg mlijeka, loptice burrate sastoje se od vanjske mozzarelle i kremastog srca - skute. Tekstura je slična maslacu, odnosno svježem vrhnju. Obično se jede bez dodataka, ali odlična je i uz bruschette ili salatu caprese .

Slika nije dostupna Hrana i piće Švicarski grenadirmarš: Recept za alpske makarone koji će vam dati dovoljno energije za čitav dan u prirodi

Mozzarella

Mozzarella, najpopularniji talijanski sir, tradicionalno se priprema od bivoljeg mlijeka, ali češće možete pronaći kravlju. Mozzarella di bufala prirodno je kremastija i laganija i, kako bi neki rekli, prava stvar – a mozzarella fior di latte nešto neutralnija. Okruglasti bijeli sir mnogi vole zbog nježnog okusa i jedinstvene teksture. Kao i burrata, poznato je da svježa mozzarella ispušta malo tekućine kada je narezana. Mozzarella je odlično predjelo, a često se poslužuje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili u salatama, a na pizzi je nezaobilazna.

Mascarpone

Popis talijanskih sireva ne bi bio potpun bez mascarponea. Mnogi bi ovaj poznati kravlji talijanski sir iz Lombardije usporedili s vrhnjem. Zbog svoje kremoznosti čini ga savršenim za mazanje na sve, od tosta do krekera. Međutim, najčešće se koristi za pripremu talijanskih deserata poput tiramisua. Postoje dvije glavne teorije o tome kako je ovaj gusti, bogati sir dobio ime. Prva teorija otkriva da se mascherpa odnosi na mliječno vrhnje. No možda je istina u tome da je sir toliko očarao španjolskog plemića da je povikao: "Mas que bueno!", što znači 'više nego dobro'.

Stracciatella

Svježa, tekuća i prekrasno kremaste teksture, stracciatella je ono što ide u raskošnu unutrašnjost klasične burrate. Dobiva se tako da se svježa mozzarella nareže na niti i pomiješa s vrhnjem. Taj meki talijanski sir dolazi s juga Čizme iz regije Apulije. Ono što stracciatellu čini jedinstvenom je njegova tekstura. Za savršeno predjelo dovoljno ju je preliti dobrim maslinovim uljem i posoliti. Također je ukusna na vrhu svježe pizze ili tjestenine

Ricotta

Sa Sicilije dolazi omiljeni talijanski mliječni proizvod - ricotta, divan zrnati sir bogatog i kremastog okusa. Iako tehnički nije toliko sir koliko je mliječni nusproizvod napravljen od sirutke, ricotta od ovčjeg mlijeka često se nalazi kao bitan sastojak mnogih talijanskih recepata za deserte. U slatkim jelima često se miješa s cimetom i drugim začinima. Ricotta se tradicionalno radila od ovčjeg i kozjeg mlijeka, no vrsta koja se danas prodaje u trgovinama vjerojatnije je napravljena od kravljeg ili bivoljeg mlijeka.

Gorgonzola

Iz grada Gorgonzole u jednoj od najplodnijih vinskih regija Italije dolazi kultni plavi sir. Zahvaljujući svojoj mekoj i kremastoj teksturi fantastičan je na pizzi. Gorgonzola je izrazito raznolika - postoje slatke i ljute verzije. Pikantna gorgonzola često miriše na vrganje i začinsko bilje. Slađa sorta, s druge strane, ima nježniji profil okusa.

Fontina

U Dolini Aoste pronaći ćete sir koji ima "Denominazione di Origine Protetta", oznaku koja štiti izvornost. Fontina se proizvodi od kravljeg mlijeka kojem se dodaju sol i voda, a zatim se kuha dok ne postane slatka i elastična. Nakon toga odležava do tri mjeseca kako bi bila spremna za jelo. Fontina je izvrsna kao predjelo, ali je možete dodati i odrescima, juhama i salatama za dodatni kick. Lijepo se topi, što je čini izvrsnim dodatkom brojnim jelima.

Taleggio

Taleggio je slastan kravlji sir iz sjeverne Italije, točnije iz regije Lombardije. Ima karakterističan miris, blagog je okusa i mekane korice. Taleggio je odličan sir za topljenje. Dobro se slaže s pizzama, palentom i rižotima, no iznenadit ćete se koliko dobro paše i s jelima od bundeve i gljiva.

Scamorza

Kruškolike loptice koje vise s konopa ljubiteljima sira praznik su za oči. Cijenjena scamorza, koja u doslovnom prijevodu znači 'obezglavljena' zbog svojeg izgleda, radi se ponajprije na talijanskom jugu, u Apuliji, Kampaniji i Moliseu. Za taj polutvrdi sir Talijani uglavnom koriste kravlje mlijeko, ali postoje i varijacije s bivoljim ili ovčjim. Proizodi se metodom sličnom kao mozzarella. U tom se procesu skuta rasteže i mijesi dok ne postane meka, zatim se oblikuje u loptice koje se vežu užetom i vješaju kako bi se osušile na zraku. Nakon dva tjedna spremna je za prodaju ili se dimi iznad užarene slame te dobiva oznaku scamorza affumicata. Dok je obična scamorza elastične teksture, bijele boje, mliječne arome i kremastog, suptilno slatkastog okusa, dimljeni sir izvana je smeđ, a iznutra žućkast. Orašasta je mirisa i arome po dimu te podsjeća na križanca između mozzarelle i zrelog cheddara. Scamorza je slađa i kremastija od mozzarelle te manje mokra, što je čini idealnom za pečenje jer se dobro topi, a nije previše tekuća.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ne izlijevajte je u sudoper: 7 stvari koje možete napraviti s tekućinom od feta sira

Parmigiano Reggiano

Često nazivan parmezanom, ovaj kultni sir proizvodi se od 13. stoljeća, a u literaturi se spominje češće nego bilo koji drugi sir na svijetu. Njegovo je pravo ime Parmigiano Reggiano jer se proizvodi u regijama Parma i Reggio Emilia. Mnogi će reći da je Parmigiano Reggiano kralj sireva, a jedinstvenim ga, među ostalim, čini to što je način na koji se proizvodi gotovo potpuno prirodan, čak i danas. Parmigiano Reggiano može se naći u Parmi, Reggio Emiliji i Modeni te dijelu Mantove (s desne obale rijeke Po) i Bolognii (s lijeve obale rijeke Reno). Dobro je znati da nije svaki parmezan - Parmigiano Reggiano, pa želite li biti sigurni da kupujete pravu stvar, potražite oznaku geografskog podrijetla DOP (Denominazione di Origine Protetta) i nikada nemojte birati naribani sir jer je on lošije kvalitete. Mlijeko koje se koristi za proizvodnju Parmigiana Reggiana dolazi samo od krava koje pasu isključivo livadnu travu i sijeno, a pravilo je i da sazrijeva najmanje 12 mjeseci te da se u proizvodnji ne smiju koristiti aditivi, no najčešće se ostavlja da sazrije 24 mjeseca.

Grana padano

Iako grana padano izgleda vrlo slično parmezanu i ima gotovo istu teksturu, razlika je u tome što kraće odležava. To ga čini blažim, kao i znatno lakšim i jeftinijim za proizvodnju. Dobro je kod ovog sira to što se može proizvoditi tijekom cijele godine od obranog kravljeg mlijeka, a rezultat i kvaliteta ovise samo o sezoni u kojoj se proizvodi. Izvrstan je za upotrebu u svim jelima u kojima se koristi i parmezan. Grana padano možemo naći u 33 talijanske provincije, među ostalim u Lombardiji, Veneti, Pijemontu, Emilia Romagni i Trentina Alto Adigi (pokrajina Trento i neke općine u pokrajini Bolzano). Dok se Parmigiano Reggiano proizvodi bez aditiva, grana padano dopušta korištenje lizozima, proteina ekstrahiranog iz bjelanjka jajeta kako bi se kontrolirala fermentacija.

  • #kako kuhati
  • #što kuhati
  • #sir
  • #parmezan
  • #mozzarella
  • #mascarpone
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Zemlja kontrasta
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
"Švicarski" šnicl: Recept za juneći odrezak toliko mekan da se raspada u ustima
Sočnije ne može!
"Švicarski" šnicl: Recept za juneći odrezak toliko mekan da se raspada u ustima
Dulja je nego što se mislilo: Najdulja podvodna pećina na svijetu broji 524 kilometra labirinta
Veliko otkriće
Dulja je nego što se mislilo: Najdulja podvodna pećina na svijetu broji 524 kilometra labirinta
Amsterdamski muzeji: Obavezne postaje u gradu kanala, bicikala i umjetnosti
Nema gužve
Amsterdamski muzeji: Obavezne postaje u gradu kanala, bicikala i umjetnosti
"Ludi grad" koji inspirira cijeli svijet: Pogledajte kako izgleda život u zelenilu, bez fosilnih goriva na sjeveru Europe
Inspirira cijeli svijet
"Ludi grad" koji je odlučio živjeti bez fosilnih goriva: Europski pionir u kojem usred zelenila građani dišu punim plućima
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Pravac Italija
"Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove informacije iz istrage nesreće u kojoj je poginula Ana Radović
Studentica poginula u Srbiji
Razriješen misterij tri poziva iz automobila smrti: Objavljen nalaz obdukcije tijela Ane Radović
Užas u Sesvetama! Muškarac ubio 85-godišnjeg člana obitelji
Očevid u tijeku
Užas u Sesvetama! Muškarac ubio 85-godišnjeg člana obitelji
Policija završila očevid na mjestu eksplozije u Novom Vinodolskom
OBJAVILA POLICIJA
Otkriveni detalji eksplozije kod Novog Vinodolskog u kojoj su nastradala djeca: "Upozoravamo građane..."
show
Sandra Križanec u emisiji ''Zdravlje na kvadrat''
''Sve bih ponovila''
Deset dijagnoza i jedan životni poziv: Bivša voditeljica otvoreno o bolesti, obitelji i životnim borbama
Šime Elez predstavio hot dog za Advent
"Tko nije, neka proba"
Markantni Šime predstavio adventski hit, a nije trebalo dugo da se javi i Maja Šuput!
Marin Ivanović stoka priznao da se razveo
''najviše sam povrijedio roditelje''
Naš poznati reper priznao da se razveo i progovorio o borbi s ovisnostima
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
tech
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Nova primjena
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
sport
Prekid na utakmici La Lige Sevilla - Real Betis
Prekid utakmice!
VIDEO Kaos u gradskom derbiju: Sudac prvo izvukao crveni, a onda je morao povući igrače u svlačionicu
Ivo Grbić briljirao na utakmici Karagumruka i Bešiktaša
Dobio čistu desetku!
Hrvat izludio velikana! Skupio 10 obrana, skinuo i penal, a onda je dobio posebnu pohvalu
VIDEO Dominik Kuzmanović oduševio Njemačku: Cijela dvorana je utihnula, Pajovič je u nevjerici gledao prema gore
E, TAKVOG GA ZNAMO
VIDEO Dominik Kuzmanović oduševio Njemačku: Cijela dvorana je utihnula, Pajovič je u nevjerici gledao prema gore
tv
MasterChef: ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
Skrivena sudbina: Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
MasterChef: Damjan nakon odlaska iz MasterChefa otkrio koga vidi u finalu! Slažete li se s njim?
NAPUSTIO NATJECANJE
Damjan nakon odlaska iz MasterChefa otkrio koga vidi u finalu! Slažete li se s njim?
putovanja
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
novac
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
sve
Prekid na utakmici La Lige Sevilla - Real Betis
Prekid utakmice!
VIDEO Kaos u gradskom derbiju: Sudac prvo izvukao crveni, a onda je morao povući igrače u svlačionicu
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Slika nije dostupna
Topi se u ustima

U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima

Kravlji, odnosno bivolji sir koji je najjednostavnije opisati kao mozzarellu meke unutrašnosti koja podsjeća na maslac i vrhnje – nastao je na jugu Italije, u Murgiji... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Parmigiano Reggiano Hrana i piće
    Kako odabrati original?

    Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana?

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Topi se u ustima

    U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close