U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Tražite li inspiraciju za kuhanje na američkim kulinarskim showowima i magazinima vjerojatno ste već naišli na preporuku da probate napraviti kale chips ili čips od kelja u pećnici koji je jednako hrskav kao onaj od krumpira, ali sadrži više nutrijenata i značajno manje kalorija.

Preporučili su vam sigurno i kakav zdravi kale smoothie u koji se dodaje nekoliko listova kelja kako bi se dobila lijepa zelena boja ovog ledenog napitka.

Možda ste se iznenadili i kada su vam dali naputak da odstranite zelene listove kelja od stapki te da ih „izmasirate“ u marinadi na bazi limuna ili kakve drugog izvora kiseline kako biste ih omekšali te učinili ugodnijim za žvakanje.

Ako ste probali ove recepte i shvatili da nemaju dobar okus – a možda ste imali i probavne smetnje nakon konzumacije – razlog za to možda se skriva u činjenici da ste upotrijebili pogrešnu vrstu kelja.

Ono što u Hrvatskoj nazivamo keljem, ima latinski naziv Brassica oleracea var. Sabauda, a u američkom govornom području naziva se Savoy cabbage.

"Savojski kupus je izravan prijevod s engleskog jezika koji izaziva pomutnju u hrvatskom jeziku, pa je umjesto njega potrebno koristiti ispravan hrvatski naziv za ovu vrstu – kelj," otkriva nam prof. dr. sc Nina Toth sa Zavoda za povrćarstvo pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Njemački klasik za kratke dane: Recept za neodoljivi kelj s kobasicama i krumpirom

Kelj s mljevenim mesom i krumpirima Hrana i piće Recept za varivo od kelja s mljevenog mesa

Ono što Amerikanci zovu kale, zapravo je lisnati kelj, odnosno povrće s latinskim nazivom Brassica oleracea var. acephala f. sabellica.

"Tu se radi o vrsti kod koje je vršni pup aktivan i otvoren, odnosno ne formira glavu, a ima mjehuraste i kovrčave listove," pojašnjava dr. Toth.

S druge strane, kelj ima okruglu glavicu žućkaste i/ili blijedo zelene boje, s tamnozelenim listovima. Glavica zna doseći promjer od 25 centimetara i težinu do dva kilograma. Okus mu je blago orašast i najbolje se sljubljuje u kuhanim jelima poput juha i variva.

Kelj možete ispirjati te poslužiti s kuhanom rižom, tjesteninom, ječmom ili nekom drugom vrstom cjelovitih žitarica.

Inspiraciju što napraviti s keljem, a što s lisnatim keljm potražite u našoj fotogaleriji.

Bili zdravi i poletni: 10 namirnica koje trebamo češće jesti zimi Kelj s mljevenim mesom i krumpirima Đumbir Ilustracija zapečenog krumpira s komoračem +1 Komorač - 4