• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa

Soljenje na početku kuhanja, prejaka vatra ili zagorena mljevena paprika mogu pokvariti sav trud oko finog variva od graha, koje osobito grije zimi...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 16.12.2022 06:25 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Vila Pavlovic - 1 Izlet na Kopaonik Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete

Grah se jede cijele godine, ali konkretna fina variva koja mirišu na povrće ili suho meso, divote iz pećnice kao i kombinacije s repom, kiselim kupusom, mljevenim mesom… posebno pašu zimi. Iako se možete poslužiti prečicom i kupiti grah iz limenke, domaći je ipak najbolji – pod uvjetom da ne napravite pokoju pogrešku.

(Pra)stari grah

Suhi grah može djelovati kao snagator s neograničenim rokom trajanja, ali izgled u ovom slučaju vara. Većina vrsta graha gubi kvalitetu, kao i količinu minerala i vitamina u roku godine do dvije. Stoga ako imate kakva sumnjiva pakiranja za koja se ne sjećate koje ste ih godine ih kupili, bolje ih je baciti.

Kratko namakanje

Namakanjem u vodi grah je nježniji prema želucu i brže se kuha. Razlog tome je rastvaranje teško probavljivih spojeva koji odlaze zajedno s vodom koja se baca. Grah namočite preko noći – ili dulje, 24 sata, a vodu možete promijeniti i nekoliko puta. Tijekom namakanja će bubriti i pritom mu ne smije ponestati vode. Zato pripremite veliki lonac ili posudu i ostavite barem pet centimetara vode iznad razine graha kako zrna ne bi ostala žedna.

Pogrešan lonac

Baš kao i tjestenina, i grah treba dovoljno mjesta za kuhanje. Pripremite veliki lonac i dajte dovoljno prostora zrnima da se krčkaju, pomiču i povremeno "poskoče" na mjehurićima. Lonci s debelim dnom koji dobro drže toplinu najbolji su izbor.

Temperatura vode

Grah stavite kuhati u hladnu vodu, a kako bi bio lakši za želudac, možete ga procijediti nakon što zakuha. Neki kuhari i nekoliko puta mijenjaju vodu. Zatim dolijte vruće vode koliko je potrebno i prema želji dodatke kao što su povrće, kobasica, šunka, slanina...

Soljenje na početku kuhanja

Grah je najbolje kuhati u nezasoljenoj vodi kako bi opna bila mekana te ga tek pri kraju posoliti. Ako želite, dodati možete i malo sode bikarbone kako bi grah bio mekši i probavljiviji.

Jaka vatra

Ne kaže se uzalud da je grah najukusniji ako se kuha za puno ljudi. Što je veća količina, to je grah bolji upravo zato što se kuha polako. Čak i ako ne mislite skuhati lonac za puno ljudi, kuhajte ga sporo. Na nižim temperaturama proteini se drugačije raspadaju i zbog toga je "spori" grah ukusniji i mekši.

Gorka paprika

Pripremate li grah sa zaprškom u koju stavljate mljevenu crvenu papriku, osobito pazite na to da ne zagori jer će biti gorka. Zato ju je najbolje dodati s ostalim začinima, tijekom kuhanja. Također, jednako tako treba pripaziti i s češnjakom, koji također brzo zagara.

Muke po rajčici

Dodavanje rajčice ili druge kiseline se ne preporučuje prije nego što zrna omekšaju jer usporavaju kuhanje.

Pretjerivanje sa zaprškom

Mnogi izbjegavaju zapršku kod kuhanja graha kako bi varivo bilo laganije. Grah možete zgusnuti i tako da dio zrna izmiksate i vratite u lonac, a gustoću će dati i samo kuhanje. Uz dodatak kuhanog pa zgnječenog krumpira ili pak zobenih pahuljica ili mekinja također će biti gušći.

Premalo okusa

Osim suhog mesa, okuse i mirise grahu daje povrće poput luka, korabice, mrkve, pastrnjaka, celera te začini (lovor, peršin, bosiljak, mljevena paprika). Dobrodošao je i češnjak, a neki kuhari dodaju i kombu algu kako bi spriječili nadutost nakon jela.  

Restoran s dušom krčme: Mjesto na putu prema Rijeci gdje se gušta u jelima na žlicu, pečenjima i kremšnitama Gostiona Putniku - 1 Gostiona Putniku - 6 Gostiona Putniku - 4 +1 Gostiona Putniku - 2

  • #kako kuhati
  • #grah
  • #pogreške
  • #varivo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Thai Me Up by Lira
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Novi cirkus
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Najbolja posuda za mikrovalnu pećnicu
Oprez
Smijemo li drvenu posudu staviti u mikrovalnu pećnicu?
Opatija s okusom čokolade: Početak studenog slađi je uz najslađi festival
Festival čokolade
Opatija s okusom čokolade: Početak studenog slađi je uz najslađi festival
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Još bolja sutradan
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pojačava se sezona gripe, stručnjaci imaju upozorenje
Struka upozorava
Hara bolest koja može imati ozbiljne posljedice, neki su već završili u bolnici: Ovo su najčešći simptomi
Obilna kiša uzrokovala poplavu u Svetoj Klari
Nevrijeme
Drama u Zagrebu! Poplava zbog obilne kiše, ceste plivaju, voda ulazi u podrume: "Oni su krivi za štetu!"
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
show
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte Thompsonovu baladu u izvedbi Jacquesa Hodueka
''moram priznati...''
Poslušajte kako to zvuči kad Houdek pjeva Thompsonovu pjesmu!
Tatjana Jurić ispričala grozno iskustvo koje je doživjela ovo ljeto
''odakle uopće ideja?!''
Tatjana Jurić doživjela strašno iskustvo: ''Sad se opet tresem, nepoznati ljudi...''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Nadzorne kamere snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Impresivno!
Nadzorne kamere u Lici snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Preslatko!
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
tech
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Navijači Mainza istaknuli transprent o ustašama i partizanima protiv Zrinjskog
Čemu to?
FOTO Zrinjski dočekala poruka o ustašama i partizanima u Njemačkoj
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
poludili na suca
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
tv
Kumovi: Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
KUMOVI
Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
U dobru i zlu: Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U DOBRU I ZLU
Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
putovanja
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Priča bez kraja
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Nerealna obećanja
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
lifestyle
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Ivana Vrdoljak Vanna u blještavim čizmama u Lisinskom
Fantastičan model
Ivana Vrdoljak Vanna: Blještave čizme koje u trenu postaju glavni adut kombinacije, lako se zaljubiti u njih
Modeli udobnih gležnjača iz trgovina
PAŠU UZ SVE
15 udobnih modela gležnjača koje žene vole nositi, s njima možete biti mirni i do proljeća
sve
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Torta
Eh, da smo prije znali...

Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

Dugim miksanjem smjese s brašnom za biskvit aktivirat ćete gluten pa će kolači i torte biti previše tvrdi... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Cheesecake Hrana i piće
    Trikovi koji pale

    Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima

  • Torta Hrana i piće
    Eh, da smo prije znali...

    Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

  • Paella - 16 Hrana i piće
    Ponos nacije

    Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close