• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #u vašoj kuhinji

Bez gorčine: 5 trikova kuhara s kojima će pečeni patlidžan uvijek imati sjajan okus

Patlidžan sjajno upija začine, a pogotovo ako ga pripremite za termičku obradu na odgovarajući način. Planirate li ispeći odrezak patlidžana u pećnici bez paniranja, poželjno je zarezati površinu patlidžana te dobro utrljati začinsku mješavinu u dobiveni prostor.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 3.07.2022 08:19 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Patlidžan je jednogodišnja zeljasta biljka iz roda Solanum. U svijetu postoji stotine različitih podvrsta patlidžana koje variraju po obliku, veličine i boji.

Ovo povrće ima odličan okus kada se pripremi na odgovarajući način. Nažalost, mnogi izbjegavaju pripremu patlidžana u strahu od kulinarskog neuspjeha.

Evo nekoliko savjeta s kojima će priprema patlidžana proteći bez ikakvih problema.

1. Narežite patlidžan na manje komade

Kuharski stručnjaci savjetuju da veće patlidžane narežete na manje komade kada ih želite termički obraditi. Na taj način osiguravate da će ispečeni komadi biti jednako termički obrađeni. Ovaj savjet ne vrijedi u receptima koji iziskuju pečenje patlidžana u komadu zbog priprema umaka poput baba ganuša.

Pohani patlidžan Hrana i piće Recept za pohane patlidžane koji se mogu napraviti sa samo 3 žlice ulja

2. Posolite ih prije prženja
Patlidžan je poželjno narezati na kriške debljine oko jednog centimetra te dobro posoliti. Sol će izvući višak vode (i gorčine) iz ploda. Uz to će„meso“ patlidžana očvrsnuti te vam olakšati termičku obradu, ali i apsorpciju drugih okusa. Iznimno je važno napraviti ovaj korak prije nego što planirate panirati komade patlidžana te ih ispeći u dubokom ulju ili u fritezi na vrući zrak.

3. Napravite dodatan prostor za začine
Patlidžan sjajno upija začine, a pogotovo ako ga pripremite za termičku obradu na odgovarajući način. Planirate li ispeći odrezak patlidžana u pećnici bez paniranja, poželjno je zarezati površinu patlidžana te dobro utrljati začinsku mješavinu u dobiveni prostor. Na taj način produbit ćete okus svakog zalogaja. Ne zaboravite dodati sol u jelo bez obzira kako pripremate patlidžan, jer ćete u suprotnom jesti bljutav obrok.

4. Dodajte malo po malo ulja
Nemojte patlidžane stavljati na tavu s mnogo ulja. Ovo je povrće prava mala spužva koja će upiti sve masnoće, pa će krajnji rezultat možda biti pretežak i premastan. Bolje je dodavati malo po malo ulja, nego sve odjednom. Također, ulje možete i premazati preko odrezanih komada patlidžana s kuhinjskom četkicom te staviti na tavu s neprianjajućim dnom te tako uštedjeti kalorije i dodane masnoće.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ponos Sicilije: Recept za caponatu - omiljeno ljetno jelo od tikvica i patlidžana

5. Obradite ga do kraja
Svjetski kuhari se slažu da nema ništa gore od napola kuhanog ili pečenog patlidžana. Važno je dobro termički ga obraditi do kraja. Kada zagrizete u patlidžan, plod ne bi trebao biti hrskav već mekan i pomalo kremast, ali ne i raskuhan.

Zavirite u našu fotogaleriju i nadahnite se za pripremu raznovrsnih jela s patlidžanom u glavnoj ulozi.

  • #u vašoj kuhinji
  • #patlidžan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ovih 7 stvari trebate imati na popisu za trgovinu, ako želite jesti više proteina
Pune hranjivih tvari
Ovih 7 stvari trebate imati na popisu za trgovinu, ako želite jesti više proteina
Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način
Pokrovitelj Monini
Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Eno-gastro doživljaj
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Jinglingz festival
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Oglas
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjerite police! Povlači se jedna od najomiljenijih čokolada:
Upozorenje iz trgovine
Provjerite zalihe! Povlači se jedna od najpopularnijih čokolada: "Odmah prestanite s upotrebom"
Pregovori o mirovnom planu: Oglasio se Zelesnki, Kremlj ne želi komentirati
Završeni pregovori
Stigao odgovor Kremlja na europski prijedlog: "Na prvi pogled..."
Danas se očekuju zaključci statičara o Vjesnikovom neboderu
IZJAVA NAKON SASTANKA
Sada je konačno! Objavljeno što će biti s Vjesnikom
show
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
zdravlje
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
zabava
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Lopovi zaskočili biciklisticu na semaforu, snimka postala hit zbog njezine reakcija
Nisu to očekivali
Lopovi zaskočili biciklisticu na semaforu, snimka postala hit zbog njezine reakcije
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
tech
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
Zabrinutost raste
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Ante Rebić: Evo što mu je poručio
Tako se to radi
VIDEO Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Rebić: Evo što mu je poručio
Užas u Dalmaciji: Nogometaši pretučeni nakon utakmice, tukao ih i predsjednik protivničkog kluba?
NEVJEROJATNO!
Užas u Dalmaciji: Nogometaši pretučeni nakon utakmice, tukao ih i predsjednik protivničkog kluba?
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
tv
MasterChef: Kandidati MasterChefa prvi put nominiraju bez prilike da se dogovore! Tko odlazi u stres test?
NAPETO!
Kandidati MasterChefa prvi put nominiraju bez prilike da se dogovore! Tko odlazi u stres test?
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
KUMOVI
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
putovanja
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Trumpovo bogatstvo palo za 1,1 milijardu dolara
Nevjerojatno, ali istinito
Trumpovo bogatstvo palo za 1,1 milijardu dolara
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
Lejla Filipović u kožnatoj suknji i čizmama sa zmijskim uzorkom
UVIJEK SJAJNA
Lejla Filipović nosi fantastičnu suknju i još bolje čizme, oboje želimo u vlastitom ormaru
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
sve
Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Ante Rebić: Evo što mu je poručio
Tako se to radi
VIDEO Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Rebić: Evo što mu je poručio
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati

Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana

Restoranska piletina nema samo sočno meso – već i hrskavu kožicu. Koža daje dodatnu dubinu okusa i uvijek ju je bolje zadržati na mesu prilikom termičke obrade. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Testirajte smjesu na bazi mljevenog mesa prije nego što je stavite u listove kiselog kupusa Hrana i piće
    Iz najboljih restorana

    Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice

  • Patlidžani zapečeni sa sirom sjajno su jelo Hrana i piće
    Dobar trik

    Nekad patlidžani mogu biti jako gorki i uništiti okus cijelog jela – evo kako to možete spriječiti

  • Piletina kao iz najboljih restorana Hrana i piće
    Morate isprobati

    Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close