Galerija
Patlidžan nekad zna biti jako gorak. Korištenje takvog ploda može upropastiti jelo, pa je poželjno ukloniti gorčinu prije nego što ga počnete termički obrađivati.
Što je patlidžan zreliji i veći, to je opasnost od gorčine veća. Obično takvi plodovi sadrže više sjemenki, koje mogu biti iznimno gorke. S druge strane, mlađi i manji plodovi znatno su slađi.
Patlidžan može biti gorak i zbog prisutnosti solanina i drugih alkaloida koje on proizvodi kako bi se zaštitio od nametnika. Nekad je njegova gorčina i posljedica nepovoljnih uvjeta u kojem je uzgojen - primjerice, na visokim temperaturama i s manjkom vode.
Soljenje
Najčešća metoda za uklanjanje gorčine iz patlidžana jest soljenje. Patlidžan treba narezati na kolutove ili uzdužne ploške te dobro posoliti s obje strane. Kriške potom ostavite na čistoj pamučnoj krpi ili u cjedilu barem 20 do 40 minuta.
Uklonite vodu koja se nakupila na površini patlidžana papirnatim ručnikom – ona sadrži gorke spojeve. Isperite višak soli te upotrijebite narezane kriške patlidžana po želji.
Namakanje u slanoj vodi
Patlidžane možete potopiti i u slanoj vodi kako biste uklonili gorčinu iz ploda. Ta je metoda posebno dobra ako na raspolaganju imate veće količine patlidžana koje želite obraditi.
Narežite patlidžan na kriške i potopite ih u običnoj vodi kojoj ste dodali dvije velike žlice soli. Pustite da se patlidžan namače 30 minuta pa ga dobro isperite, posušite i upotrijebite.
Uklonite sjemenke
Ako imate stariji plod, poželjno je oguliti koru i ukloniti sve eventualne sjemenke prije termičke obrade – u njima se nalazi dosta gorčine.
Za pripremu ukusnih jela najbolje bi bilo iskoristiti mlade i manje patlidžane. Što sve s njima možete skuhati, provjerite u receptima niže.
10 recepata za prefini roštilj: Slasna vratina, marinirane tikvice, brzinski BBQ umak i druga jela za savršeni dan u prirodi