Galerija Neki patlidžani mogu biti jako gorki 2 Gorčinu iz patlidžana možete ukloniti soljenjem 2 Harmonika od patlidžana 2 Salata od patlidžana s mentom i pinjolima 2

U trendu Pohane tikvice ukusno su ljetno jelo Tjedni jelovnik 7 "sirotinjskih", ali finih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti za pet eura Moja posebna kuća na osami - 3 Na Visu Tik do mora: Kuća na osami s "privatnom" plažom za odmor od svega Kocke od kokosa Ma, savršenstvo! Finije od čupavaca? Recept za kocke od kokosa u koje ne ide nijedno jaje

Patlidžan nekad zna biti jako gorak. Korištenje takvog ploda može upropastiti jelo, pa je poželjno ukloniti gorčinu prije nego što ga počnete termički obrađivati.

Što je patlidžan zreliji i veći, to je opasnost od gorčine veća. Obično takvi plodovi sadrže više sjemenki, koje mogu biti iznimno gorke. S druge strane, mlađi i manji plodovi znatno su slađi.

Patlidžan može biti gorak i zbog prisutnosti solanina i drugih alkaloida koje on proizvodi kako bi se zaštitio od nametnika. Nekad je njegova gorčina i posljedica nepovoljnih uvjeta u kojem je uzgojen - primjerice, na visokim temperaturama i s manjkom vode.

Gorčinu iz patlidžana možete ukloniti soljenjem Gorčinu iz patlidžana možete ukloniti soljenjem (Foto: Shutterstock)

Soljenje

Najčešća metoda za uklanjanje gorčine iz patlidžana jest soljenje. Patlidžan treba narezati na kolutove ili uzdužne ploške te dobro posoliti s obje strane. Kriške potom ostavite na čistoj pamučnoj krpi ili u cjedilu barem 20 do 40 minuta.

Uklonite vodu koja se nakupila na površini patlidžana papirnatim ručnikom – ona sadrži gorke spojeve. Isperite višak soli te upotrijebite narezane kriške patlidžana po želji.

Neki patlidžani mogu biti jako gorki Neki patlidžani mogu biti jako gorki (Foto: Shutterstock)

Namakanje u slanoj vodi

Patlidžane možete potopiti i u slanoj vodi kako biste uklonili gorčinu iz ploda. Ta je metoda posebno dobra ako na raspolaganju imate veće količine patlidžana koje želite obraditi.

Narežite patlidžan na kriške i potopite ih u običnoj vodi kojoj ste dodali dvije velike žlice soli. Pustite da se patlidžan namače 30 minuta pa ga dobro isperite, posušite i upotrijebite.

Uklonite sjemenke

Ako imate stariji plod, poželjno je oguliti koru i ukloniti sve eventualne sjemenke prije termičke obrade – u njima se nalazi dosta gorčine.

Za pripremu ukusnih jela najbolje bi bilo iskoristiti mlade i manje patlidžane. Što sve s njima možete skuhati, provjerite u receptima niže.

Začinjeni patlidžan s mljevenom svinjetinom Hrana i piće Ručak za 30 minuta: Recept za prefini prženi patlidžan s mljevenom svinjetinom

Harmonika od patlidžana Hrana i piće Harmonika od patlidžana: Recept za savršeni prilog mesu

Patlidžani u octu Hrana i piće Patlidžani u octu: Talijanski recept s kojim ljeto traje malo dulje

Složenac s patlidžanima Hrana i piće Svaki red ukusniji od prethodnog: Fini složenac s patlidžanima i sirom

10 recepata za prefini roštilj: Slasna vratina, marinirane tikvice, brzinski BBQ umak i druga jela za savršeni dan u prirodi Marinirane tikvice Slatko-kiseli ražnjići od lungića i ananasa Pizza/Ilustracija +1 Bataci s finim začinima, BBQ umakom i limetom