Maslačak je mnogo više od dosadnog korova - jedna je od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Poznat je kao čistač jetre, dobar je za bubrege, žučni mjehur, crijeva, kao i želudac. Po gorkastom okusu poznaje se njegovo diuretičko djelovanje. Stoga je maslačak česta namirnica na detoksikacijskim jelovnicima, kao i koristan pomagač u skidanju viška kilograma. Maslačak sadrži inulin koji potiče rast zdrave crijevne bakterijske flore, a obiluje i kalijem.

Listovi su osobito bogati vitaminima i mineralima zbog čega se maslačak preporučuju kao dodatak salatama, najbolje u proljeće prije nego što procvjeta i postane gorak. Smeta li vam gorčina, možete odrezati donje dijelove listova.

Listovi maslačka odlični su na salatu s kuhanim jajima i poprženom slaninom, a jedu se i u kajgani, kuhaju na pari i poslužuju s češnjakom kao prilog ribi.

Listove iskoristite i za zdrave proljetne juhe, bilo bistre ili kremaste, uz dodatak ribanog sira, poprženih kockica kruha ili pak male punjene tjestenine, poput tortellina. Odličan je i pesto od listova maslačka, kojeg iskoristite kao namaz za poprženi kruh, umak za tjesteninu, pizzu, pečeni krumpir ili dodatak preljevu za salate od krumpira.

Sastojci za pesto od maslačka:

350 g listova maslačka
250 ml maslinova ulja
4 češnja češnjaka
40 g pinjoma
1 žličica soli
70 g parmezana
Priprema:

1. Listove maslačka dobro operite i očistite. Pinjole kratko tostirajte na suhoj tavi bez ulja. Očistite češnjak i naribajte sir.

2. Otprilike trećinu listova maslačka kratko miskajte s maslinovim uljem (oko minutu) pa dodajte preostale listove u dvije ture i miskajte dok ih ne usitnite.

3. Dodajte oguljeni češnjak, pinjole, sol i parmezan pa miksajte dok ne dobijete pire. Kušajte i prema želji dodajte još soli. Želite li ga razrijediti to možete učiniti dodajući vode ili maslinova ulja.

Pesto čuvajte u hladnjaku do četiri dana. Kako ne bi potamnio u staklenci možete ga preliti maslinovim uljem. U zamrzivaču će trajati oko dva mjeseca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju