• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Jeste li znali

Krvavice su tek početak priče: 5 "krvavih" svjetskih jela koja nisu po svačijem ukusu

Crnom juhom Poljaci bi poručili proscima da "nemaju šansi" kod buduće mlade, a da su i Vikinzi radili jela od krvi pokazuju i ostaci pronađeni u grobovima...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.02.2022 08:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka

Talijanski sanguinaccio, španjolska morcilla, britanski black pudding i njemački blutwurst su varijacije na temu krvavica, kobasica u koje se dodaje krv, no one su tek djelić priče o „krvavim jelima“ koja se jedu diljem svijeta. Krv se dodaje u tijesto za kruh, variva i druga jela, od davnih dana, a jedan od razloga je iskorištavanje svih dijelova životinja – „zero waste“ stoljećima prije nego što se taj termin uopće pojavio. Osim toga, životinjska krv se uglavnom smatra hranjivom i zdravom jer obiluje željezom.

Skandinavski „medenjaci“

Skandinavci su osobito kreativni kada je riječ o receptima u kojima je jedan od sastojaka krv. U njihovoj su tradiciji upisane lepinje koje se nakon pečenja dehidriraju. Iako zvuče poput kakve vampirske valute, radi se o pecivima koja se lome u veće komade pa kuhaju u juhi poput knedli, a okus im podsjeća na kakve slane medenjake. Poslužuju se s bešamelom ili kuhanim krumpirom. Jedan od dokaza koliko je kruh s krvlju neraskidiv od tradicije Sjevernjaka pokazuju i arheološki ostaci iz jednog vikinškog groba na švedskom groblju, gdje je jedan takav kruh nađen uz pokojnika.

Slani kolač

Recepti za švedski blodkorv najčešće počinju: „izmiješajte pivo i krv pa dodajte ostale sastojke“, koji uključuju brašno, maslac i začine. Smjesa se potom stavlja u kalup i peče u pećnici. Slani kolač reže na krške pa prži na maslacu. Poslužuje se s pekmezom i hrskavom slaninom. Osim uobičajenih sastojaka, u jednu od varijacija tog recepta dodaju se i svinjska mast te grožđice. U Švedskoj blodkorv jedu i djeca za školsku užinu s popečcima od krumpira i šumskim bobicama a može se kupiti i u trgovinama.

Jelenje palačinke

I Finci imaju svoj krvavi specijalitet kojim se ponose. Radi se o palačinkama tamnim kao polarna noć, no poeziju na stranu: Skandinavci su tijekom dugih hladnih zima morali iskoristiti sve što se moglo od svake životinje koju bi ulovili. Kopita u želatini, pržena srca i krvave palačinke neki su od gurmanskih primjera. Na sjeveru Norveške najviše se cijene palačinke od krvi jelena koja služi za povezivanje s drugim sastojcima, umjesto jaja. Rezultat su čvrste palačinke koje obiluju željezom, a za više slasti premazuju se pekmezom od šumskih bobica.

Crna juha

Czarnina ili czernina naziv je za krepku poljsku juhu koja se priprema s pačjom ili guščjom krvi što se može pronaći u poljskim delikatesnim trgovinama, pomiješana s octom kako bi zadržala teksturu. Iako joj ime sugerira da je juha crne boje, czarnina je crvenkasto smeđe nijanse. Osim krvi, u juhu ide sušeno voće i ocat kako bi imala karakteristični slatko-kiseli okus koji se nadopunjuje s knedlama od krumpira. Nekoć se crna juha posluživala proscima kako bi im roditelji djevojke poručili kako neće ništa biti od svadbe.

Čokoladno meso

Dinuguan se jede na Filipinima, a radi se o gustom krepkom varivu od svinjskih iznutrica i krvi. Obično se koriste pluća, bubrezi, crijeva, ali i uši i njuška. Meso se krčka u bogatom, začinjenom tamnom umaku od svinjske krvi, čilija i octa. Filipinske mame i bake koje pokušavaju natjerati djecu da zarone žlicu u varivo dinuguanu tepaju da je „čokoladno meso“. Često se poslužuje na feštama prije prasetine s ražnja uz puto, rižine loptice kuhane na pari.

Projekt velikog srca: Kupi jedan kruh, a drugi ide za pomoć beskućnicima diljem Hrvatske Dupli kruh - 9 Dupli kruh - 10 Dupli kruh - 8 +6 Dupli kruh - 7

  • #Jeste li znali
  • #Krv
  • #Finska
  • #Švedska
  • #filipini
  • #Poljska
  • #krvavice
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Toni Kroos čuo psovku na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam ovo..."
Komična situacija
VIDEO Toni Kroos prasnuo u smijeh zbog psovke na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam..."
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
tv
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
Nina Badrić u crnom baršunastom odijelu
Od glave do pete top
Nina Badrić ponovno je u "stani i divi se" izdanju, nosi baš fenomenalno odijelo
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
Varso Place u Varšavi - 7
Vrtoglavih 310 metara

Najviša zgrada u Europskoj uniji: Neboder koji ima čak 57 dizala

Cijena ovog ambicioznog pothvata procjenjuje se na 500 milijuna eura, a njegova realizacija trajala je čitavo desetljeće – od 2011. do otvorenja 2022. godine. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Mandarina - 5 Zanimljivosti
    Miris zlata

    Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine

  • Varso Place u Varšavi - 7 Zanimljivosti
    Vrtoglavih 310 metara

    Najviša zgrada u Europskoj uniji: Neboder koji ima čak 57 dizala

  • Hrvatska putovnica Zanimljivosti
    Henley Passport Indeks

    Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close