Karlo Vulin iz Kroštula Lab pekarnice i ekonomist Mato Damić pokrenuli su projekt velikog srca: kupnjom jednog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula će darovati po jedan kruh pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama za beskućnike kojih u Hrvatskoj ima više od tri tisuće.

„Koncept zelene tranzicije i cirkularne ekonomije u Hrvatskoj se spominje već neko vrijeme. Unatoč tome, vidimo da se i dalje velika količina nusproizvoda prehrambene industrije baca, dok istovremeno značajan broj naših sugrađana nema dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe, uključujući kvalitetnu prehranu.

S ciljem pomoći u rješavanju ovog problema pokrenut je projekt „Dupli kruh“ koji će putem inovativnog poslovnog modela osigurati zdravi kruh svakog dana skupinama ljudi koji su zaboravljeni!“ – ističe doktor ekonomskih znanosti i docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Mate Damić.

Dupli kruh Kroštula priprema od ječma, koji nastaje proizvodnjom piva.

„Početak projekta bio je povezivanje proizvođača kruha i piva. Naime, u proizvodnji piva nastaje nusproizvod – pivski ječam (koji je bogat vlaknima i proteinima) iz kojeg, uz ostale dodatke, nastaje nutritivno bogat zdravi kruh. Kroštulin Dupli kruh nastajat će zahvaljujući preostalom pivskom ječmu koji nastaje proizvodnjom Ožujskog piva“, kažu nositelji projekta.

''Ponovna upotreba i recikliranje sastavni su dio društveno odgovornog poslovanja Zagrebačke pivovare stoga nam je iznimno drago što je Kroštula upravo u nama prepoznala najboljeg partnera za projekt Dupli kruh. Već sada u Pivovari recikliramo 98% proizvedenog otpada i nusproizvoda, kontinuirano smanjujemo potrošnju vode i količinu otpadnih voda te potrošnju energije u proizvodnji. Veseli nas što će Žuja zajedno s Kroštulom omogućiti zdrav i nutritivno bogat kruh te našim potrebitim sugrađanima osigurati kvalitetnu osnovnu namirnicu.’’ - izjavio je Zlatko Novaković, marketing manager za core brendove Zagrebačke pivovare.

Pivski ječam obiluje proteinima i vlaknima, a kruh s prirodnim kvascem ostaje svjež i nekoliko dana. Ključ je u nižem PH-u u kojem loše bakterije ne preživljavaju.

„Dajemo tijestu dovoljno vremena za razvoj arome. Fermentacija zahtijeva vrijeme i glavna je karika za dobivanje ukusnog komada kruha. Ovaj kruh ima niži glikemijski indeks, ne napuhuje i nema aditiva te je bogat proteinima i vlaknima!“ – ističe prehrambeni tehnolog Karlo Vulin iz Kroštule.

Svakog dana Dupli kruh možete kupiti u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, a Caritas te druge pučke kuhinje i socijalne samoposluge pobrinut će se da u kruhu mogu uživati i oni koji za njega nemaju novca.

Zagrebački bistro za zdrave i fine gablece: "Kud puklo da puklo, ali od kvalitete ne odstupamo" Punkt - 7 Punkt - 6 Punkt - 5 +3 Punkt - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju