• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Tako ukusna: Talijanska "siromašna kuhinja" uz koju od jeftinih komada mesa, kruha i tjestenine nastaju prefina jela

Na pitanje kako početnici u kuhinji mogu jesti prema načelima štedljive kuhinje, odgovor je – znatiželja i strast prema kuhanju uz koje se jeftine namirnice pretvaraju u slasna domaća jela...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 14.09.2023 07:46 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

Umjetnost snalaženja s onim što imate na raspolaganju Talijani zovu: "l’arte dell’arrangiarsi", a zahvaljujući takvom pristupu kuhanju na Čizmi stoljećima nastaju neodoljivo jednostavna jela. Skromni sastojci udružuju se u kuhinju koja se naziva "cucina povera", odnosno "siromašna kuhinja". No cucina povera je itekako bogata okusima i mirisima. Njezina jela duša su talijanske gastronomije koja uključuje sastojke kao što su jeftina (ali svježa) riba i meso, povrće iz vrta, kruh, grah, riža, tjestenina, leća… S takvim pristupom kuhanju ostataka hrane gotovo da nema jer se od njih kuhaju slasna nova jela.

Nitko ne zna kako je i kada točno nastala siromašna kuhinja, ali poznavatelji povijesti i gastronomije kažu kako korijeni vode do sredine 19. stoljeća kada je fizičkim radnicima trebala jeftina i zasitna hrana koja će im dati dovoljno snage za cijeli dan. Neka od najpopularnijih talijanskih jela nastala su siromašne kuhinje. Jela poput panzanelle i ribollite nastala su iz potrebe da se iskoristi stari kruh. Tjestenina stoji iza klasika kao što su cacio e pepe, puttanesca i carbonara.

Talijanski način pretvaranja skromnih sastojaka u nezaboravna jela strast je Giulie Scarpaleggie, kuharice i spisateljice koja uživa u čuvanju tradicije talijanske gastronomije.

"Cucina povera je način na koji kuhamo u mojoj obitelji otkad znam za sebe", kaže Giulia, koja puno toga što zna o kuhanju naučila od svoje bake. A jedna od namirnica koja je imala važno mjesto u njihovoj kuhinji bio je domaći kruh koji se čuvao u platnenoj vrećici. Kada bi izgubio svoju svježinu, stari kruh bi poslužio kao inspiracija za brojna jela koje Giulia i danas pravi s užitkom. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giulia Scarpaleggia (@julskitchen)

Pasta e patate, jelo koje spaja tjesteninu i krumpir sa sirom također je jedno od onih koje je dobro zabilježiti kada vam treba nešto zasitno i fino na žlicu. Sir, ali i kora Parmigiana Reggiana duša su ovog jela. Kada se kora narezana na kockice prokuha postaje meka i ukusna te daje juhi intenzivan okus. Diljem Italije postoje mnoge verzije paste e patate s različitim sastojcima i metodama kuhanja, a Giulijin recept počinje kuhanjem luka, celera i češnjaka. Zatim se dodaje krumpir, panceta, rajčica i kora sira. Jelo se kuha dok krumpir ne postane dovoljno mekan da se kuhačom lako zgnječi o rub lonca.

Na pitanje kako početnici u kuhinji mogu jesti prema načelima štedljive kuhinje, odgovor je – znatiželja i strast prema kuhanju. Zahvaljujući kuharima koji nesebično dijele svoje recepte i tehnike u kuharicama, na blogovima i video-kanalima lako je doći do novog znanja. Metode kiseljenja, sušenja i soljenja sezonskih namirnica velika su pomoć za štedljivo kuhanje, ali i načini da omiljena jela sačuvate tijekom cijele godine.

Volite li tikvice? Zašto ih ne biste narezali na ploške i sačuvali u staklenkama sa mediteranskim začinima. U vrijeme kad cijene mesa divljaju, pružite šansu kostima za temeljce i jeftinijim komadima mesa - možda ih je potrebno duže kuhati ili peći, ali napravite veće količine i stavite ih na led. Prema načelu „ništa se ne baca“, i od iznutrica je lako pripremiti specijalitete. Ostaci povrća dobivaju novu šansu u temeljcima, a kora kvalitetnog sira, pružit će dodatan okus jelima. Višak riže od rižota pretvara se u pržene loptice (arancini), a pire u krokete.

Kompoti i umaci spas su za prezrelo voće – ali i povrće poput rajčica. Obilje začinskog bilja, poput primjerice bosiljka koji je iznimno popularan u talijanskoj kuhinji, lako je uzgojiti na balkonu pa iskoristiti za prefine umake poput pesta.

Cucina povera ne samo da štedi novac nego je i nježnija prema planetu, u skladu sa samoodrživim načinom života pa zašto se (ako već nismo) ne bismo vratili korijenima koji su nam dobro poznati i iz hrvatske gastronomske tradicije.

Giulijin recept za tjesteninu s krumpirom:

  • 1 glavica luka
  • 1 stabljika celera
  • 1 režanj češnjaka
  • 550 g krumpira
  • 60 g pancete
  • 1 l vruće vode, lagano posoljene
  • 4 rajčice
  • 1 kora kvalitetnog sira (Parmigiano-Reggiano)
  • 225 g kratke tjestenine
  • 45 g sira Parmigiano-Reggiano
  • 140 g sira provolone
  • 60 ml maslinovog ulja, plus još za podlijevanje
  • sol, papar

Priprema tjestenine s krumpirom:

  1. Ulijte maslinovo ulje u veliki lonac. Dodajte sitno sjeckani luk, celer i češnjak pa posolite i pržite oko 10 minuta.
  2. Dodajte krumpir narezan na kockice i sjeckanu pancetu, promiješajte i kuhajte oko 5 minuta pa ulijte 500 ml vode da prekrijete krumpir, dodajte sjeckane rajčice i koru sira (oko 5x2 cm) kojoj lagano sastružite vanjsku stranu. Kuhajte oko 25 minuta, povremeno miješajući sve dok krumpir ne omekša toliko da ga možete lagano zgnječiti uz stjenke lonca drvenom kuhačom.
  3. Ulijte preostalu vodu, dodajte tjesteninu i dobro promiješajte. Zakuhajte i kuhajte dok se juha ne zgusne i tjestenina bude al dente (oko 10 minuta).
  4. Maknite lonac s vatre, dodajte naribani Parmigiano-Reggiano i provolone koji prethodno narežite na kockice pa energično miješajte da se otope. Kušajte i dodatno začinite solju i paprom.
  5. Juhu podijelite u tanjure, prelijte maslinovim uljem, pospite paprom i poslužite. Koru sira možete narezati na male komadiće i dodati u tanjure. Ostaci juhe mogu stajati u hladnjaku do 2 dana.

  • #kako kuhati
  • #neokolišaj
  • #što napraviti s viškom kruha
  • #Pasta e patate
  • #Italija
  • #talijanska kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Za 20 minuta
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Andrej Plenković u državnom posjetu Italiji: Sastao se s Meloni
SUSRET U RIMU
Plenković se sastao s Meloni: Dočekala ga je riječima koje nije očekivao
Svjedočanstva iz hangara smrti u Borovo commerceu: Torture, ubojstva i majke koje i danas čekaju istinu
obilježavanje stradanja
Jeziva svjedočanstva! Preživio je dva strijeljanja u Borovu: "Onaj koji me htio ubiti poslije je radio kao policajac"
Maloljetnici na razgovoru u krim policiji
šokantna vatrena stihija
Maloljetnici u policiji! Policija raspetljava detalje požara u Vjesniku: "Ne vjeruju da se dogodio tehnički kvar, nego..."
show
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Marko Arnautović: "18. studeni sada mora postati državni praznik za sve"
Ima poruku za političare
Marko Arnautović: "18. studeni mora postati državni praznik za sve"
Igli Tare: "Luka Modrić ima atipičan karakter, kad vidite u svlačionici kako..."
Oduševljen je Hrvatom
Sportski direktor Milana: "Luka Modrić ima netipičan karakter, kad vidite u svlačionici kako..."
tv
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Castagnole
Venecijanske fritule

Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

OK, u jednom trenutku sam i želio – malo drukčije fritule, pa sam u bespućima interneta pronašao recept za one koje još nazivaju venecijanskim fritulama – castagnole. Uostalom, zar je netko sumnjao da Talijani nemaju svoju vrstu fritula? E, pa, dosta su slične našima, no u njih se često stavlja još jedan sastojak – sir ricotta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close