• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Tako ukusna: Talijanska "siromašna kuhinja" uz koju od jeftinih komada mesa, kruha i tjestenine nastaju prefina jela

Na pitanje kako početnici u kuhinji mogu jesti prema načelima štedljive kuhinje, odgovor je – znatiželja i strast prema kuhanju uz koje se jeftine namirnice pretvaraju u slasna domaća jela...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 14.09.2023 07:46 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Umjetnost snalaženja s onim što imate na raspolaganju Talijani zovu: "l’arte dell’arrangiarsi", a zahvaljujući takvom pristupu kuhanju na Čizmi stoljećima nastaju neodoljivo jednostavna jela. Skromni sastojci udružuju se u kuhinju koja se naziva "cucina povera", odnosno "siromašna kuhinja". No cucina povera je itekako bogata okusima i mirisima. Njezina jela duša su talijanske gastronomije koja uključuje sastojke kao što su jeftina (ali svježa) riba i meso, povrće iz vrta, kruh, grah, riža, tjestenina, leća… S takvim pristupom kuhanju ostataka hrane gotovo da nema jer se od njih kuhaju slasna nova jela.

Nitko ne zna kako je i kada točno nastala siromašna kuhinja, ali poznavatelji povijesti i gastronomije kažu kako korijeni vode do sredine 19. stoljeća kada je fizičkim radnicima trebala jeftina i zasitna hrana koja će im dati dovoljno snage za cijeli dan. Neka od najpopularnijih talijanskih jela nastala su siromašne kuhinje. Jela poput panzanelle i ribollite nastala su iz potrebe da se iskoristi stari kruh. Tjestenina stoji iza klasika kao što su cacio e pepe, puttanesca i carbonara.

Talijanski način pretvaranja skromnih sastojaka u nezaboravna jela strast je Giulie Scarpaleggie, kuharice i spisateljice koja uživa u čuvanju tradicije talijanske gastronomije.

"Cucina povera je način na koji kuhamo u mojoj obitelji otkad znam za sebe", kaže Giulia, koja puno toga što zna o kuhanju naučila od svoje bake. A jedna od namirnica koja je imala važno mjesto u njihovoj kuhinji bio je domaći kruh koji se čuvao u platnenoj vrećici. Kada bi izgubio svoju svježinu, stari kruh bi poslužio kao inspiracija za brojna jela koje Giulia i danas pravi s užitkom. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giulia Scarpaleggia (@julskitchen)

Pasta e patate, jelo koje spaja tjesteninu i krumpir sa sirom također je jedno od onih koje je dobro zabilježiti kada vam treba nešto zasitno i fino na žlicu. Sir, ali i kora Parmigiana Reggiana duša su ovog jela. Kada se kora narezana na kockice prokuha postaje meka i ukusna te daje juhi intenzivan okus. Diljem Italije postoje mnoge verzije paste e patate s različitim sastojcima i metodama kuhanja, a Giulijin recept počinje kuhanjem luka, celera i češnjaka. Zatim se dodaje krumpir, panceta, rajčica i kora sira. Jelo se kuha dok krumpir ne postane dovoljno mekan da se kuhačom lako zgnječi o rub lonca.

Na pitanje kako početnici u kuhinji mogu jesti prema načelima štedljive kuhinje, odgovor je – znatiželja i strast prema kuhanju. Zahvaljujući kuharima koji nesebično dijele svoje recepte i tehnike u kuharicama, na blogovima i video-kanalima lako je doći do novog znanja. Metode kiseljenja, sušenja i soljenja sezonskih namirnica velika su pomoć za štedljivo kuhanje, ali i načini da omiljena jela sačuvate tijekom cijele godine.

Volite li tikvice? Zašto ih ne biste narezali na ploške i sačuvali u staklenkama sa mediteranskim začinima. U vrijeme kad cijene mesa divljaju, pružite šansu kostima za temeljce i jeftinijim komadima mesa - možda ih je potrebno duže kuhati ili peći, ali napravite veće količine i stavite ih na led. Prema načelu „ništa se ne baca“, i od iznutrica je lako pripremiti specijalitete. Ostaci povrća dobivaju novu šansu u temeljcima, a kora kvalitetnog sira, pružit će dodatan okus jelima. Višak riže od rižota pretvara se u pržene loptice (arancini), a pire u krokete.

Kompoti i umaci spas su za prezrelo voće – ali i povrće poput rajčica. Obilje začinskog bilja, poput primjerice bosiljka koji je iznimno popularan u talijanskoj kuhinji, lako je uzgojiti na balkonu pa iskoristiti za prefine umake poput pesta.

Cucina povera ne samo da štedi novac nego je i nježnija prema planetu, u skladu sa samoodrživim načinom života pa zašto se (ako već nismo) ne bismo vratili korijenima koji su nam dobro poznati i iz hrvatske gastronomske tradicije.

Giulijin recept za tjesteninu s krumpirom:

  • 1 glavica luka
  • 1 stabljika celera
  • 1 režanj češnjaka
  • 550 g krumpira
  • 60 g pancete
  • 1 l vruće vode, lagano posoljene
  • 4 rajčice
  • 1 kora kvalitetnog sira (Parmigiano-Reggiano)
  • 225 g kratke tjestenine
  • 45 g sira Parmigiano-Reggiano
  • 140 g sira provolone
  • 60 ml maslinovog ulja, plus još za podlijevanje
  • sol, papar

Priprema tjestenine s krumpirom:

  1. Ulijte maslinovo ulje u veliki lonac. Dodajte sitno sjeckani luk, celer i češnjak pa posolite i pržite oko 10 minuta.
  2. Dodajte krumpir narezan na kockice i sjeckanu pancetu, promiješajte i kuhajte oko 5 minuta pa ulijte 500 ml vode da prekrijete krumpir, dodajte sjeckane rajčice i koru sira (oko 5x2 cm) kojoj lagano sastružite vanjsku stranu. Kuhajte oko 25 minuta, povremeno miješajući sve dok krumpir ne omekša toliko da ga možete lagano zgnječiti uz stjenke lonca drvenom kuhačom.
  3. Ulijte preostalu vodu, dodajte tjesteninu i dobro promiješajte. Zakuhajte i kuhajte dok se juha ne zgusne i tjestenina bude al dente (oko 10 minuta).
  4. Maknite lonac s vatre, dodajte naribani Parmigiano-Reggiano i provolone koji prethodno narežite na kockice pa energično miješajte da se otope. Kušajte i dodatno začinite solju i paprom.
  5. Juhu podijelite u tanjure, prelijte maslinovim uljem, pospite paprom i poslužite. Koru sira možete narezati na male komadiće i dodati u tanjure. Ostaci juhe mogu stajati u hladnjaku do 2 dana.

  • #kako kuhati
  • #neokolišaj
  • #što napraviti s viškom kruha
  • #Pasta e patate
  • #Italija
  • #talijanska kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino u "virgin" varijanti
Puno začina
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino bez alkohola i dodanog šećera
Hrana u kojoj ima vitamina D
Budite oprezni
3 vrsta hrane koju treba jesti zimi, a pogotovo ako ne vidite često sunca
Advent na najvišoj zgradi EU, Varso Tower, Poljska
Na sjeveru Europe
Adventski sajam na najvišoj zgradi Europske unije - pogled s vrha je nevjerojatan
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
ELO
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Pitanje identiteta
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje
Kriva procjena
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: "Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje"
Horor u Njemačkoj: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom
Uključena i prijateljica
Užas u bolnici: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom, sve snimao
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćerkice Gabriele
''mamin ponos''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćeri, koja joj jako sliči
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
Tko bi rekao
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Privremena odluka
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
sport
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
Osijek - Cibalia opet u istoj ligi: Slavonski derbi sljedeće sezone?
Stari rivali
Je li moguće čudo i hoćemo li opet gledati jedan od najvrućih hrvatskih derbija?
tv
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
sve
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Carbonara
I restorani griješe...

Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru

Za pravu carbonaru treba imati jaja, panceta se dopušta, a vrhnje za kuhanje najbolje je zaboraviti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close