Ribollita, krepka talijanska juha od graha i kelja potječe iz Toskane, gdje vraća snagu nakon napornih poslova stotinama godina. I dok većina nas ne radi cijeli dan u polju, ribollita je i dalje odlično rješenje kad trebate smisliti što ćete jesti tijekom tjedna.

Doslovno prevedena s talijanskog ribollita znači „ponovno zagrijana“, a priprema se od jednostavnog povrća, poput luka, mrkve, celera, kelja i graha – najčešće vrste cannellini.

U juhu možete dodati i slanine, ili ne morate ako izbjegavate meso, a za više okusa poslužit će i kora parmezana, kao i ulje aromatizirano limunom i začinima kao što su češnjak i ružmarin.

Juhu poslužite s poprženim kruhom kojim ćete lako pokupiti i zadnju kap s tanjura. Talijani kažu da je ribollita ukusnija što dulje stoji tako da slobodno skuhajte veliki lonac i uživajte tijekom tjedna. Juhu možete zgusnuti i bez zaprške, dovoljno je odvojiti šalicu kuhanog graha te je izmiksati i vratiti natrag u juhu.

Sastojci za ribollitu:

  • 30 ml dobrog maslinovog ulja
  • 150 g slanine
  • 320 g luka
  • 130 g mrkve
  • 90 g korijena celera
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike
  • 2 žličice soli (plus još po ukusu)
  • 2–3 srednje rajčice
  • 100 g kelja
  • 1/2 dl bijelog vina
  • 1,4 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • kora parmezana (po želji)
  • 720 g kuhanog cannellini graha
  • 30 g peršina
  • ribani pecorino, parmezan ili veganski parmezan prema želji
  • hrskavi kruh

Aromatizirano ulje:

  • 120 ml maslinovog ulja
  • kora 1 limuna
  • 4 češnja češnjaka
  • nekoliko grančica ružmarina (ili timijana, kadulje)

Priprema ribollite:

  1. Napravite aromatizirano ulje. Češnjak nasjeckajte i stavite s ostalim sastojcima u malu staklenku ili zdjelu i ostavite dan ranije u hladnjaku.
  2. U velikom loncu s debelim dnom zagrijte sjeckani luk i slaninu pa pirjajte 6-8 minuta. Smanjite vatru na srednje nisku i dodajte sjeckanu mrkvu, celer i češnjak, sol, papar i mljevenu papriku pa kuhajte još 7-9 minuta dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte sjeckane rajčice i kelj te malo bijelog vina i nastavite pirjati i povremeno miješati 7-8 minuta.
  4. Dodajte temeljac i kuhani grah. Pustite da juha zakuha, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Možete dodati i koru parmezana za više okusa. Umiješajte peršin i po potrebi dodajte sol. Poslužite u zdjelicama s malo aromatičnog ulja, naribanog sira i hrskavog kruha.

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 +0 Tajne mekanog mesa

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju