Ribollita, krepka talijanska juha od graha i kelja potječe iz Toskane, gdje vraća snagu nakon napornih poslova stotinama godina. I dok većina nas ne radi cijeli dan u polju, ribollita je i dalje odlično rješenje kad trebate smisliti što ćete jesti tijekom tjedna.
Doslovno prevedena s talijanskog ribollita znači „ponovno zagrijana“, a priprema se od jednostavnog povrća, poput luka, mrkve, celera, kelja i graha – najčešće vrste cannellini.
U juhu možete dodati i slanine, ili ne morate ako izbjegavate meso, a za više okusa poslužit će i kora parmezana, kao i ulje aromatizirano limunom i začinima kao što su češnjak i ružmarin.
Juhu poslužite s poprženim kruhom kojim ćete lako pokupiti i zadnju kap s tanjura. Talijani kažu da je ribollita ukusnija što dulje stoji tako da slobodno skuhajte veliki lonac i uživajte tijekom tjedna. Juhu možete zgusnuti i bez zaprške, dovoljno je odvojiti šalicu kuhanog graha te je izmiksati i vratiti natrag u juhu.
Sastojci za ribollitu:
- 30 ml dobrog maslinovog ulja
- 150 g slanine
- 320 g luka
- 130 g mrkve
- 90 g korijena celera
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice mljevene crvene paprike
- 2 žličice soli (plus još po ukusu)
- 2–3 srednje rajčice
- 100 g kelja
- 1/2 dl bijelog vina
- 1,4 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- kora parmezana (po želji)
- 720 g kuhanog cannellini graha
- 30 g peršina
- ribani pecorino, parmezan ili veganski parmezan prema želji
- hrskavi kruh
Aromatizirano ulje:
- 120 ml maslinovog ulja
- kora 1 limuna
- 4 češnja češnjaka
- nekoliko grančica ružmarina (ili timijana, kadulje)
Priprema ribollite:
- Napravite aromatizirano ulje. Češnjak nasjeckajte i stavite s ostalim sastojcima u malu staklenku ili zdjelu i ostavite dan ranije u hladnjaku.
- U velikom loncu s debelim dnom zagrijte sjeckani luk i slaninu pa pirjajte 6-8 minuta. Smanjite vatru na srednje nisku i dodajte sjeckanu mrkvu, celer i češnjak, sol, papar i mljevenu papriku pa kuhajte još 7-9 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte sjeckane rajčice i kelj te malo bijelog vina i nastavite pirjati i povremeno miješati 7-8 minuta.
- Dodajte temeljac i kuhani grah. Pustite da juha zakuha, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Možete dodati i koru parmezana za više okusa. Umiješajte peršin i po potrebi dodajte sol. Poslužite u zdjelicama s malo aromatičnog ulja, naribanog sira i hrskavog kruha.
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0