S tisućama vrsta riže u svijetu – jasmine, basmati, arborio, da spomenemo samo neke – iznenađuje li to što ovo zrno definira kultna jela posvuda diljem planete? Osim toga, polovica svjetske populacije oslanja se na rižu kao osnovnu namirnicu, tako da je bilo mnogo kulinarskih inovatora tijekom njene duge povijesti. I dok su dobro poznata jela od riže kao što su sushi, pržena riža i paella, postoji još nebrojeno mnogo recepata s rižom koje možete potražiti na raznim putovanjima. Ovo su samo, neka od njih.

Zongzi (Kina)

Pronađen u raznim iteracijama diljem Kine, zongzi se odnosi na ljepljive okruglice od ljepljive riže umotane u lišće bambusa prije kuhanja koje se mogu puniti slanim ili slatkim nadjevima. Tipični zongzi nadjevi u južnoj Kini uključuju usoljena pačja jaja i svinjsku potrbušinu, dok su slađi nadjevi poput paste od crvenog graha i tapioke češći na sjeveru zemlje. Naravno, česte su varijacije od obitelji do obitelji, tako da se nemojte čuditi ako vam kao gostu ponude drugačiji zongzi od gore opisanih…

Arancini (Italija)

Najpoznatija ulična hrana na Siciliji je rižina kuglica čije ime dolazi od narančastog agruma na koji podsjeća oblikom i bojom. Arancini su u biti punjene kuglice od riže koje su pohane i pržene, a o točnom nazivu raspravljaju i sami Sicilijanci. U Palermu je jelo tipično okruglo i zove se arancina, dok je u Cataniji stožastog oblika, neki kažu da podsjeća na lokalni vulkan Etna i zove se arancino. Možete pronaći ovo jelo po cijeloj Siciliji, kao i u kopnenoj Italiji, no arancini su posebno povezani s blagdanom svete Lucije u Siracusi, koji se slavi svake godine 13. prosinca. Kuglice se obično pune mesnim umakom, a drugi nadjevi mogu uključivati grašak, mozzarellu, pršut, špinat i patlidžan u umaku od rajčice.

Biryani (Indija)

Omiljen na cijelom indijskom potkontinentu, biryani je gotovo uvijek na jelovniku za posebne prilike u Indiji. Bogato je i složeno jelo, napravljeno s djelomično kuhanom basmati rižom s povrćem, mesom ili ribom u umaku koji je začinjen egzotičnim začinima. Lonac se zatim pokrije i prekrije mokrom krpom koja sprječava izlazak pare dok se biryani kuha na laganoj vatri. Tipični začini uključuju široku aromatičnu mješavinu, među kojima su sjemenke komorača, kardamom, lovorov list, korijander i češnjak.

Onigiri Onigiri (Foto: Getty Images)

Onigiri (Japan)

Jasno, sushi je najpopularniji, ali drag je Japancima i onigiri, jelo napravljeno od kuhane japanske riže oblikovane u trokutasti oblik i omotano morskom travom nori. Onigiri je poseban zbog svoje praktičnosti i pristupačnosti, a radi ga se napravi doma te nosi primjerice za ručak, ili ga se kupi na cesti.

Tahdig (Iran)

Ljubitelji hrskave riže uživat će u ovom perzijskom specijalitetu koji se obično priprema od basmati riže, jogurta, šafrana i ponekad žumanjka. Tahdig znači "dno lonca", što se odnosi na hrskavo zlatno dno jela od kuhane riže koje se savršeno slaže s njegovom pahuljastom unutrašnjosti. Masnoća za kuhanje na dnu posude za rižu pomaže u tome da se tahdig prži dolje tijekom kuhanja, dok na vrhu ostaje lagan i zaparen. Zlatni sjaj mu daju niti šafrana.

Neobični zakoni o hrani: Gladni smiju krasti, djeca ne smiju jesti kečap, a crtani likovi trebaju biti što dalje od pahuljica Italija, hrana - 2 Kruh - 4 Kečap +0 Čips od kelja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju