• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #pizza

Oni to zovu pizzom? Američka jela od pečenog tijesta zbog kojih se Talijani križaju

Punjena pizza (eng. Stuffed pizza) izgleda na prvi pogled poput Deep Dish pizze, no od nje se razlikuje po dodatnom sloju tijesta.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.10.2022 15:37 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

U Chicagu u Sjedinjenim Američkim Državama pizza izgleda malo drugačije nego u ostatku svijeta. Ondašnje stanovništvo uživa u debelim pizzama s mnogo umaka, sira i drugih sastojaka, a zbog kojih ih Talijani gledaju u nevjerici.

Štoviše, u Chicagu se jede pet neobičnih vrsta pizza koje izazivaju polemike diljem svijeta.

DEEP DISH PIZZA

Kada ljudi kažu pizza iz Chicaga, prva pomisao im je Deep Dish pizza. Ona je tri do četiri puta deblja od klasične talijanske pizze, umak se nalazi iznad sira i salame, a obavezno mora sadržavati i nešto kobasica. Peče se u debelom kalupu po kojem je dobila ime. Vjeruje se da ju je izmislio Ric Riccardo u pizzeriji Uno 1943. godine. Glavni razlog za izum ove pizze? Deep Dish je trebao podsjetiti talijanske imigrante u Chicagu na dom, a istovremeno ponuditi dašak američke gastronomije.

PUNJENA PIZZA (STUFFED PIZZA)

Punjena pizza (eng. Stuffed pizza) izgleda na prvi pogled poput Deep Dish pizze, no od nje se razlikuje po dodatnom sloju tijesta. Deep Disha pizza sadrži tijesto, sir, salamu i druge priloge te umak. Kod punjene pizze preko prvog sloja tijesta ide sir, salama i drugi nadjevi, pa onda opet dolazi sloj tijesta i umak. Nadalje, punjena pizza je još deblja od Deep Disha, pa u nju stane više sira i pečenog tijesta. Pojavila se na čikaškog kulinarskoj sceni 1974. godine kada su se otvorile poznate pizzerije Nancy's i Giordano's, no nije poznato tko ju je prvi ispekao.

PIZZA IZ TAVE (PAN PIZZA)

Ako ne volite umak preko vašeg sira i salame, naručite pan pizzu. Riječ je o pizzi s „klasičnim“ poretkom sastojaka – tijesto, umak, sir, salama – ali koja je napravljena u dubokom kalupu. Uz to, tijesto joj je deblje i hrskavije. Tko ju je prvi smislio? Nije posve jasno. Neki tvrde je pizzu izumila obitelj Giordano iz Chicaga, drugi tvrde da potječe iz Detroita, a treći vjeruju da su je prvi napravili osnivači lanca Pizza Hut iz Kansasa.

TAVERN PIZZA

Tavern pizza je dokaz da ne jedu baš svi ljudi u Chicagu super debele pizze. Ona se još naziva party ili pub pizza, iznimno je tanka i narezana je na četvrtaste komade. Potječe još iz vremena prije prohibicije kada se posluživala u tavernama da bi namamila ljude da kupuju više alkoholnih pića. No kako većina taverni nije imala odgovarajući pribor za jelo i tanjure, rezala se na manje četvrtaste komade koji su se mogli staviti na ubrus i jesti rukama.

POT PIE PIZZA

Pot pie pizza je, baš kao što joj ime sugerira, pizza u obliku pite. Poslužuje se na samo jednom mjestu u Chicagu u Chicago Pizza and Oven Grinder Companyju. Vlasnik restorana Albert H. Beaver izumio je tu vrstu pizze 1972. godine.
Obično se priprema naopačke. Nadjevi i umak se stavljaju u posudu za pitu, a tijesto se razvlači preko njih i tako stavlja u pećnicu. Kada dođe do vašeg stola, konobar preokrene posudu i pusti da se pizza „razlije“ preko tanjura.

Putovanjem za gušt: Gradovi u kojima ćete pojesti najbolje pizze na svijetu Franko’s pizza & bar - 1 +0 Pizza Festival - 6

  • #pizza
  • #deep dish pizza
  • #Američka kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
oglasio se GONG, HND, vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
KUMOVI
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
putovanja
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Majmunski kruh
Ljepljiv i sočan

Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu

Nitko ne zna sa sigurnošću zašto je kruh majmunski. Neki pretpostavljaju da se razlog skriva u činjenici što se kruh jede ili čupka rukama – onako kako bi to radili i majmuni. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Jeste li znali da omlet možete napraviti i u mikrovalnoj pećnici? Hrana i piće
    Otkrio chef

    Trik za pripremu ekstrakremastog omleta od samo tri sastojka u 60 sekundi

  • Čokoladne kocke Hrana i piće
    Savršenstvo bez mane

    Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom

  • Majmunski kruh Hrana i piće
    Ljepljiv i sočan

    Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close