Vinska etiketa osobna je karta vina i nosi brojne informacije koje otkrivaju što se krije u boci. Proizvođač je najčešće jasno istaknut, osim ako se radi o Francuzima koji se često kriju na dnu ili vrhu, a nerijetko su ispisani sitnim slovima. Vinska imena se ponekad odnose na apelaciju, odnosno geografsko podrijetlo, a ponekad na sortu (plavac, pošip, grk, bogdanuša, babić, malvazija, teran, graševina, žlahtina…).

"Naziv vinarije je uobičajno prezime vinara, a kako imaju više različitih vina u proizvodnji, označeni su i nazivom sorte. Tako se na prednjoj etiketi najčešće nalaze oba dva naziva", kažu nam Vinolozi, tim mladih ljudi kojima je ljubav prema vinu iz hobija prerasla u posao

> Upoznajte Vinologe: Kušaju vino, putuju i uče od najboljih

Apelacija katkad otkriva i tehnologiju proizvodnje te izgled vina, kao što je primjerice slučaj sa Chablisom iz francuske Burgundije, a Vinolozi naglašavaju da Chablis ukazuje mjesto i tehnologiju proizvodnje. Što je uže i preciznije navedena lokacija, odnosno regija iz koje vino potječe, generalno se radi o boljem vinu.

Kategorija kvalitete na etiketi ponekad podrazumijeva i oznaku stolnog, kvalitetnog ili vrhunskog vina. 
"To su tradicionalni izrazi i još ih ljudi koriste u žargonu, ali vina se ne deklariraju tako od ulaska u EU. Sada se ispravno deklarira vino sa zaštićenom oznakom izvornosti ili bez zaštićene oznake izvornosti", dodaje Vinologov enolog

Iz Vinologa navode i primjer Grand Reserve, Reserve i Crianza, vina koja karakterizira određen period starenja u drvenim bačvama pa naknadno u boci, a s obzirom na oznake, kupci često nisu sigurni što kupuju. Za tu se kategoriju odabiru vina iznimne kvalitete, alkohola, arome i kiselineGrand Reserva su vina koja su odležala bar 5 godina, 18 mjeseci u drvenim bačvama. Reserva vina su vina koja su odležala bar 3 godine, od čega bar 1 godinu u drvenim bačvama. Crianza vina odležala su bar 2 godine, od čega 6 mjeseci u drvenim bačvama.

Osim toga, na etiketama se ističe i ledena berba koja otkriva cijenjena, predikatna vina od grožđa branog i prešanog na najmanje minus sedam stupnjeva tri dana uzastopno. Sur lie na etiketi ukazuje na prvobitno francusku metodu oplemenjivanja vina ležanjem na finu talogu tijekom kojeg 'rade' kvasci, po čemu je i dobila ime.

Umjetnica Martina Tomić Umjetnica Martina Tomić (Foto: Vinolog)

Ako ne znamo koje bismo vino kupili, zna presuditi i izgled etikete. To zna i Vinologova umjetnica Martina Tomić čija se strast prema oblikovanju proizvoda od stakla sjajno spojila s Vinologovom filozofijom punjenja boca uz koje se uživa, raspravlja, ljubi, filozofira...

"Inače se bavim izradom unikatno dekoriranih predmeta“, kaže Vinkovčanka koja je zadužena za vizualno oblikovanje etiketa Lectus i Éclat.

"S Vinologom i direktoricom Jelenom Balog surađujem već duži niz godina: isprva kao vanjski suradnik, a od ovog proljeća i kao dio stalne postave Vinologa. Svidjela mi se mlada, svježa, kreativna energija koja je prisutna i koja se ne boji napraviti iskorak. Svakodnevno se osluškuju potrebe kupaca – pristupačnim cijenama, atraktivnim dizajnom etiketa te ono najvažnije, unaprjeđivanjem kvalitete i proizvodnje vina. Konzultiramo ostale vinare oko dizajna i redizajna etiketa i pomažemo im da se svojim vizualom istaknu među brojnom konkurencijom koja je na tržištu.

Jako me je radovao projekt sa šest priznatih hrvatskih vinara iz cijele Hrvatske, gdje smo predstavili liniju Lectus i Éclat u kojem se vinskom tržištu ponudilo nešto novo. S tim etiketama smo se prvi put predstavili na najvećem sajmu vina u EU-u u Dusseldorfu”, kaže umjetnica.  

Lectus, pojašnjava Martina, znači izabrani, a velike, sjajne zvijezde na etiketi predstavljaju zemljopisni položaj vinarije iz koje vino potječe.

Muškat žuti Muškat žuti (Foto: Vinolog)

Za one koji možda nisu upoznati s Lectusom, u toj liniji dolaze malvazija, rajnski rizling i plavac.
"Dizajn ove etikete je jednostavan, a pokazalo se da su ga i turisti izvrsno prihvatili te je naš Lectus postao sjajan suvenir“, pojašnjava Martina.
A Éclat kao linija vrhunskog vina, sjajna je kao što joj i ime na francuskom kaže. Ta etiketa donosi chardonnay, plavac mali i muškat žuti, odnosno, kako kaže Martina, vina za uživanje.

"Etikete Éclate odjenula sam, volim reći, inspirirana čipkom, kulturnom baštinom. Čipku smatram nečim divljenja vrijednim, profinjenim, a tu sam profinjenost izrazila crtežom koji je na etiketi“, pojašnjava Martina.

> 5 zapovijedi za posluživanje sira i vina za totalne amatere

"Brižno se pazilo na svaki detalj i jako smo zadovoljni, pokazali smo da odmak od tradicionalnog pristupa može rezultirati stvaranjem jednih od najboljih vina po mišljenju svjetske stručne publike“, napominje Martina i dodaje da je i struka prepoznala vrijednost Éclata: chardonnay je osvojio broncu na svjetskoj vinskoj dodjeli nagrada Decanter 2017.



Koliko joj znače nagrade? „Puno“, govori Martina. Priznanja su dobar vjetar u leđa i omogućavaju Vinologovoj ekipi da nadograđuje i razvija svoju priču. Nisu tu samo priznanja bitna, dodaje, jer su Éclat i Lectus, kao i Vinologe općenito, prepoznali vinoljupci.

"Kad me uhvati inspiracija, zaboravim na san, hranu, vodu... Unesem se cijela u rad pa nekad i pretjeram u tom svom kreativnom ludilu, no stvaranje me uvijek i iznova raduje“, govori ona. I dalje se igra sa staklom koje je neiscrpna inspiracija jer je, kako kaže, ideja lijepljenja i rezanja stakla te stvaranja zanimljivih mozaika kroz različite, gotovo svakodnevne predmete, i dalje neizmjerno veseli.



"Igra sa svjetlom i sjenama toliko me je zaintrigirala da sam jedan duži period danonoćno ručno lomila i lijepila komadiće stakla te stvarala nove kompozicije. Osim unikatnih predmeta kojima se bavim dugi niz godina, okušala sam se i u dizajnerskim vodama, što je rezultiralo sjajnom suradnjom s izvrsnim mladim modnim dvojcem - Mala Radnja Dizajna, gdje je s navedenom tehnikom napravljena torba. Kako se već godinama zabavljam sa staklom jer je prezanimljiv materijal za igranje – kreativnost doživljavam upravo kao igru - nedavno sam se odlučila raditi i ručno rađene unikatne magnetiće i podmetače od pravog stakla.

Jednu takvu liniju ručno rađenih magnetića i podmetača osmislila sam i za Vinolog. Pokazali su se kao odlični poslovni pokloni uz naše premium etikete i ljudi su ga s oduševljenjem prihvatili i uvjerena sam da smo jedini iz vinske branše koji su se odlučili da ručni rad i malo kreativniji pristup dodatno obogate vrijednost proizvoda“, pojašnjava Martina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju