Iza imena Vinolog stoji tim mladih ljudi koji imaju sreću da im je omiljeni hobi prerastao u sjajan posao. Na svojoj stranici na Facebooku vrckavim pristupom i odličnim dizajnom svakodnevno dokazuju zašto je vino, ako se u njemu umjereno uživa, sjajan kućni liječnik, ali i začin životu. Kad se ne bave svojim vinogradom i vinima, ekipa iz Vinologa pronalazi i savjetuje vrijedne vinare te od njih otkupljuje vino. U međuvremenu, skupljaju i nagrade. Osobito su ponosni na broncu prestižnog vinskog natjecanja Decantera koju su primili za vino Chardonnay Éclat. Osim sadržajem Vinologove boce mogu se pohvaliti i sjajnim etiketama. Tako je primjerice bocu linije Éclat oslikala mlada umjetnica Martina Tomić, a inspiraciju je dobivala kako drukčije nego uživajući u tom vinu. Iza zvjezdica linije Lectus krije se simbolika; one prikazuju vinarije odakle ta vina dolaze.
 


Kako izgleda vinsko putovanje Vinologa, objasnila nam je direktorica Jelena Balog:


„Učeći o vinima, moj tim i ja proputovali smo Hrvatsku i okolne zemlje. Naišli smo na pristupačne i vrijedne ljude, uređene vinograde i podrume. Otkrili smo kod njih strast prema vinu kakvu i sami imamo. Otkad smo krenuli s ovim poslom, s godinama su naša strast i znanje samo rasli. Odlučili smo da svoje znanje koje smo godinama i radom stekli želimo prenijeti i drugima, jer ćemo upravo ako je konkurencija jaka, i mi svaki dan biti bolji. Tu nema predaha, ali i izazov je tim veći! Tada smo se odlučili na suradnju s vinarijama iz Hrvatske, Francuske, Italije, Makedonije i Crne Gore. Vinolog između ostaloga otkupljuje vino od proizvođača, plasira ga na tržište pod svojom robnom markom, a zastupa i već postojeće brandove.



Osim toga, savjetujemo vinare, sudjelujemo u kontroli kvalitete i unaprjeđenju prodaje. Vlasnici i smo i svog vinograda u Iloku, gdje uzgajamo Graševinu i Cabernet Sauvignon. To nam još bolje pomaže da razumijemo sve izazove i zadovoljstva koje bavljenje vinima donosi. Svojim partnerima želimo pomoći u razvoju poslovanja, a potrošačima u konačnici osigurati dobro vino po pristupačnim cijenama. Redovito posjećujemo velike svjetske sajmove kao što su Vinitaly ili najveći sajam vina EU-a u Dusseldorfu. Učimo od najboljih u svijetu!“ kaže Jelena koja je u vinski biznis ušla na prvoj godini fakulteta.

Kako kaže, zaposlila se u jednoj renomiranoj tvrtki koja se bavila prodajom vina i vrlo brzo napredovala do pozicije rukovoditelja.
„Upijala sam znanje, radila predano i kao posljedica svega toga nastala je moja tvrtka na koju sam jako ponosna. Neko vrijeme vodila sam obje tvrtke, ali kako je Vinolog rastao i postajao sve veći, morala sam se opredijeliti i naravno da izbor nije bio težak“, objašnjava.

Prema Jeleninim riječima, za pravi posao nikad nije prerano.
„Ako prepoznaš rano svoju strast i osjetiš da za taj posao imaš talenta i volje, onda nikad nije prerano! Jedva čekaš svaki novi dan i nove spoznaje. I danas se jako razveselim kada upoznam nekog stručnjaka koji je voljan razmijeniti sa mnom svoja razmišljanja i znanje. To za mene nije posao, već interakcija u kojoj uživam, način života“, otkriva.

U svojem vinogradu Vinolog ima Graševinu i Cabernet Sauvignon za koji uskoro očekuju prvu berbu.

„Posebno bih istaknula Éclat, vrhunsku liniju vina koju smo proizveli brižno, nekoliko godina njegovali i čuvali. Vino Chardonnay Éclat 2013. odležao je u barrique-bačvama, što je rezultiralo zaokruženošću i punoćom mirisa i okusa. Do izražaja dolaze nježne arome dima i vanilije koje upotpunjuju doživljaj što ga ovo vino pruža, dok Plavac mali Éclat 2012. karakterizira izrazita rubin crvena boja. Mirisom podsjeća na voćne arome, najprije šumskog voća i suhih šljiva te tragovima zemljanih nota i primjesa papra. Okus vina snažan je i bogat te iznimno elegantan. Vrhunsko je to vino koje je u određenom razdoblju odležalo u srednje paljenim barrique-bačvama izrađenim od francuskog hrasta, nakon čega je prebačeno u inox tank na dozrijevanje



Prije nego što sam krenula u proizvodnju svojih vina, sa šest priznatih hrvatskih vinara tržištu smo ponudili liniju vina Lectus. Lectus znači izabrani! Upravo to učinila sam u suradnji sa svojim timom. Odabrali smo šest vrhunskih hrvatskih vinara i kreirali vino iz nekoliko regija po pristupačnim cijenama. Sjajne zvjezdice na etiketama predstavljaju zemljopisne položaje pojedine vinarije iz koje vino potječe. Tako u ponudi imamo Malvaziju Lectus, Rajnski rizling Lectus i Plavac Lectus. Zato vjerujem da ću i s vinima koje ću predstaviti ove jeseni pogoditi ukus kupaca jer već dugi niz godina kreiram i prodajem vina. Vjerujem da znam što se našim ljudima sviđa“, tvrdi direktorica Vinologa.

> Odličan trik: Kako ohladiti vino bez leda?

Na pitanje postoji li nešto što bi promijenila na hrvatskoj vinskoj sceni Jelena odgovara:
„Za početak, Zakon o vinu i mnoštvo drugih pravilnika koji uređuju to područje, koji su loši, nedorečeni i onemogućavaju pravilan rad na tržištu. Jedan od njih, iako donesen nedavno, ustvari je povratak na socijalistički model jer ograničava slobodno tržište, ono što Svjetska trgovinska organizacija propisuje, a to je jednak tretman uvoznih i domaćih proizvoda, i to se upravo događa na hrvatskom tržištu.“

Vinoljupcima koji žele proširiti svoje znanje o vinu, Jelena bi savjetovala tečaj za sommeliere, kao i posjet vinarijama.
„Informacije iz prve ruke najbolje se mogu dobiti izravno od vinara, pa preporučujem da posjete vinarije, to zna biti jako zabavno. I svakako, bogat izvor informacija i iskustava nalazi se na vinskim sajmovima i radionicama, tu je baš sve na jednom mjestu. U svakom slučaju i gdjegod, kušanje je izvrstan trening za nepce. Zato pijte vino jer dan bez vina je dan bez sunca. Salut!“ zaključuje Jelena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju