Iza imena Vinolog stoji tim mladih ljudi koji imaju sreću da im je omiljeni hobi prerastao u sjajan posao. Na svojoj stranici na Facebooku vrckavim pristupom i odličnim dizajnom svakodnevno dokazuju zašto je vino, ako se u njemu umjereno uživa, sjajan kućni liječnik, ali i začin životu. Kad se ne bave svojim vinogradom i vinima, ekipa iz Vinologa pronalazi i savjetuje vrijedne vinare te od njih otkupljuje vino. U međuvremenu, skupljaju i nagrade. Osobito su ponosni na broncu prestižnog vinskog natjecanja Decantera koju su primili za vino Chardonnay Éclat. Osim sadržajem Vinologove boce mogu se pohvaliti i sjajnim etiketama. Tako je primjerice bocu linije Éclat oslikala mlada umjetnica Martina Tomić, a inspiraciju je dobivala kako drukčije nego uživajući u tom vinu. Iza zvjezdica linije Lectus krije se simbolika; one prikazuju vinarije odakle ta vina dolaze.
 


Kako izgleda vinsko putovanje Vinologa, objasnila nam je direktorica Jelena Balog:


„Učeći o vinima, moj tim i ja proputovali smo Hrvatsku i okolne zemlje. Naišli smo na pristupačne i vrijedne ljude, uređene vinograde i podrume. Otkrili smo kod njih strast prema vinu kakvu i sami imamo. Otkad smo krenuli s ovim poslom, s godinama su naša strast i znanje samo rasli. Odlučili smo da svoje znanje koje smo godinama i radom stekli želimo prenijeti i drugima, jer ćemo upravo ako je konkurencija jaka, i mi svaki dan biti bolji. Tu nema predaha, ali i izazov je tim veći! Tada smo se odlučili na suradnju s vinarijama iz Hrvatske, Francuske, Italije, Makedonije i Crne Gore. Vinolog između ostaloga otkupljuje vino od proizvođača, plasira ga na tržište pod svojom robnom markom, a zastupa i već postojeće brandove.Osim toga, savjetujemo vinare, sudjelujemo u kontroli kvalitete i unaprjeđenju prodaje. Vlasnici i smo i svog vinograda u Iloku, gdje uzgajamo Graševinu i Cabernet Sauvignon. To nam još bolje pomaže da razumijemo sve izazove i zadovoljstva koje bavljenje vinima donosi. Svojim partnerima želimo pomoći u razvoju poslovanja, a potrošačima u konačnici osigurati dobro vino po pristupačnim cijenama. Redovito posjećujemo velike svjetske sajmove kao što su Vinitaly ili najveći sajam vina EU-a u Dusseldorfu. Učimo od najboljih u svijetu!“ kaže Jelena koja je u vinski biznis ušla na prvoj godini fakulteta.

Kako kaže, zaposlila se u jednoj renomiranoj tvrtki koja se bavila prodajom vina i vrlo brzo napredovala do pozicije rukovoditelja.
„Upijala sam znanje, radila predano i kao posljedica svega toga nastala je moja tvrtka na koju sam jako ponosna. Neko vrijeme vodila sam obje tvrtke, ali kako je Vinolog rastao i postajao sve veći, morala sam se opredijeliti i naravno da izbor nije bio težak“, objašnjava.

Prema Jeleninim riječima, za pravi posao nikad nije prerano.
„Ako prepoznaš rano svoju strast i osjetiš da za taj posao imaš talenta i volje, onda nikad nije prerano! Jedva čekaš svaki novi dan i nove spoznaje. I danas se jako razveselim kada upoznam nekog stručnjaka koji je voljan razmijeniti sa mnom svoja razmišljanja i znanje. To za mene nije posao, već interakcija u kojoj uživam, način života“, otkriva.

U svojem vinogradu Vinolog ima Graševinu i Cabernet Sauvignon za koji uskoro očekuju prvu berbu.

„Posebno bih istaknula Éclat, vrhunsku liniju vina koju smo proizveli brižno, nekoliko godina njegovali i čuvali. Vino Chardonnay Éclat 2013. odležao je u barrique-bačvama, što je rezultiralo zaokruženošću i punoćom mirisa i okusa. Do izražaja dolaze nježne arome dima i vanilije koje upotpunjuju doživljaj što ga ovo vino pruža, dok Plavac mali Éclat 2012. karakterizira izrazita rubin crvena boja. Mirisom podsjeća na voćne arome, najprije šumskog voća i suhih šljiva te tragovima zemljanih nota i primjesa papra. Okus vina snažan je i bogat te iznimno elegantan. Vrhunsko je to vino koje je u određenom razdoblju odležalo u srednje paljenim barrique-bačvama izrađenim od francuskog hrasta, nakon čega je prebačeno u inox tank na dozrijevanjePrije nego što sam krenula u proizvodnju svojih vina, sa šest priznatih hrvatskih vinara tržištu smo ponudili liniju vina Lectus. Lectus znači izabrani! Upravo to učinila sam u suradnji sa svojim timom. Odabrali smo šest vrhunskih hrvatskih vinara i kreirali vino iz nekoliko regija po pristupačnim cijenama. Sjajne zvjezdice na etiketama predstavljaju zemljopisne položaje pojedine vinarije iz koje vino potječe. Tako u ponudi imamo Malvaziju Lectus, Rajnski rizling Lectus i Plavac Lectus. Zato vjerujem da ću i s vinima koje ću predstaviti ove jeseni pogoditi ukus kupaca jer već dugi niz godina kreiram i prodajem vina. Vjerujem da znam što se našim ljudima sviđa“, tvrdi direktorica Vinologa.

> Odličan trik: Kako ohladiti vino bez leda?

Na pitanje postoji li nešto što bi promijenila na hrvatskoj vinskoj sceni Jelena odgovara:
„Za početak, Zakon o vinu i mnoštvo drugih pravilnika koji uređuju to područje, koji su loši, nedorečeni i onemogućavaju pravilan rad na tržištu. Jedan od njih, iako donesen nedavno, ustvari je povratak na socijalistički model jer ograničava slobodno tržište, ono što Svjetska trgovinska organizacija propisuje, a to je jednak tretman uvoznih i domaćih proizvoda, i to se upravo događa na hrvatskom tržištu.“

Vinoljupcima koji žele proširiti svoje znanje o vinu, Jelena bi savjetovala tečaj za sommeliere, kao i posjet vinarijama.
„Informacije iz prve ruke najbolje se mogu dobiti izravno od vinara, pa preporučujem da posjete vinarije, to zna biti jako zabavno. I svakako, bogat izvor informacija i iskustava nalazi se na vinskim sajmovima i radionicama, tu je baš sve na jednom mjestu. U svakom slučaju i gdjegod, kušanje je izvrstan trening za nepce. Zato pijte vino jer dan bez vina je dan bez sunca. Salut!“ zaključuje Jelena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju