Ljepotice, hrabri junaci, spletke, prevare i strastvena ljubav. Najava za još jednu tursku sapunicu? Plus zmajevi. Najava za Igru prijestolja? Plus svemirci! Nije riječ o najavi za novu seriju, već o pričama koje se vežu uz jezero Zmajevo oko, koje se nalazi upravo u Hrvatskoj, preciznije, u Rogoznici.

Ovo nadnaravno jezero, na površini pet stupnjeva hladnije nego na dnu, ponekad ključa i mijenja svoju boju, a ako se pitate zašto, odgovor se nalazi u njegovom imenu - na njegovom dnu spava zmaj. Njegovo obitavanje na dnu jezera je rezultiralo, naravno, brojnim teorijama o tome kako je dospio tamo - teorijama koje poneki skeptici nazivaju samo legendama.Najpoznatija je ona o braći koja su posjedovala zemlju na kojoj se danas nalazi jezero, pri čemu postoje razne verzije priče te se ponekad govori o tri brata, a ponekad jedan brat misteriozno nestane. Ovakve nedosljednosti su razumljive jer nitko tko je poznavao braću i svjedočio trenutku kad se zmaj pojavio, danas, nažalost, nije živ. No u svakom slučaju, riječ je o braći i to je najvažnije.

Dakle, jedna od verzija govori o tri brata čiji je otac preminuo te su naslijedili vrlo plodnu zemlju čiji je usjev svake godine bio neopisivo plodan i koju su trebali pošteno podijeliti među sobom. Međutim, kako to obično biva, jedan od braće je bio slijep, dok su druga dvojica bila pokvarena, te su odlučili prevariti slijepog brata i dodijeliti mu samo komad suhe zemlje (jer ju on ionako nikad neće vidjeti). Srećom, vjerojatno baš zato što je izgubio jedno osjetilo, njegova ostala osjetila su se pojačala te je slijepi brat uspio nanjušiti prevaru.
Stoga im je rekao: 'Ako niste pošteno podijelili zemlju, zemlja će se otvoriti i naša polja će potonuti u vodu, a iz vode će iskočiti zmaj i progutati vas.'Nije poznato kako su braća točno reagirala na njegovu izjavu, no vjerojatno je da su se u tom trenutku samo posprdno nasmiješila, prije nego je pokradeno tlo pod njihovim nogama zadrhtalo, a zemlja se raspukla i iz nje se izdigao zmaj golemih snažnih krila. Zmaj je progutao nepoštenu braću te se zatim povukao u dubine jezera gdje se, kao što je već spomenuto, nalazi i danas.

Kako zmaju nije previše udobno u tako skučenom prostoru, ponekad se rasteže zbog čega se podiže razina vode u jezeru, a tu i tamo svojim dahom otruje sva živa bića u jezeru, dahom čiji se miris zatim osjeti po cijelom mjestu.

Smatra se, također, da kad se razina vode u jezeru spusti, zmaj tada napušta jezero i odlazi u potragu za hranom, pri čemu su, naravno, oni koji odsjedaju u Rogoznici, u potpunosti sigurni jer je zmaj, nakon što je pojeo nepoštenog brata, dugo godina štitio Rogoznicu i njene mještane od svih nepoštenih osoba koje bi pokušale osvojiti područje. Tako da…ukoliko imate loše namjere, izbjegavajte Rogoznicu. No s druge strane, ako poznajete nekoga za koga smatrate da vam želi zlo, dovedite ga do jezera…a zmaj će obaviti ostatak.Međutim, po nekim pričama, zmaj je ipak bio nemilosrdan, i iako je štitio cijelo područje, naplaćivao je krvavi danak – svake godine bi uzeo najljepšu djevojku i najdeblju ovcu. Drugi pak smatraju da nije bratska prevara ta koja je dovela do nastanka jezera i samog zmaja, već da je zmaj tu živio tisućljećima ranije.

Zmaj, čije je ime bilo Murin, bio je izvanbračni sin Posjedona, boga mora, i Here, vrhovne boginje te je iz svojih dvora štitio Rogoznicu i okolna područja od osvajača i pljačkaša. Međutim, za takve sigurnosne usluge, zmaj je također naplaćivao krvavi danak svake godine, točno onda kad bi se sunčeve zrake najduže zadržale na zemlji – i u ovom slučaju, nije želio najdeblju ovcu, već samo najljepšu djevojku koju bi uzeo za ženu. Iznenađujuće je što, iako ih je htio uzeti kao suprugu, a ne kao hranu, nijedna djevojka nije preživjela prvu bračnu noć...

Ali naravno, jednog dana, u mjesto je, na krilima konja Pegaza, sletio Aristoles, junak koji se istog trena smrtno zaljubio u jednu od mještanki, i to naravno onu najljepšu čija je sudbina idućeg dana bila da postane zmajeva nevjesta. Aristoles to nikako nije mogao dopustiti jer nije mogao živjeti bez te ljepotice te je izazvao Murina na dvoboj kopljima. Dobro, Aristoles se borio kopljem jer je Murin…zmaj…koji ne može držati koplje u kandžama.No ostali bogovi nisu mogli mirno promatrati dvoboj jer ih je pogodila snaga ljubavi koju je Aristoles gajio za svoju suđenu te su mu Atena i Hefest iz mjesečeve prašine iskovali koplje koje je moglo probiti Murinovu neprobojnu kožu. Aristoles, kome je ljubav dala nevjerojatnu snagu i polet, svladao je zmaja i probo mu srce, nakon čega je Murin, bijesan što su ga bogovi izdali, iskopao svoje oči. Jedno je bacio najdalje što je mogao, na mjesto koje je danas najdublja točka Jadrana, a za drugo više nije imao snage te mu je ono samo iskliznulo iz oštrih kandži, palo na plodno tlo, rastopilo kamen i stvorilo golemu rupu koju je more zatim ispunilo.

Kako je jezero nastalo zbog pobjede nevjerojatno snažne ljubavi Aristolesa i ljepotice nepoznatog imena, ono danas ima nadnaravne moći. Kaže se da je svaki par koji se okupa u jezeru blagoslovljen vječnom ljubavi, doživotnom vjernošću te velikom plodnošću.Oni koji pak ne vjeruju u postojanje zmajeva i bogova, stvorili su vlastite teorije koje su proizašle iz ovalnog oblika jezera. Riječ je urbanoj legendi o svemircima i svemirskom brodu koji se srušio na ovom mjestu te se sada nalazi na dnu jezera. Svakih tridesetak godina, svemirci u brodu pokušavaju stupiti u kontakt sa svojom vrstom u svemiru, zbog čijih signala jezero ključa te sve žive vrste koje su pronašle svoj dom u jezeru uginu.

Ali postoje oni nevjernici koji smatraju da nijedna od ovih teorija nije točna te su razvili vlastito znanstveno objašnjenje koje, nažalost, ne uključuje ni zmaja ni svemirce ni grčke bogove. Znanstvenici smatraju da je jezero nastalo zbog urušavanja velike špilje čija se udubina zatim ispunila vodom nakon zadnjeg ledenog doba koje je rezultiralo podizanjem razine mora.

Ono što je poznato je da se jezero sastoji od nekoliko slojeva vode koji se razlikuju po svojoj boji te voda prelazi iz zelene i plave na površini preko žute i zelene u središnjem dijelu do sloja u kojem ne postoji kisik, sloja u kojem se nalaze sumporne bakterije koje čine vodu u tom sloju ružičastom, crvenom ili ljubičastom. Na samom dnu, sloj vode je siv ili tamno smeđi. Ponekad dolazi do miješanja slojeva vode te se boja vode u cijelom jezeru mijenja.Međutim, kada dođe do prevrtanja vodenog stupca, dolazi do stvaranja uvjeta bez kisika u cijelom jezeru, zbog čega dolazi do pomora svih živih vrsta. Ovaj fenomen 'ključanja jezer' ili 'buđenja zmaja' je zabilježen 1997. godine, a zatim i u listopadu 2011. godine. Na svu sreću, organizmi u jezeru su se s vremenom prilagodili uvjetima života te se život u jezeru samostalno obnavlja.

Ono što je također zanimljivo je i da su živa bića koja se nalaze u jezeru mnogo veća od onih koja žive u moru te su nekada ribari znali bacati svoj ulov u jezero i zatim ga ponovno hvatati godinu dana kasnije kada bi ribe bile mnogo veće.

Na kraju, koji god razlog bio vašeg odlaska na kupanje u jezeru, bilo zato što je jezero mnogo toplije od mora te sezona kupanja počinje puno ranije i završava kasnije nego bilo gdje na Jadranu, ili zato što vi i vaš partner želite biti blagoslovljeni vječnom ljubavlju i plodnošću, sigurno nećete požaliti jer je jezero zbog kojeg je nastalo toliko legendi, iskustvo koje se ne smije propustiti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju