Ako ste ikada poželjeli pobjeći na mjesto u kojem ćete biti okruženi prirodnim ljepotama, mirom i poviješću koja je gotovo opipljiva u zraku, Rogoznica je idealna destinacija za vas.

Mjesto brojnih plaža


Mjesto broji osam šljunčanih plaža koje se nalaze na različitim stranama otoka i poluotoka. To znači da čak i ako vas vjetar i golemi valovi potjeraju s jedne plaže, mir možete pronaći na drugoj te nastaviti uživati u suncu i moru.

Mještani preferiraju Račice i Gornje mule, plaže koje se, naravno, nalaze na samom otoku i koje su u zadnjih nekoliko godina preuređene u idealno mjesto za opuštanje. Buddha bar na Gornjim mulima savršen je za sklanjanje sa sunca i ispijanje kave uz pogled na more, ako vam sunčanje i kupanje nisu primamljiva opcija. Kafić je izgrađen od drveta, a poseban šarm daju mu prozirne bijele zavjese zbog kojih vam se može učiniti da se nalazite u ekskluzivnom resortu.Plaža Lozice nalazi se izvan otoka i omiljena je destinacija turistima zbog svoje blizine brojnim novoizgrađenim apartmanima i vilama. Cesta koja vodi do nje često se odvaja zbog čega, ukoliko pogrešno skrenete jer ste zadivljeno promatrali masline koje rastu uz put, možete završiti u nečijem dvorištu. No kada konačno stignete na odredište, neće vam biti žao.

Kao i na ostalim plažama, bit ćete okruženi tišinom i preplavljeni mirisima mora, borovih šuma i mediteranskog bilja. Plaže su osobito prekrasne ujutro kad je more sasvim mirno, a jedino što možete čuti su cvrčci i galebovi koji oblijeću crvene crjepove kamenih kuća.

Frišku ribu kupite direktno od ribara


Rogoznica ima brojne restorane čiji su specijaliteti jela od ribe, ali i ona od mesa. U samom centru starog mjesta nalazi se restoran Antonijo, proglašen jednim od najboljih dalmatinskih restorana, koji nudi odlična riblja jela te jela od morskih plodova. Svakako treba preporučiti i restoran Lanterna smješten u uskoj kamenoj ulici na početku otoka, sakriven od pogleda, koji omogućava bijeg od ostatka svijeta...barem na trenutak.Ukoliko želite sami pripremati svoju hranu, na početku mosta nalazi se mala tržnica na koju svaki dan stiže svježe voće i povrće. Korisno je uspostaviti prijateljski odnos s mještanima jer vam oni mogu preporučiti čije je voće i povrće uzgojeno u obližnjim mjestima, a kod koga ćete pronaći namirnice iz uvoza. Ukoliko vam je do toga, naravno, stalo.

Također, svako jutro i večer, na rivi, možete kupiti svježu ribu. Ribari će vaditi i vagati tek ulovljenu ribu ispred vas što je strancima vrlo često zabavan prizor.

Jedna od stvari koja bi vas mogla zateći je da vam na plaži priđe mlada ženska osoba i pita vas želite li naručiti pizzu koju će vam ona zatim donijeti na plažu. Ne, ne pokušava vas opljačkati i ne, nije riječ o prevari, ali je sigurno riječ o izvrsnoj pizzi koja se priprema u obiteljskom okruženju.

Mirno mjesto koje nudi i provode do dugo u noć

Rogoznica je, primarno, mjesto u koje dolaze obitelji na ljetovanje pa ćete uočiti velik broj djece, preko dana na plažama, a u predvečernjim satima u igri na početku otoka kraj golemog akvarija. Ipak, postoji nekoliko kafića s obje strane mosta u kojima je raznolika ponuda koktela. U njima se okupljaju mladi petkom i subotom navečer kada kafići često spuštaju cijene pića.

Ako ste ljubitelj plesa, u Marini Frapi održavaju se razna događanja tijekom kojih se možete vidjeti mlade strance kako tulumare do dugo u noć. Ovisno o događaju, ponekad je ulaz slobodan, a ponekad se naplaćuje, no bez obzira jeste li spremni izdvojiti novac za ulaz, svakako se vrijedi prošetati i provjeriti. Tamo se, također, nalazi prostrani noćni klub Admiral u kojemu se pušta strana popularna glazba, a čija uređena unutrašnjost ne zaostaje za svjetskim klubovima.Prekrasna priroda

Ukoliko provodite tjedan dana u Rogoznici, svakako vam preporučujem da se popnete na jedno od brda kojima je Rogoznica okružena s kojih puca nevjerojatan pogled na otvoreno more. Ako vam prizor zalaska sunce kad se nebom razlije šarenilo boja koje uranjaju u more ne oduzme dah, uspon će to sigurno učiniti.
Ukoliko ste trkač ovo je idealno mjesto za odmor. Od Marine Frape pa oko cijelog otoka, proteže se dug asfaltirani put koji kao da je stvoren za jutarnje trčanje. Miris mora i njegova osvježavajuća hladnoća, pratit će vas cijelo vrijeme te će učiniti iskustvo nevjerojatnim... ili barem, malo manje napornim.

Legenda o Zmajevom oku

Zmajevo oko je morsko jezero koje se nalazi na poluotoku Gradini, u blizini Marine Frape. Riječ je o ekološkom fenomenu jer svakih trideset godina voda pobijeli te dođe do pomora svih organizama u jezeru. Taj je događaj izvor velikog broja priča od kojih je najpopularnija legenda o tri brata koja su željela podijeliti plodno zemljište. Međutim, jedan od braće je oslijepio i rekao drugima da pošteno podijele površinu inače će ona puknuti i iz nje će izaći zmaj koji će ih pojesti.Međutim, braća su ga ipak pokušala prevariti zbog čega se zemljište prepolovilo na pola te je iz njega izletio zmaj koji je progutao nepoštenu braću, da bi se zatim nastanio u tako stvorenom jezeru. Kako se u jezeru izmjenjuju plima i oseka, vjeruje se da, svaki put kad se smanji razina vode, zmaj napušta jezero i odlazi u lov. Bez brige, ukoliko ste odsjeli u Rogoznici, sigurni ste.

I konačno, ukoliko želite izbjeći ljetnu navalu stranih turista koji su prepoznali Rogoznicu kao izvrsnu destinaciju za opuštanje, možete ju posjetiti i u proljeće kada ćete na plažama biti samo vi i poneki mještanin...ukoliko vam more, naravno, neće biti prehladno.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju