• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Etikete od koralja: Žive boce s dna mora koje nastaju na krovu Plešivice

Pili smo i prestrašne, užasne stvari iz mora jer su mane u vinu učinile svoje. No kad smo izvukli moju prvu bocu iz mora, sjedio sam na pontonu i nisam sebi mogao doći koliko me oduševilo. Osim toga, svaka je etiketa život za sebe, otkriva plešivički vinar.

Nika Borovac 6.05.2019 10:04 komentari
viber Created with Sketch.
Griffin iz mora
Griffin iz mora (Foto:Krešimir Ivančić)

Galerija Griffin u Noelu - 3 12 Griffin u Noelu - 2 12 Griffin u Noelu - 1 12 Griffin u Noelu - 5 12

U trendu Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Intercity Notte za Siciliju - 3 Pedesetak eura Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku

Gotovo svaka kuća na Plešvici ima tradiciju proizvodnje vina i grožđa, i bez obzira na uzbudljivu prošlost koja je crno ispisala nevolje i nesreće, od ratova i politike do filoksere – „mala hrvatska Champagna“ preživjela je sve krize. Među vinarima koji lete naprijed je i Krešimir Ivančić na krilima Griffina, kojem je u genskom kodu zapisana ljubav prema plešivičkom kraju.

I doista, uživajući u pogledu na čaše u kojima se ljeskaju plodovi njegova rada, sjedeći na najvišem položaju Plešivice s kojeg pucaju kilometri vizura neuhvatljivih maglom, lako je smetnuti s uma prošlost, ali i budućnost te jednostavno uživati u zaboravu na kazaljke, ponekad i dane.

Vinska priča Krešimira Ivančića započela je razmišljanjima o tome što bi volio piti, a zatim se potrudio to i ostvariti. Nakon godina u računarskom programiranju i ekonomiji, četiri zida počela su mu stiskati dušu pa se brže-bolje „reprogramirao“ na rad u prirodi.

Spoj analitičnosti, neumornog strpljenja, ali i doze buntovničkog karaktera pomogli su mu da postaje sve bolji u tome što radi. Jedna od ključnih pobjeda bila je ona na početku kad je pobijedio sam sebe priznanjem da ništa ne zna i počeo učiti iz svih dostupnih izvora. Uz matematiku i intuiciju, najveća mu je učiteljica upravo priroda, čija su rješenja jednostavno najbolja.

„Grožđe u prirodi raste na potpuno drukčiji način nego u vinogradu. Nitko ne reže lišće niti ga plijevi. Biljka se sama snalazi, pronalazi u zemlji ono što joj je potrebno. Tako primjerice ovisno o količini vlage i hranjivih stvari ona odmah u startu projicira količinu plodova na budućoj stabljici za koje će se moći pobrinuti“, kaže Ivančić, koji poučen prirodnim zakonima ostavlja većinu lišća, praktički bez šišanja vinograda.

Griffin u Noelu - 2 Griffin u Noelu - 2 (Foto: Julio Frangen)

U procesu očuvanja izvornih karakteristika sorti grožđe se u njegovu vinogradu štiti od isušivanja pa aminokiseline koje su zaslužne za aromatski profil ostaju sačuvane. To se postiže i kriomaceracijom. Grožđe se hladi, prerađuje i tek onda macerira, opet na niskim temperaturama, čime se izvlače najbolje karakteristike. Rezultat su mirisna vina s manje naglašenim taninima. No ne treba brkati pojmove pa tako manje tanina ne sugerira neozbiljna vina. 

Važnu ulogu igra i tehnika batonagea, koja omogućuje da se na talogu bez prisustva sumpora tijelo vina i pjenušaca razvije i odškoluje.
Ivančićeva je deviza da treba biti superman u vinogradu, a ne u podrumu, a na toj se premisi temelji njegovo poimanje mirnog i pjenušavog junaštva.

Krešimir Ivančić Krešimir Ivančić (Foto: Julio Frangen)

„Svaka sorta ima svoja obilježja, baš kao i svako drugo živo biće, kao i čovjek. Svaka jedinka je za sebe, a tako i svaka sorta ima svoje predispozicije za pojedine okuse i mirise. Naša misija, cilj vinara jest uvidjeti posebnosti sorte i prenijeti ih iz vinograda u podrum na najbezbolniji način tako da budu transparentne u vinu. Kod pjenušaca ima više tehnoloških procesa. Razlikuju se i po tome koliko odležavaju u boci, a aromatski su profili više tercijarni nego primarni.

Pritom je bazno vino lakše raditi od više sorata nego od samo jedne. Njihovim kombiniranjem vino se dizajnira u savršenu cjelinu. Biraju se i slažu ovisno o kiselosti, mirisima i drugim karakteristikama.Tako se fermentacijom u boci projicira što će dobiti kroz nekoliko godina. Što si kvalitetniji u blendu, to će pjenušac biti bolji“, kaže Ivančić.

Plešivica Plešivica (Foto: NB)

Kad je počeo razmišljati o pjenušcima, tražio je sorte koje za to imaju najbolje predispozicije. Osim organoleptičkih i analitičkih Müller-Thurgau, poznat i kao rizvanac, pokazao se odličnim zbog aromatskih nota koje se lijepo naslanjaju na svježinu koju daju kiseline. No sorta koja daje polet Ivančićevu Griffinu jest portugizac, koji se dugo pio tek kao mlado vino za vrijeme glavne berbe ostalih sorata.

U „ružnom pačetu“ Ivančić je uvidio potencijal mnogo veći od lakih nota s kojima se najčešće povezuje slavljenje jeseni i transformirao vječnu mladost u konkretnost kiselina, višanja, malina i drugog šumskog voća, pretvorivši bazno vino u rasni pjenušac.

„Ljudi bježe od portugisca, ali sorta je mrak i od nje se može napraviti vino koje će nakon puno godina biti u top-stanju. Predrasuda je rezultat toga što ga je bilo puno pa su se naši stari vezali uz beaujolais kako bi čim prije otplatili dugove koje su napravili tijekom ljeta“, kaže vinar koji se zainatio i pokazao što može portugizac.
Nakon što su se u mjehuriće vinuli Müller-Thurgau, portugizac (rose i crni) te chardonnay, Ivančić se zaustavio jer, kako kaže, s onim što voliš možeš se zauvijek igrati, no negdje treba stati. Stalo se kad je najbolje pa tako uz četiri pjenušca ima i jednako toliko vinskih etiketa koje dolaze s različitih položaja rascjepkanih na puno manjih vinograda.

„Kod nas nikad ne idu sve sorte u istu bačvu. Svaki vinograd i svaka sorta ide u svoju. Čak nekad i u više manjih bačvi da bi se isprobale različite fermentacije. Južniji položaji vinograda sjajni su za pjenušce, istočni za svježija mlada vina, a najviši za vrhunski chardonnay i sauvignon blanc. To je kreativno do bola! Ne bih se mogao zamisliti s četrdeset hektara u jednom komadu na stroju po cijele dane“, priznaje vinar u čijem se carstvu sve radi ručno.

Griffin - 4 Griffin - 4 (Foto: NB)

Ističu se vina s plešivičkog grand crua, položaja koji se nalazi na četiristotinjak metara nadmorske visine u potpunosti okrenutog južnoj strani - i često jedinih na Plešivici iznad razine magle, a samim time s najviše sunčanih sati. Zbog toga i zaslužuju poseban tretman te etiketu single vineyard.

Plešivički griffin ne pravi samo pjenušce. Njegovi su aduti upravo mirni chardonnayi, a ta je sorta jedna od Ivančićevih inspiracija zbog brojnih mogućnosti proizvodnje vina; od lijepih, jednostavnih do vrhunski kompleksnih. On ga radi bez sumpora, konzervansa i dopušta da odleži na svojim talozima u barrique bačvama, poigravajući se potencijalima.

Griffin single vineyard od chardonnaya i Müller-Thurgaua jedan je od ponosa vinarije u kojem Krešimir Ivančić vidi sjajan spoj terroira i čovjeka kao dio terroira. Punoća, ali ne ona koja dolazi od alkohola, primarna aromatika grožđa, profinjena zaobljenost i mineranost što produljuje uživanje u svakom gutljaju upravo su rezultat tog savršenog spoja.

„Najnovija nam je sorta sauvignon blanc, koja mi je oduvijek bila želja jer ima najširu lepezu mirisa i okusa na svijetu. Od cvijeća i bazge, do voća, paprike, trava, sijena, pa skroz do mačjeg urina. Najdraži su mi oni koji u svakom gutljaju imaju svega toga po malo, a to je i najveći izazov dobiti u vinogradu, ovisno o vremenu berbe i drugim faktorima. Prošle godine smo imali prvu pravu berbu i dobili smo ono što smo htjeli, tako da ima svega pomalo“, priča Ivančić.

Griffin - 2 Griffin - 2 (Foto: NB)

No napola orao, napola lav koji svoj lik na etiketama duguje obiteljskom grbu iz 18. stoljeća s vremenom je zaplivao u morskom terroiru. U njemu nastaju boce koje izvana ispisuje more, a ono što je iznutra dizajnirao čovjek – transformira se i dozrijeva brže, uz malu pomoć iz jadranskih dubina.

Ako vina nisu spremna za odležavanje ili imaju kakvu manu ili bolest, more će ih uništiti jer su svi procesi ubrzani, uključujući i naglašavanje mana. Kad mu je Marko Dušević, koji se bavi se vlastitim uzgojem školjaka, predložio da „pobacaju boce u more“, Ivančić je bio sumnjičav, no odabrao je top-primjerke i prepustio ih dubinama.

Griffin u Noelu - 3 Griffin u Noelu - 3 (Foto: Julio Frangen)

„Pili smo i prestrašne, užasne stvari iz mora jer su mane u vinu učinile svoje. No kad smo izvukli moju prvu bocu iz mora, sjedio sam na pontonu i nisam sebi mogao doći koliko me oduševilo. Osim toga, svaka je etiketa život za sebe“, priča Krešimir.

Već sam pogled na bocu osiguranu u ručno rađenoj masivnoj drvenoj kutiji sa staklenim prozorčićem i prekrivenu voskom, morskim koraljima i algama daje do znanja da se radi o posebnom pjenušcu. Nastaje u vinskom podrumu na 20 metara ispod mora, gdje u specifičnim uvjetima dozrijeva više od dvije godine u morskoj tišini, na niskim temperaturama i pod tlakom od 2,7 bara s vrlo malo svjetla.

Rezultat su pjenušci punog tijela i okusa s 11,5 posto alkohola.
Osim terroira i čovjeka koji je s njime srastao, važno je i kako se vino pije vino, pa poželite li otkrivati sve slasti sorte, najbolje je otvoriti bocu negdje – ili s nekime s kime je lako izgubiti se u vremenu.

  • #piće
  • #Vino
  • #ivančić
  • #pjenušci
  • #plešivica
  • #griffin
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi koji daju novu dimenziju nedjeljnom ručku
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi Marija Mihelja za najsočniji ručak

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Vojni rok služit će i dijaspora! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu prvo će poslati policiju. A onda..."
Tko je vojni obveznik?
Uzbuna u dijaspori zbog vojnog roka! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu - prvo će poslati policiju po njih. A onda..."
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
Grobovi poznatih na Mirogoju puni su cvijeća i svijeća
pogledajte galeriju
Grob Dražena Petrovića i drugih velikana na Mirogoju preplavljeni su svijećama i cvijećem
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
sport
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Damir Dolić
KAKAV GLAS!
Raspjevani drvosječa raspametio svojim glasom! Pod hitno treba zakazati neki koncert!
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
putovanja
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi koji daju novu dimenziju nedjeljnom ručku
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi Marija Mihelja za najsočniji ručak
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
novac
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Cjeloviti proizvodi
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
Ulična moda: Zagrebačko izdanje u haljini s čipkom
TOP JE
Kako ljetne komade nositi u jesen? Evo ovako kako je to napravila ljepotica sa zagrebačke špice
sve
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Šampanjac - 4
Živjeli!

Mjehurići sreće i elegancije: Zanimljivosti i slavni citati za svjetski dan šampanjca

Svjetski dan šampanjca, koji se slavi četvrtog petka u listopadu, ove ćemo godine obilježiti uz zanimljivosti i slavne citate… NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dalmatinske Vinske Ikone - 4 Aktualno
    Kušanje i masterclass

    Vinske ikone u Zagrebu: 40 vinara iz cijele Dalmacije predstavit će perjanice podruma

  • Kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti - 5 Hrana i piće
    Vrijedan pozornosti

    Ružno pače vinskog svijeta: Plavec žuti - sorta koja daje izvrsne pjenušce s karakterom šampanjaca

  • Šampanjac - 4 Hrana i piće
    Živjeli!

    Mjehurići sreće i elegancije: Zanimljivosti i slavni citati za svjetski dan šampanjca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close