"Nekad je Šri Lanka bila idealan i održiv ekološki sustav, s rižinim poljima u dolinama i šumama na brdima. Onda su došli Britanci i posjekli šumu, donijeli čaj i kaučuk te sada uvozimo tu istu rižu, uz sve loše strane čaja i ostalih uvezenih kultura.

Ipak, na najvišim i najnedostupnijim padinama, vodopadima optočenim liticama preostaje šuma, odijeljeni komadići nekad povezane vegetacije. Oni su sad posljednje pribježište mnogim živim bićima," piše u svojem novom postu Goran Šafarek, koji je posjetio ovu otočnu državu u južnoj Aziji.

Niže temperature i mnogo kiše ključni su recept za rast visokokvalitetnog čaja. Ova je kultura danas suvereni gospodarski vladar Šri Lanke s udjelom od 15 posto BDP-a. Više od milijun ljudi radi u industriji čaja, što otok čini četvrtim proizvođačem tog napitka te drugim izvoznikom u svijetu. Mnogi Šri Lanku poznaju po predivnim plažama, Colombu, budističkoj kulturi, slonovima…ali ova zemlja krije još mnoga blaga. Jedno je od njih poznati cejlonski čaj.

U trenucima odmora imamo priliku iz prve ruke vidjeti i život berača čaja. Prva faza u proizvodnji jest berba čaja. Poput ptica vire šarene prilike iz zelenog tepiha i brste njegove listiće. Naravno, to su vješte ruke berača čaja (engl. tea pluckers) jer nikakvi strojevi tu ne pomažu. Naime, grmovi čaja gusti su zbijeni i često na strminama, a ono još važnije, najfiniji čaj dolazi od mladih, svjetlozelenih listića.

Berači ih odabiru i nevjerojatnom vještinom brzo kidaju te ih ubacuju u vreće zakačene na čelu. Pri tome ne gube vrijeme da svaki listić bacaju posebno u vreću već prvo nakupe pravu lepezu u šaci i tek tad taj busen bacaju u vreću. Poput čvoraka kruže prostranim plantažama kako iscrpljuju mlade listiće. Na istu parcelu vrate se otprilike za tjedan dana. Na kraju dana radnici odnose vreće u skladište.

Predradnik istrese čaj na pod i pažljivo provjeri da u listićima nema "ćoraka" te opet vraća u vreće koje potom važe. Najbolji radnici dnevno uberu i 60 kilograma čaja, a za svaki kilogram dobiju 16 rupija, odnosno 70 lipa. Pa računajte njihovu zaradu... Potom se vreće otpremaju u neku od brojnih tvornica.

U videu pogledajte kako izgledaju plantaže cejlonskog čaja, a cijeli post o Šafarekovim impresijama Šri Lanke pročitajte ovdje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju