Kosi toranj u Pisi zapravo je zvonik katedrale, a smatra se najposjećenijom atrakcijom u ovom talijanskom gradu veličine Zadra. Izgradnja tornja započela je u 12. stoljeću, ali su radovi uskoro prekinuti jer je zemlja ispod tornja počela ponirati.

Toranj je završen 1350. godine, a do naginjanja je došlo zbog mekanog tla na kojem je izgrađen te klimavih temelja. Ukupna visina tornja iznosi 56 metara, a otkad je izgrađen svake se godine počeo naginjati za milimetar.

Ipak, najteža vremena preživio je u drugom svjetskom ratu, kad je zamalo srušen. Naime, saveznici su po ulasku u grad dobili naređenje srušiti sve zgrade koje bi mogle predstavljati položaj njemačkih snajperista.

S obzirom na teške vremenske uvjete jer je vladala velika vrućina, napad na toranj je odgođen, a u međuvremenu su se Nijemci povukli pa je srećom ostalo sačuvano ovo djelo svjetske arhitekture. Otkrijte ovdje 15 talijanskih gradova koji su idealni za vikend posjet.



Toranj je zatvoren 1990. godine zbog sigurnosnih razloga, a u dekadi koja je slijedila trajala je borba za očuvanje. Arhitekti su ga konačno uspjeli 'podići' 45 cm tako da je postao siguran i ponovno je otvoren za sve posjetitelje.

Za toranj u Pisi vezana je i jedna poznata legenda. Veliki mislilac Galileo Galilei navodno je dokazao da sva tijela padaju s jednakim ubrzanjem upravo na tornju u Pisi, provevši eksperiment s dvije topovske kugle bačene s njega. Iako za ovu priču baš i nema nekog određenog dokaza, mi i dalje želimo vjerovati u nju, jer legende upravo, tome i služe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju