Krasna, prekrasna Italija! Apsolutno obožavam ovu zemlju, njene ljude, kulturu, hranu i način života. Zemlja sa toliko toga za vidjeti, toliko toga za istražiti, toliko toga za doživjeti. Zemlja u koju se lako zaljubiti. Zaljubiti se u njenu povijest, u njenu arhitekturu, u njenu umjetnost… zaljubiti se sa stilom.

Uz vječni Rim, prijestolnicu mode Milano, zadivljujuću Firencu i živahni Napulj, postoji i mnogo manjih gradova u Italiji koji vas mogu itekako šarmirati i biti savršen izbor za vikend odmor.

1. Venecija

Jedan od najromantičnijih gradova svijeta, glavni grad regije Veneto u sjeveroistočnoj Italiji, formiran je na više od stotinu malih otoka razdvojenih kanalima i povezanih mostovima. Cijeli grad je dio zaštićene svjetske baštine, što nije ni čudno uzevši u obzir njegovu arhitekturu i umjetnost. Venecija je jedna od najvažnijih turističkih destinacija na svijetu, posebno u doba karnevala ili za vrijeme međunarodnih festivala kao što su Venecijanski bijenale ili Venecijanski filmski festival. Uz posjet trgu Sv. Marka, Velikom kanalu i bazilici Sv. Marka, moj je savjet da se samo izgubite u uskim ulicama i kanalima. To je svakako najbolji način da osjetite puls grada. Kad ste u Veneciji, nemojte propustiti priliku da posjetite otoke Murano i Burano.

2. Verona

Najpoznatija kao grad Shakespearovih Romea i Julije, Verona je neizbježno odredište u regiji Veneto. Osim najromantičnijom pričom svih vremena, Verona privlači turiste šarmantnom umjetničkom baštinom, nekolicinom godišnjih sajmova, predstavama i operama u Areni – drevnom amfiteatru kojeg su izgradili stari Rimljani. Obavezno posjetite Piazzu dei Signori, Julijin balkon, Baziliku Sv. Zena i Scaligero most.



3. Padova

I dalje se nalazimo u regiji Veneto. Ovaj je pitoreskni grad sa starim ulicama i brojnim mostovima koji prelaze preko Bacchiglione rijeke između ostalog poznat i po tome što je na njegovom sveučilištu predavao ni više ni manje nego Galileo Galilei. Palazzo della Ragione, kapelica Scrovegni, bazilika Sv. Antuna Padovanskog, Piazza Prato della Valle i bazilika Sv. Giustina neke su od glavnih znamenitosti, ali osim njih svakako preporučam prekrasni botanički vrt sa zanimljivom zbirkom rijetkih biljaka.

 

4. Ravenna

Krenemo li prema jugu, ući ćemo u jednu drugu talijansku regiju – Emiliu Romagnu. Ova je regija slavna po čudesnoj hrani i hrpi manjih gradova savršenih za jednodnevne izlete. Ravenna je bila sjedište Zapadnog rimskog carstva od 402. pa sve do njegovog pada 476. Grad jednom godišnje organizira Ravenna festival, jedan od talijanskih festivala klasične glazbe. Opere se održavaju u Alighieri kazalištu, a koncerti u Palazzo Mauro de Andre. Uz to Ravenna je najpoznatija po svojim mozaicima – koje možete vidjeti u bazilici San Vitale, mauzoleju Gale Placidije ili pak u bazilici Sant' Apollinare Nuovo.

5. Ferrara

Ovaj je grad bio moj dom za vrijeme studija, tako da ga veoma dobro poznajem. Ferraru nazivaju 'gradom bicikala' – stoga se svakako provozajte, inače nećete osijetiti vibru grada. Ferrara se ponosi ljepotom i kulturnom važnošću, a dom je prekrasnih arhitektonskih znamenitosti poput dvorca Estense, Palazzo dei Diamanti, katedrale ili gradske vijećnice. Ako pak želite insajderski savjet, preporučam vam da probate Cappellacci di zucca (raviole ispunjene bundevom s raguom), da odmorite na prekrasnoj Piazzi Ariostea, da odete na APERITIVO (od 18 do 21 barovi imaju Happy Hour i švedski stol za kojim možete jesti besplatno ukoliko naručite piće; Aperol Spritz - tipično aperitivo piće košta oko 5 €), te da za kraj dana popijete čašu vina u Clandestinu, jednom od najboljih barova u gradu. Želite li zaplesati, predlažem odlazak do pola sata udaljene Bologne gdje možete naći sve vrste zabave.



6. Bologna

Bologna je glavni i najveći grad regije Emilia Romagna. Dom je najstarijeg sveučilišta na svijetu – osnovanog 1088., tako da Bolognu zovu 'studentskim gradom'. Simbol Bologne su, uz slavni Bolognese umak i sveučilište, dva visoka tornja u centru grada (Asinelli i Garisenda). Svakako posjetite Piazzu Maggiore, baziliku Sv. Petronija, gradsku vijećnicu, te Piazzu Santo Stefano (na kojoj se održava sajam antikviteta). Ako ste pak voljni otići malo izvan grada, obavezno posjetite svetište Blažene djevice San Luca, koje se nalazi na brdu blizu Bologne. S obzirom da je studentski grad, Bologna je poznata po barovima i klubovima – navečer prošećite ulicom Zamboni, izaberite bar po svojem ukusu i dobro se zabavite.

7. Modena

Modena nosi nadimak 'grad motora' zbog tvornica slavnih talijanskih sportskih automobila poput Ferrarija, Maseratija i Lamborghinija. Uz sportske automobile Modena je poznata i po svojoj kuhinji, posebno po Acetu balsamicu i Cotechinu Modena – svježoj kobasici od svinjetine. Ne dopustite da vas njen nadimak zavara – Modena je šarmantan grad, a njena katedrala, Ghirlandina toranj i Piazza Grande nalaze se na UNESCO – vom popisu zaštićene baštine.

8. Cinque Terre

Cinque Terre je kompleks od pet sela: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore, smještenih jedno pored drugog u regiji Liguria, na sjeverozapadnoj obali Italije. Ljudi su ovdje izgradili šarene kuće na strmim liticama s pogledom na more. Brodovi povezuju ta sela, jer se automobilima do njih ne može. Ovaj šarmantni kompleks je važno turističko odredište, ne samo zbog prekrasnog izgleda već i zbog sjajne hrane: Pesto, Pecorino (ovčji sir), Farinata (vrsta tanke palačinke) i izvrsna vina dolaze upravo iz ovog kraja.



9. Pisa

Nastavljajući južno, ulazimo u najslavniju talijansku regiju – Toskanu. Regija službenog talijanskog jezika, sjajnog vina, te najljepših i najznačajnijih gradova svijeta. Pisa je smještena na rijeci Arno, blizu Tirenskog mora. Iako je najpoznatija po svom simbolu – kosom tornju (zbog kojeg turisti cijelog svijeta posjećuju ovaj grad), Pisa je i dom dvadesetak povijesnih crkava, prelijepih mostova i nekoliko srednjovjekovnih palača. Piazza del Duomo i monumentalno groblje Campo Santo definitivno morate vidjeti.

10. Arezzo


Moj najdraži film La vita è bella (Život je lijep) sniman je upravo ovdje, tako da imam posebnu vezu s ovim malim i šarmantnim gradićem. Nalazi se 80ak kilometara jugoistočno od Firence, a ako ste u Toskani ne smijete ga zaobići. Arezzo je jedan od dvanaest najvažnijih etruščanskih gradova te je podijeljen na gornji i donji grad. U gornjem dijelu grada, srednjovjekovnog izgleda, možete vidjeti katedralu, gradsku vijećnicu i tvrđavu Medici. Od gornjeg se dijela grada glavne ulice šire prema donjem dijelu.



11. Siena

Siena je po mom mišljenu najljepši grad u Toskani (ne računajući Firencu, naravno). Cijeli povijesni centar nalazi se na popisu zaštićene svjetske baštine. Uz fantastičnu kuhinju, umjetnost, muzeje i srednjovjekovnu arhitekturu, Siena je slavna po konjskoj utrci 'Palio di Siena' koja se odvija dvaput godišnje na Piazzi del Campo pod budnim okom tisuće gledatelja. Glavne znamenitosti Sine su njena katedrala – remek djelo romaničko gotičke arhitekture, Piazza del Campo – glavni trg, Palazzo Pubblico – gradska vijećnica i Piazza Salimbeni.



12. Perugia

Nastavljajući jugoistočno, ulazimo u još jednu talijansku regiju – Umbriju. Perugia, koja se nalazi dijelom na brdu a dijelom na okolnim dolinama glavni je grad Umbrije. Ovaj je grad vrlo poznato kulturno i umjetničko središte Italije, uzevši u obzir činjenicu da je bio dom mnogim talijanskim umjetnicima poput renesansnog slikara Pietra Vannuccija. Palazzo dei Priori, Fontanu Maggiore i katedralu Sv. Lovre definitivno treba vidjeti. Probajte posjetiti Perugiu u srpnju kada postaje dom Umbrijskog jazz festivala, jednog od najvažnijih jazz festivala u Europi.

13. Orvieto

Smješten u jugozapadnoj Umbriji, Orvieto stoji na gotovo okomitim liticama vulkanskih stijena, što ga čini zaista posebnim. Do vrha litica morat ćete uspinjačom kako bi posjetili povijesni centar grada. Jednom etruščanska akropola, ovaj šarmantni mali grad nudi pregršt toga za razgledavanje. Monumentalnu katedralu San Giovenale – najstariju crkva u Orvietu, Piazzu della Repubblica i Palazzo del Capitano del Popolo morate vidjeti. Podzemni sustav tunela također je nešto veoma zanimljivo – radi se o skrivenim tunelima koji se nalaze ispod površine grada, duboko u vulkanskim stijenama, a možete ih razgledati kroz turističke ture.

14. Brindisi

Ako krenemo dalje jugoistočno, završit ćemo u Apuliji, velikoj južnoj regiji poznatoj po opuštenom načinu života i izuzetnoj hrani. Iako najpoznatiji kao luka za trgovinu s Grčkom i Bliskim istokom, Brindisi je pun povijesti i arhitekture koju valja istražiti. Glavne znamenitosti uključuju dvorce Castello Grande i Forte a Mare, romaničku katedralu, te crkvu Santa Maria del Casale. Svakako isprobajte Taralline (posebnu vrstu kruha), Cacioricotta sir i crveno Brindisi vino.



15. Lecce

Lecce je povijesni grad u Apuliji, koji je zbog svoje bogate barokne arhitekture nazvan 'Firencom juga'. Glavni je grad poluotoka Salento, koji se nalazi na peti talijanske čizme. Poluotok se sastoji od vrlo mekog vapnenca – zbog čega je obala Salenta prepuna nevjerojatanih geoloških struktura. Lecce ima afinitet prema grčkoj kulturi jer se smatra da su ga osnovali Krečani. Glavne znamenitosti su bazilika Santa Croce, katedrala, crkva San Giovanni Battista, rimski amfiteatar, te crkve San Nicolo i Cataldo.
I ne, nisam zaboravila predivnu Siciliju niti Sardiniju, ali one, baš kao i veliki dragulji Italije (Rim, Milano, Firenca i Napulj) zaslužuju zaseban članak.

Više informacija i korisnih savjeta možete pronaći na Nikinom blogu Explore Dream Discover by Nika Bogdanic ili na njenoj Facebook stranici Explore Dream Discover by Nika Bogdanic.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju