Bezobrazno bogati obično su poznati po statusnim simbolima poput vrhunskih automobila i vila od kojih boli glava, no u zadnje vrijeme pojavio se još jedan trend – posjedovanje putovnice zemlje iz koje ne potječete.

Zemlje diljem svijeta imaju, naravno, različita pravila i zakone o tome tko može dobiti putovnicu, ali neke su zemlje poznate i po nečemu što bismo mogli nazvati „uzmi putovnicu i uloži“. Naime, ovdje oni koji traže putovnicu mogu doći do nje lako, ako su u zemlju spremni uložiti.

Malta - 3 Malta - 3 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Pokazalo se da mnogi u potrazi za „drugom putovnicom“ traže onu s Malte. Ona nosi mnoge benefite, pa tako u čak 182 zemlje diljem planeta možete putovati bez vize, a imate pravo i na život, rad i studiranje u zemljama Europske unije i Švicarskoj. Ipak, maltešku putovnicu i nije tako lako nabaviti, pa se tako za njezino dobivanje razmatraju samo one najozbiljnije prijave.

Kako biste uopće došli do putovnice te otočne države, potrebno je uložiti u zemlju na jedan od raznih načina (kupnja dionica, zemljišta), a procjenjuje se kako bi ukupna investicija trebala biti vrijedna nešto manje od milijun eura.

Inače, malteška je putovnica, prema zadnjim rezultatima, sedma najjača na svijetu, a bez vize s njom možete posjetiti SAD, Kanadu, UAE, Hong Kong, Singapur, Australiju... Tako da, ako imate „milju“ viška, možda ne bi bilo loše da uz hrvatsko dođete do još jednog državljanstva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju