Štapići su se pojavili na stolovima za vrijeme dinastije Chou, vjerojatno oko stoljeća prije Kristova rođenja – iz praktičnih razloga. Kina se u to vrijeme suočila s nestašicom drveta pa su se krenule krčiti šume kako bi se dobile poljoprivredne površine za uzgoj hrane da se nahrani sve brojnije stanovništvo.

Kako bi za kuhanje i pečenje uštedjeli na drvetu, Kinezi su počeli rezati hranu na manje komade pa je i sama priprema tražila puno manje vremena, a štapići su se pokazali kao praktičan pribor za takve zalogaje. Tijekom dinastije Chou stolovi su bili luksuz pa se tražilo praktičan pribor za jelo koji bi omogućio držanje zdjelice s hranom u drugoj ruci. Štapići su bili odlična ideja jer su omogućili i da se zalogaji lako umoče u umak bez prljanja ruku. Tada se većina štapića nije radila od drveta, kao što je to danas slučaj, nego od bjelokosti – i drugih materijala.

Cijenjeno srebro

1878. Japanci su osmislili set štapića za jednokratnu upotrebu, kakav danas možemo vidjeti posvuda, obično izrađen od bambusa ili drveta. Bogataši su jeli štapićima od slonovače, žada, koralja, mesinga ili ahata, dok su najprivilegiraniji koristili srebrne setove.

Pokušaj atentata

Srebrni štapići su bili česti na stolovima vladara i bogataša u Kini. Navodno se tada smatralo kako će srebro pokazati je li hrana otrovana – ako srebro pocrni, jelo može sadržavati otrov što znači da je došlo do pokušaja atentata. Neki spojevi arsena mogu dovesti do toga da srebro promijeni boju.

Muški i ženski

Duljina štapića se kreće od 18, pa sve do 40 centimetara. U Japanu su štapići bili dugi 20 centimetara za muškarce i 18 centimetara za žene. Kinezi koriste duže štapiće s okruglim ili tupim krajem, a Japanci imaju kraće drvene alternative.Korejci obično koriste kraće, tupe štapiće od metala, plastike ili drveta. Vijetnamci imaju duže štapiće, obično izrađene od plastike ili drveta.

Štapići Štapići (Foto: Getty Images)

Maknite noževe

Prema legendi kineski filozof Konfucije bio ključna osoba u razvoju štapića za jelo. On se zalagao da se za stolom ne koristi pribor koji asocira na rat ili nasilje, poput noževa.

Hashi i kuaizi

Štapići za jelo imaju različite nazive na različitim jezicima. Na primjer, u starom kineskom, oni su poznati kao zhu, u današnjem kineskom, oni su poznati kao kuaizi, a na japanskom, oni su nazvani hashi.

Made in Obama

Od svih štapića proizvedenih u Japanu, njih 80% proizvedeno je u malom gradu od 32.000 stanovnika po imenu Obama.

Štapiće, molim

Porast popularnosti japanskih, kineskih i drugih azijskih jela dovelo je do toga da otprilike trećina svijeta svaki dan koristi štapiće.

Porez na pribor

Prosječna osoba u Kini obično koristi do 200 komada jednokratnih štapića svake godine. Kako bi smanjila upotrebu jednokratnih štapića iz ekoloških razloga kineska vlada je 2006. uvela porez na štapiće.

Dan za štapiće

Nacionalni dan štapića obilježava se 6. veljače kako bi se odala počast i poštovanje dugogodišnjoj, drevnoj tradiciji korištenja štapića kao pribora za jelo.

Zdravi zglobovi

Korištenjem štapića angažirate oko 50 različitih mišića i zglobova u tijelu, a studije pokazuju da se redovitom uporabom može smanjiti rizik od osteoartritisa.

Kad ljudima pukne film: Zašto noževi za jelo imaju zaobljen vrh? Nož - 4 Nož - 3 Nož - 1 +0 Nož - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju