Bilo zbog Eurovizije i Baby Lasagne, koji je jedan od favorita na natjecanju u Malmöu, ili nekog drugog razloga koji vas odvede u Švedsku, za bezbrižan odmor dobro je znati nekoliko caka o tome kako se uklopiti u društvo - ali i kako se ponašati da slučajno ne prekršite neki od švedskih zakona. Dok navijate za Baby Lasagnu bacite pogled na što morate paziti na putovanju, a ostajete li kod kuće, provjerite  prigodan recept za lazanje.

Samo umjereno 

Lagom, odnosno švedski izraz za umjereno, ili baš onoliko koliko treba, jedan je od kodova dobrog funkcioniranja u njihovom društvu. Razbijete li ga, veliki su izgledi da ćete se dobro uklopiti. Pa tako odvede li vas put u Švedsku zaboravite poljupce - prilikom upoznavanja sa Šveđanima pružite ruku, a nakon što se s njima zbližite možete ih pozdravljati zagrljajem. Također, odlučite li počastiti Šveđane rundom pića bez najave, mogli biste ih dovesti u vrlo neugodnu situaciju. U Švedskoj svatko plaća svoje piće pa bi ih takav potez mogao uvrijediti.

Prekršite li pravila lijepog ponašanja, neće vas nitko kazniti, ali kad je riječ o zakonima tu bi vam pogreške mogle izbiti eure iz novčanika.

Stranica studyinsweden.se upozorava koje su to situacije koje bi vas neplanirano mogle koštati u Švedskoj.

Bez fotografiranja krune

Švedska valuta je zaštićena autorskim pravima pa ako fascinirani time koliko novčanica morate izbrojiti za pivo ili ručak odlučite objaviti hrpicu kruna na društvenim mrežama – nemojte to učiniti. Riksbanken omogućuje izvornim autorima djela na novčanicama i kovanicama da dignu tužbu, ako smatraju da su im povrijeđena autorska prava.

Zabranjeno je spontano plesanje

Neobičan švedski zakon potječe iz 1970-ih, a nastao je kako bi se spriječili neredi u barovima. Iako zabrana spontanog plesanja zvuči van pameti, još uvijek nije ukinuta pa ako vas ponese Rim Tim Tagi Dim, prije nego se popnete na stolove radije provjerite koliko možete biti rasplesani na mjestu na kojem se nalazite. Barovi ili restorani u kojima se smije zaplesati za to moraju imati posebnu dozvolu.

Nema uvredljivih imena

Okej, vjerojatno kao turist nećete trebati smišljati dječja imena u Švedskoj, ali ako se preselite, zaljubite (život je nepredvidljiv), dobro je znati da prema švedskom zakonu imena neće biti odobrena ako nekoga vrijeđaju, ako se smatra da će izazvati nelagodu nositelju imena (mudro) ili ako iz očiglednih razloga nisu primjerena. Tako su primjerice roditelji malenog Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116a (izgovara se Albin), rođenog 1991. godine dobili zabranu, jer djetetu otežavaju život svojim izborom. Roditelji su ime odabrali u znak protesta protiv zakona o imenima, ali završili su s kaznom i uputom da mališanu smisle normalno ime.

Telefoniranje u vožnji

Naravno, jedan od zakona na koji biste trebali pripaziti je korištenje mobitela u vožnji pa ako odlučite telefonirati dok vozite prebacite se na handsfree. Međutim, kako to Šveđani uvijek rade drugačije, dugo im je trebalo da donesu ovu zabranu koja je uobičajena u drugim europskim zemljama. Naime, oni su htjeli vidjeti kako unaprijediti sustav i napraviti da njihovi građani mogu i dalje telefonirati, ali da pritom budu sigurni u prometu. Na kraju su ipak popustili i kao zadnja članica Europske unije uveli spomenuti zakon, tek 2013. goddine. 

Zabranjene boje

Ako vam se nekim slučajem Švedska toliko svidi da se odlučite ondje i preseliti dobro je znati da nećete moći puknuti fasadu u bilo koju boju koja vam padne na pamet. Zakon koji štiti zemlju od kaosa na ulicama nalaže da se građani trebaju držati sličnih boja (zaboravite na ljubičastu fasadu sa žutim točkama). Na selu pravila nisu tako stroga, osim ako se ne radi o kakvoj povijesno značajnoj, ili na neki drugi način vrijednoj kući.

Malmö, kompletan vodič: Što sve trebate vidjeti i doživjeti u najjužnijem gradu Švedske (osim Baby Lasagne) Malmö u Švedskoj - 12 Malmö u Švedskoj - 11 Malmö u Švedskoj - 10 +10 Malmö u Švedskoj - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju