Dok držimo fige Baby Lasagni za uspjeh na Eurosongu, drugom rukom pišemo popis namirnica za jelo kojim ćemo ga podržati danas, u prvom polufinalu. Lazanje su idealne za druženje i večer uz napeti glazbeni spektakl. S mljevenim mesom ili kobasicama, s hrpom sira ili samo s povrćem i bešamelom - klasik talijanske kuhinje koji potječe iz Emilia-Romagne ima svoje varijacije u svakoj od regija Čizme, ali i svijeta.

Talijanima su lazanje znak pažnje i ogroman gušt, a iako je za pripremu potrebno nešto strpljenja, trud se itekako isplati. Imate li dovoljno vremena, možete napraviti i domaću tjesteninu, no poslužit će i kupovna. Kako bi lazanje bile ukusne, prepišite od talijanskih majstora i ne zaboravite na detalje koji slast znače.

Poučak o tjestenini

Radite li domaću tjesteninu, ona treba biti poprilično tanka. Jedna od najčešćih pogrešaka su predebeli listovi. Skuhate ih u vodi s kapljicom ulja kako biste spriječili lijepljenje listova ili skuhajte jedan po jedan list te ih nakon cijeđenja prebacite u hladnu vodu.

Kupujete li svježu tjesteninu s jajima, postupak pripreme jednak je kao i kod domaće tjestenine. No kupujete li gotovu, suhu tjesteninu, pripazite da dobro prekrijete nadjevom baš svaki komadić kako ne bi bila žilava ili tvrda.

Bešamel - 1 Bešamel - 1 (Foto: Shutterstock)

Bešamel, da ili ne?

Također, savršeni komad lazanja nema ni previše ni premalo nadjeva. Kako bi svaka kriška bila kako treba, nemojte se žuriti i dobro rasporedite nadjev na listove. Bešamel je često nezaobilazan sastojak mnogih recepata za lazanje, posebno zbog fine, svilenkaste teksture koju joj daje. No ima li ga previše, lako može zasjeniti ostale okuse, stoga ne treba pretjerivati.

Kutove složenca dobro prekrijte nadjevom i poprskajte ih vodom ili mlijekom kako bi bili dovoljno mekani. To pravilo osobito vrijedi kod pripreme kupovnih listova. Talijani napominju kako pečenu tjesteninu uvijek treba malo ostaviti da se odmori nakon pečenja. Čekanje se nagrađuje pa nemojte odmah navaliti na lazanje. Osim toga, odlične su i drugi dan.

Sastojci za lazanje:

  • 450 g mljevene svinjetine
  • 900 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 srednja mrkva
  • 1 stapka celera
  • 200 ml crnog vina
  • 400 ml mesnog temeljca
  • 800 g pelata iz konzerve
  • 170 g koncentrata rajčice
  • 2 lovorova lista
  • 100 g svježeg bosiljka (ili 2 žličice sušenog)
  • sol i papar
  • 2 žlice maslinova ulja

Umak od sira:

  • 900 g ricotte
  • 100 g naribanog parmezana
  • 2 jaja
  • 100 g svježe nasjeckanog peršina
  • sol i papar

Ostalo: 

  • 1 pakiranje gotovih listova za lazanje od 450 grama
  • 450 g naribane mozzarelle za posipanje

Priprema lazanja:

  1. U dubokom loncu zagrijte malo maslinova ulja pa na njega dodajte mljeveno svinjsko meso. Pirjajte nekoliko minuta dok ne posmeđi, pa dodajte i ostatak mljevenog mesa. Posolite i popaprite.
  2. Kad sve meso bude smeđe boje, dodajte sjeckani luk i češnjak, kao i sitno nasjeckanu mrkvu i celer.
  3. Meso i povrće zalijte vinom, smanjite temperaturu, a potom ulijte i goveđi temeljac. Umaku dodajte pastu od rajčice i nasjeckane pelate, a kiselinu možete izbalansirati jednom žlicom šećera.
  4. U umak dodajte lovorov list i svježi bosiljak pa pustite da se krčka oko sat vremena na niskoj temperaturi.
  5. Dok se kuha umak, u slanoj vodi blanširajte tjesteninu za lazanje (kuhajte dok listovi nisu al dente – oko pet minuta).
  6. U posebnoj zdjeli pomiješajte ricottu, bosiljak, jaja i parmezan.
  7. Složite lazanje na sljedeći način: dno posude prekrijte slojem mesnog umaka, tjestenine i ricotte, a zatim sve prekrijte s malo naribane mozzarelle. Slažite tim redoslijedom dok ne potrošite sve sastojke.
  8. Lazanje prekrivene alufolijom stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Potom skinite foliju, stavite ostatak sira pa sve zajedno zapecite još desetak minuta.

Kad doma nema "ničega": 7 sirotinjskih jela za svaki dan ovoga tjedna Američki kolač od maslaca Španjolski omlet Luleki s makom +2 Pašta fažol

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju