Na današnji dan prije točno 100 godina Amerika je uvela prohibiciju. Točnije, stupio je na snagu 18. amandman američkog Ustava, koji je zabranio prodaju, proizvodnju i transport alkohola. Glavni cilj prohibicije bio je ukloniti "zlo" koje narušava moralnost američkog društva, potiče agresivno ponašanje te ugrožava svetost obitelji.

Ipak, konzumacija alkohola ostala je legalna, što je dovelo do nevjerojatnih scenarija diljem Sjedinjenih Američkih Država. Logika zakonodavaca bila je da građani SAD-a smiju popiti sve vino, pivo i druga alkoholna pića u privatnosti svojeg doma koje su kupili prije nego što je prohibicija stupila na snagu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Rakija na drugom mjestu: Znate li koje žestoko piće Hrvati najviše vole?

Netom prije 17. siječnja 1920. godine imućniji građani ispraznili su sve trgovine alkoholom do posljednje boce. Porastao je broj rabina i svećenika jer se 18. amandman nije odnosio na misna vina koja se koriste u religijske svrhe, a mnogi su razvili i određene bolesti jer su ljekarne i dalje smjele prodavati medicinski viski. Uz liječničku uputnicu "pacijenti" su mogli kupiti alkohol triput mjesečno.

Povrh svega, počela je cvasti ilegalna proizvodnja i prodaja alkohola – ponajviše džina i domaćeg žestokog pića koji se nazivao Moonshine (mjesečina). Najsiromašniji građani u potrazi za pićem kupovali su riskantne tekućine na bazi industrijskog alkohola i drugih toksičnih kemikalija koje su se pripremale u kadama na sumnjivim adresama.

Otok Alcatraz - 4 Zanimljivosti 7 stvari koje niste znali o zloglasnom otoku na koji nitko nije želio kročiti nogom

Prema nekim proračunima, zbog ispijanja tih najjeftinijih ilegalnih alkoholnih pića umrlo je oko 10.000 ljudi prije nego što je prohibicija ukinuta 1933. godine. Uz to, ilegalna proizvodnja alkohola postala je jedan od glavnih izvora prihoda mafijaša, pogotovo u Chicagu, gdje je stolovao Al Capone.

Krajem tridesetih godina prošlog stoljeća Ameriku je zadesila velika gospodarska kriza, a vlasti su spoznale da gube milijune dolara poreznog novce zbog zabrane prodaje i proizvodnje alkohola te da moraju nešto učiniti.

Iako su ukinuli 18. amandman američkog Ustava 5. prosinca 1933. godine, u nekim dijelovima SAD-a prohibicija je i dalje na snazi. U Kansasu postoji čak 19 "suhih" okruga u kojima je prodaja alkohola i dalje zabranjena, dok je, primjerice, u 34 okruga u Arkansasu prodaja alkohola zabranjena nedjeljom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju