Velika jezera (Great Lakes) su najveća skupina slatkovodnih jezera na svijetu, a čine ih Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontario. Ukupno sadrže čak 20 posto ukupne količne svjetskih zaliha pitke vode, ali i brojne tajne i zanimljivosti. Uz pet glavnih jezera nalaze se brojna manja jezera, rijeke i oko 35 tisuća otoka. Velika jezera pokrivaju više od 245 tisuća kvadratnih kilometara, a kad bi se sva ta voda izlila na područje SAD-a bila bi duboka tri metra.

Jezera su toliko velika da se vide s Mjeseca, čak se može i raspoznati najveće Superior, čija je površina veća od bilo kojeg slatkovodnog jezera na svijetu. Ono ima gotovo 4500 kilometara obalne linije, a voda utječe u rijeku St. Lawrence koja se ulijeva u sjeverni dio Atlantskog oceana.

No tu nije kraj rekordima; Velika jezera u svojim dubinama kriju više od šest tisuća olupina koje spavaju na vodenom dnu. Stotine brodova istražvačima služi poput vremenskih kapsula u kojima se čuvaju predmeti iz doba u kojem su nastali.

Shipwreck Coast na jezeru Superior ima najviše tih uspavanih divova prvenstveno zbog kilometara i kilometara vodene površine bez sigurne luke u koju bi se pomorci mogli sakriti iznenadi li ih nevrijeme. Na kanadskoj strani jezera Huron nalazi se raj za ronioce. Fathom Five National Marine Park ima 20 povijesnih olupina koje uporno privlače nove znatiželjnike.

Na američkoj strani jezera Huron nalazi se pak  Thunder Bay National Marine Sanctuary sa 70 brodova na dnu, zbog čega je taj dio dobio nadimak Aleja olupina. Posjetitelji mogu zaroniti na dubinu od metra i pol do 75 metara kako bi ih pobliže razgledali, a oni koji se ne žele smočiti mogu krenuti na jednu od tura brodićima sa staklenim dnom.

Vodiči će spremno ispričati najrazličitije doživljaje i crtice iz prošlosti, poput one o velikoj oluji 1913. godine koja je potopila 10 brodova, zbog čega je i dobila ime Big Blow. Oluja je divljala 16 sati, pri čemu je život izgubilo 235 pomoraca.

Ronioci neprestano otkrvaju brodove na dnu jezera, često u dobrom stanju zbog niskih temperatura i nedostatka kisika koji sprečavaju propadanje. Takav je bio slučaj i sa 16 metara dugačkim jedrenjakom Washington koji je plovio preko Velikih jezera u kasnom 18. stoljeću. Prije četiri godine pronašli su ga američki lovci na olupine u jezeru Ontario, ponosni jer se radi o najstarijem očuvanom trgovačkom brodu ikada pronađenom u jednom od Velikih jezera.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju