Talijanska utvrda Fenestrelle jedna je od najvećih fortifikacija u Europi, a poznata je i kao Veliki zid Alpa. Nalazi se zapadno od Torina na grebenu Monte Pinaia, koji čuva dolinu Val Chisone, kojom se nekada odvijala vitalna komunikacija između Francuske i Italije, u blizini današnjeg skijališta Sestriere u talijanskim Alpama.

Nalazi se unutar Regionalnog parka prirode Orsiera-Rocciavré i jedina je pijemontska utvrda iz 18. stoljeća koja je sačuvala svoju izvornu arhitekturu, a od 1999. godine i službeni je simbol pokrajine Torino.

Impresivna je veličina ove utvrde čiji se zidovi protežu alpskim krajolikom u dužini od tri kilometra, i pritom savladavaju visinsku razliku od gotovo 700 metara. U zidinama se ističe nekoliko tvrđava, a posebnost je čitavog utvrđenog kompleksa natkriveno stepenište koje povezuje sve tri tvrđave, dugačko gotovo dva kilometra.

Utvrda Fenestrelle izgrađena je prema oporuci Viktora Amedeusa II. Savojskog, prvog kralja Sardinije, s ciljem da obrani Torino od mogućih francuskih prodora preko prijevoja Monginevro. No utvrdu nikada nitko nije ni pokušao napasti, pa je svoju funkciju očito dobro ispunjavala.

Građevinski radovi započeli su 1728. godine, a završili čak 122 godine kasnije - 1850. Izgrađena je od kamena na kojem i stoji, a jedno je vrijeme tijekom gradnje služila i kao politički zatvor za nepodobne vojne časnike, plemiće i svećenstvo.

Uz tvrđave Carlo, Tre Denti, Sant'Elmo i delli Valli, sagrađena su i skladišta baruta te pomoćne zgrade i četvrti za stanovanje trupa, a sve je povezano iskopanim natkrivenim stubištem koje se sastoji od 3996 stepenica.

Tvrđava San Carlo najbolje je očuvana i s njezina paradnog poligona gotovo možete vidjeti nekadašnju vojnu svakodnevicu. Tu su najreprezentativnije građevine obrambenog kompleksa: Guvernerova palača, Časnički paviljon i crkva, a odavde polazi i famozno stepenište sagrađeno kako bi zaštitilo trupe od topovskih zrna. Unutar tvrđave San Carlo nalaze se i tri vojne četvrti, skladište baruta, nadstrešnice, kraljevska vrata i mnoge druge zgrade koje su se koristile kao spremišta, laboratoriji, ambulante i stražarnice.

Otvoreno stubište koje se proteže paralelno s natkrivenim nešto je kraće – ima "samo" 2500 stepenica – i nazivaju ga kraljevskim jer je njima navodno volio šetati nasljednik Viktora Amadeusa, kralj Charles Emmanuel III.

Danas se kraljevskim stubištem šeću turisti (obilazak se naplaćuje 15 eura), a ljeti se u obnovljenom dijelu utvrde održavaju kulturna događanja.

Najduže u Europi: Bacite pogled na Stonske zidine iz objektiva Borisa Trogrančića Ston - 6 Ston - 4 Ston - 3 +2 Ston - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju