Nakon Istre, drugi po veličini hrvatski poluotok poznat je po školjkama, vinu, soli, ali i najduljim zidinama u Europi. U 14. stoljeću Dubrovačka je Republika kupila poluotok Pelješac. Radi zaštite od neprijateljskih upada, sagrađen je obrambeni zid po cijeloj širini poluotoka. Planski su sagrađena i dva utvrđena grada – Ston i Mali Ston. Zid se dodatno ojačavao kulama i polukružnim bastionima. Bilo je to pravo čudo graditeljstva!  

Koliko su veličanstvene zidine dugačke oko 5,5 km, možete vidjeti na fotografijama koje je snimio Boris Trogračić, na jednom od svojih lutanja u našoj galeriji, kao i pogledati video. 

Iako je dio zidina srušen u potresima i bitkama, stonske su zidine sa svojih još uvijek najdulje obrambene zidine u Europi. Sastoje se od tri tvrđave (Veliki Kaštio, Koruna i Podzvizd), četrdeset i jedne kule, sedam bastiona (Sokolić, Arcimon u Stonu, kao i tri bastiona.

Pelješac - 1 Putovanja Magični Pelješac: Mjesta koja treba vidjeti barem jednom u životu

2009. godine otvorene su za posjetitelje, a za obilazak je potrebno oko 40 minuta odlučite li se za dužu turu između Stona i Malog Stona. Kraća ruta traje oko 20 minuta, a počinje i završava u Stonu na zidinama koje u obliku peterokuta okružuju grad. Vizure koje se otvaraju na more, krovove i krošnje šetajući se tim muzejom na otvorenom vrijedne su svakog koraka.

Zidine imaju dva ulaza i jedan izlaz, koji se za posjetitelje otvaraju u osam sati, a vrijeme zatvaranja varira od mjeseca do mjeseca. Ulaznice možete kupiti putem interneta, a cijena za odrasle je 10 eura.

Imajte na umu da je za hodanje potrebno nešto kondicije, a dobro je i krenuti kada sunce nije toliko jako. Osim toga, bočica vode, kapa ili šešir i udobne cipele za hodanje preporučena su oprema.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju