“U Danskoj nema brda ni planina. Baš zato smo željeli napraviti umjetnu planinu za alpsko skijanje,” rekao je za arhitekt Bjarke Ingels za BBC.

Njegova arhitektonska tvrtka Bjarke Ingels Group (BIG) potpisuje dizajn zgrade Amager Bakke u Kopenhagenu, koja se smatra jednom od najčišćih i najljepših spalionica otpada i elektrana u svijetu. Pomoću najnovije tehnologije u njoj se svake godine 440.000 tona otpada pretvara u energiju.

“Tvornica ne mora biti ružna kocka koja zaklanja poglede ili baca sjenu na susjedstvo. Umjesto toga ona može postati najpopularniji park u gradu,” tvrdi Ingels.

Čuda prirode - 2 Putovanja 8 najljepših mjesta na svijetu za koja niste ni znali da postoje

Naime, na vrhu Amager Bakkea ili Copenhilla, kako se često naziva ova 90 metara visoka zgrada u glavnom gradu Danske, nalazi se skijalište koje je ovoga tjedna otvoreno za javnost.

Staza je duga 450 metara, a do njezina vrha vozi lift. Pretpostavlja se da će se njome provozati otprilike 50.000 do 60.000 skijaša svake godine.

Ne skijate? Nema problema! Na vrhu zgrade nalazi se i atraktivan kafić s kojeg puca prekrasan pogled na Kopenhagen. Tu vam je na raspolaganju i zid za penjanje visok 85 metara, teretana, 490 metara dug put za hodanje i trčanje okružen zelenilom.

Stambena zgrada sa 140 stanova koju uspoređuju s operom u Sydneyju Vejle Vejle Vejle +0 Vejle

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju